Companiile care au depășit cu 60 de zile termenul pentru depunerea situațiilor financiare riscă dizolvarea

Companiile care au depășit cu 60 de zile termenul pentru depunerea situațiilor financiare riscă dizolvarea
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 23 oct 2016

Societățile care au depășit cu mai mult de 60 de zile termenul pentru depunerea situațiilor financiare aferente anului 2015 riscă dizolvarea. Din acest an, se aplică modificările aduse în acest domeniu prin Legea nr.152/2015.  Astfel, companiile ar fi trebuit să transmită documentele până cel târziu pe 24 august pentru a evita o astfel de solicitare din partea oricărei părți interesate sau a Registrului Comerțului.

Termenul legal pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente anului 2015 a fost 30 mai 2016. Confom prevederilor Legii 125/2015 care se aplică din acest an, companiile care au întârzieri mai mari de 60 de zile lucrătoare față de termenul prevăzut riscă dizolvarea la cererea oricărei părți interesate, precum și a Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Urmărește-ne și pe Google News

Articolul 237 din legea menționată prevede la alin (1) că la cererea oricărei persoane interesate, precum și a ONRC,  tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății în cazurile în care: f) societatea nu și-a depus situațiile financiare anuale și, după caz, situațiile financiare anuale consolidate, precum și raportările contabile la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, în termenul prevăzut de lege, dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare; g) societatea nu și-a depus la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, în termenul prevăzut de lege, declarația că nu a desfășurat activitate de la constituire, dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare. (2) Lista societăților pentru care Oficiul Național al Registrului Comerțului urmează să formuleze acțiuni de dizolvare se afișează pe pagină să de internet sau pe portalul de servicii on-line cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte și se transmite Ministerului Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală.

EXCLUSIV Top 30 cele mai mari cifre de afaceri raportate de companiile din România în situațiile financiare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Top 30 cele mai mari cifre de afaceri raportate de companiile din România în situațiile financiare

Firmele care nu au desfășurat activitate de la înființare și până la 31 decembrie 2015 trebuie să depună o declarație de inactivitate în format electronic, cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziția entităților de către ANAF.

Despre depunerea situațiilor financiare, Profit a scris aici.

Termenul de 60 de zile lucrătoare a fost pe  24 august 2016, iar firmele care l-au depășit riscă să se regăsească pe lista societăților pentru care Registrul comerțului urmează să formuleze acțiuni de dizolvare. Lista trebuie să fie publicată pe pagina de internet a instituției sau pe portalul de servicii online cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte și se transmite organului fiscal.   

viewscnt
Afla mai multe despre
situații financiare
întârziere
termen situații financiare
recom
anaf