Compania canadiană de Claren Energy Corp. a vândut licența de exploatare a perimetrului de gaze de la Bobocu, județul Buzău, către compania Lalea Energy B.V., înregistrată în Olanda, la numai un an după ce a preluat integral drepturile de participație, cumpărând în iunie 2019 procentul de 60% deținut până în acel moment de Zeta Petroleum.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Zăcămintele de gaze de la Bobocu au fost exploatate de Romgaz în perioada 1977-1995, după care perimetrul a fost abandonat prematur, din cauza viiturilor și a apariției nisipului în sonde. Potrivit estimărilor fostului proprietar al licenței, Zeta Petroleum, perimetrul ar putea conține resurse neexploatate de circa 765 milioane de metri cubi.
Claren a ajuns acum la un acord cu Lalea Energy privind transferul participației de 100% pe care o deține în proiectul onshore de la Bobocu.
Potrivit acordului, Lalea își va asuma obligațiile contractuale rămase cu Guvernul român prin achiziția a 100% din Claren Operations Ltd., o filială deținută integral de compania canadiană.
Lalea Energy va plăti companiei canadiene o redevență de 5% din valoarea gazului produs pe durata de viață a zăcământului.
Totodată, Lalea Energy se angajează să extragă primul metru cub de gaz în termen de doi ani de la semnarea acordului.
Închiderea tranzacției este supusă mai multor condiții suspensive, printre care și acordul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).
În 2016, fostul deținător al licenței, Zeta Petroleum și-a informat acționarii că a decis să renunțe la subsidiarele românești prin care controlează participații la trei perimetre de hidrocarburi din România, inclusiv la exploatarea de la Bobocu, întrucât nu mai are bani pentru a-și îndeplini programele obligatorii de lucrări prevăzute de acordurile de concesiune semnate cu statul român.
În baza opțiunii de cumpărare a unei participații de până la 80% la Bobocu, Claren a preluat inițial 40% din drepturile de exploatare ale acestui perimetru. Opțiunea de a cumpăra diferența de 40% a expirat în 2017. La 2 ani distanță, însă, Claren a preluat întreaga participație de 60% deținută încă de Zeta în proiect.
Lalea Energy BV este o companie recent înființată (figurează cu sediu social înregistrat pe 6 iulie 2020) în Olanda.
Într-un mail adresat Profit.ro, Lalea Energy BV susține că nu trebuie confundată cu Tullip Energy, cu care nu are nimic în comun, așa cum apărea în știrea inițială publicată.
Mail-ul este semnat de CEO-ul Lalea Energy BV, Harry Hollander.
Potrivit paginii sale de LinkedIn, Harry Holander este CEO al Lalea Energy BV din luna iulie 2020, iar timp de 6 ani și 7 luni (ianuarie 2013- iulie 2019) a fost director general administrativ al Tullip Energy BV.
Tullip Energy Exploration and Development are un portofoliu de proiecte energetice executate în Kazahstan și Orientul Mijlociu, precum și operațiuni în Africa în domeniul explorării și producției de petrol și gaze, minerit și energie geotermică și solară.
Cu sediul central în Amsterdam, compania mai are birouri în Emiratele Arabe Unite și Kazahstan.
Compania este condusă de Jos Huizing, fondator al Holland Oil Tech Services.