OMV Petrom, operatorul Neptun Deep, proiect în care este partener, alături de Romgaz, a semnat cu compania italiană Saipem, având o fialială în România, un contract pentru lucrări de proiectare, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Pot începe lucrările de pregătire a exploatării celui mai mare zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră românească. OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde euro
Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a confirmat joi planul de dezvoltare a celor două zăcăminte comerciale, Domino și Pelican Sud, de pe Neptun Deep, cel mai mare perimetru offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, concesionat de OMV Petrom (care este și operator al concesiunii) și Romgaz. Planul fusese depus la Agenție pe 21 iunie.
În aceeași zi, OMV Petrom a anunțat semnarea contractului cu Saipem.
În cadrul contractului, Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achiziții, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare și punere în funcțiune pentru instalațiile maritime din cadrul proiectului.
În plus, contractul implică testarea și punerea în funcțiune, pentru stația de măsurare a gazelor naturale, și secțiunile de lângă țărm și de pe uscat ale conductei de producție gaze, care vor fi construite de alți contractori.
Atribuirea contractului s-a făcut în urma unui proces public de achiziție.
CITEȘTE ȘI SOCAR a început să înmagazineze gaze azere în Ungaria. Romgaz, care deține peste 90% din capacitatea de depozitare autohtonă, are deja semnat un contract cu azerii
Costurile aferente contractului se vor împărți în mod egal între cei doi parteneri, OMV Petrom și Romgaz.
„Cu semnarea acestui contract facem un pas important pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep – practic, acesta marchează începerea fazei de execuție. Vom continua să lucram în ritm susținut astfel încât să producem volumele de gaze așteptate, în siguranță, începând cu 2027”, afirmă Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
„Vom folosi echipa noastră locală, din cadrul Centrului Tehnologic de lângă Ploiești, pentru testarea materialelor care vor fi utilizate pentru instalațiile offshore. Acest Centru reunește 200 de cercetători și experți, iar 95% dintre ei sunt români”, a declarat și Alessandro Puliti, CEO Saipem.
Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Neptun Deep va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, țara devenind astfel cel mai mare producător de gaze naturale din UE.
Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 6 în ape adânci (1000m) și 4 în ape puțin adânci (100m), 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore în zona de apă cu adâncimea de 100 de metri, conducta principală de gaze către țărm (160km) și stația de măsurare a gazelor Tuzla.
Potrivit Saipem, cele trei sisteme de producție submarine vor fi construite la aproximativ 1000 de metri adâncime a apei în câmpul Domino și la aproximativ 100 de metri adâncime în câmpul Pelican), iar conducta principală de gaze către țărm, de 160 km, va fi însoțită și de un cablu de fibră optică asociat de la platforma de apă mică până la coasta României.
Platforma de procesare a gazelor va fi fabricată la șantierele Saipem din Italia și Indonezia, iar operațiunile offshore vor fi efectuate de navele Saipem 7000 și JSD 6000. Testele și analizele tehnologice pentru materialele folosite în proiect vor fi efectuate în Romania, prin filiala locală Saipem din Ploiesti.
Grupul italian Saipem este lider global în inginerie și construcție de proiecte majore pentru sectoarele de energie și infrastructură, atât offshore, cât și onshore. Compania deține 9 șantiere și o flotă offshore de 29 de nave (dintre care 26 proprietate proprie și 3 deținute de terți și administrate de Saipem) și 15 platforme de foraj, dintre care 8 proprietate proprie. Saipem este listată la Bursa de Valori din Milano, este prezentă în peste 50 de țări din întreaga lume și are aproximativ 30.000 de angajați de peste 120 de naționalități.
Grupul italian a înregsitrat în 2022 o cifră de afaceri de aprximativ 10 miliarde euro și se așteaptă ca aceasta să crească în 2023 la peste 11 miliarde de euro.
Ultima dată când italienii de la Saipem au forat la mare adâncime în România a fost în urmă cu 4 ani, când Grup Servicii Petroliere (GSP), a închiriat de la ei platforma Scarabeo 9, contra unei sume de 150 de milioane de dolari în vederea efectuării noii campanii de foraj în perimetrul concesionat de Lukoil și Romgaz.
Saipem a anunat că Scarabeo nu a confirmat prognozele referitoare la zăcământul Trident și a părăsit Marea Neagră.
Romgaz și Lukoil au declarat la rândul lor că refac calculele necesare adoptării deciziei de investiții, care nu a fost luată nici în ziua de azi
Iar Romgaz a primit la finalul anului 2020 din partea Lukoil Overseas Atash B.V. o scrisoare prin care compania prin care Lukoil este acționară în proiect își anunța disponibilitatea de a renunța cel puțin la o parte din acțiuni. Și în prezent, rușii sunt acționari în proiect, negăsind cumpărător pentru participația lor în Trident.