Banii, motiv de discordie în cuplu. Cum se împart cheltuielile, cum sunt ținute conturile și care sunt îngrijorările pentru acest an

Finanțe personale   
Banii, motiv de discordie în cuplu. Cum se împart cheltuielile, cum sunt ținute conturile și care sunt îngrijorările pentru acest an

Neajunsurile financiare sunt printre cele mai des invocate motive de despărțire și banii reprezintă un motiv de ceartă în multe dintre cuplurile românești – femeile se supără mai des atunci când e vorba de bani. Cheltuielile casnice sunt împărțite în mare măsură în funcție de responsabilități și banii sunt ținuți la comun într-o proporție mai mare. Multe cupluri au și un fond de urgență. Când vine vorba de anul curent, cele mai mari îngrijorări sunt legate de creșterea costurilor de trai și instabilitatea politică.

Aproape jumătate dintre respondenți se așteaptă ca, în acest an, veniturile să rămână la nivelul curent și în proporții egale să crească sau să scadă. Creșterea costurilor de trai este menționată de 32% dintre respondenți în ceea ce privește îngrijorările financiare pentru 2025, ca răspuns unic.

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL OFICIAL Ce pensii primesc parlamentarii României. Cea mai mare este de 12.168 de lei. Cei mai longevivi parlamentari CITEȘTE ȘI TABEL OFICIAL Ce pensii primesc parlamentarii României. Cea mai mare este de 12.168 de lei. Cei mai longevivi parlamentari

Pe locul doi este instabilitatea politică, cu 20%. Inflația este menționată ca cea mai mare provocare societală de către 43% dintre respondenți, arată un studiu Unlock Market Research la inițiativa BCR.

Respondenții cred în proporție de 53% că infidelitatea este cel mai răspândit motiv de despărțire, urmată de neajunsurile financiare, cu 43%, și implicarea scăzută în relație, de către 40% - răspunsuri multiple.

43% dintre cupluri se ceartă pe tema banilor, iar când vine vorba de cine se supără mai des, 42% spun că amândoi, 36% că femeia și 22% că bărbatul.

Chiar dacă 78% dintre cupluri iau decizii financiare împreună, 35% dintre bărbați simt că au un aport financiar mai mare.

Sute de clienți Nordis stau la coadă pentru despăgubire CITEȘTE ȘI Sute de clienți Nordis stau la coadă pentru despăgubire

Aproape jumătate dintre respondenți declară că fiecare plătește cheltuielile specifice, în funcție de responsabilități, 29% că cheltuielile sunt împărțite egal și 24% că acestea sunt împărțite proporțional cu veniturile.

Tot la acest capitol, 42% declară că țin banii la comun, 21% că sunt parțial separați, cu fonduri proprii pentru fiecare, și 37% că au conturi separate, din care contribuie la cheltuielile comune.

Trei sferturi dintre respondenții necăsătoriți declară consideră că relația nu ar beneficia de pe urma căsătoriei sau că aceasta nu este o prioritate.

67% dintre cupluri au un fond de urgență, pregătindu-se pentru imprevizibil.

AZI Grevă japoneză la metrou. Posibilă și o grevă de exces de zel CITEȘTE ȘI AZI Grevă japoneză la metrou. Posibilă și o grevă de exces de zel

Doar 48% pun bani deoparte pentru vacanțe sau plăceri comune, semn că prioritățile s-au schimbat.

1 din 5 români regretă o achiziție impulsivă făcută în 2024, ceea ce arată că planificarea este esențială pentru evitarea deciziilor financiare pripite. Achizițiile impulsive sunt legate în special de achiziția unui bun inutil sau de slabă calitate sau de cheltuielile impulsive pentru vacanțe sau distracții.

Cercetarea Unlock Market Research a fost realizată în perioada ianuarie-februarie 2025, folosind metoda CAWI, pe un eșantion de 600 de persoane cu vârsta de peste 20 de ani, căsătoriți sau într-o relație și locuiesc cu partenerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
finante cuplu
cheltuieli cuplu