Asociația Română pentru Energie Eoliana (RWEA) susține cu producătorii din sector au acumulat pierderi semnificative în ultimii doi ani și cer o intervenție de urgență a Guvernului, prin aprobarea ordonanței de urgență pentru modificarea Legii 220/2008 în fiorma actuală, care ar putea aduce o "normalizare" a activității sectorului eolian.
”Subliniem faptul ca proiectul ordonanței a fost aprobat de către Comisia Uniunii Europene care și-a dat acordul în 19 decembrie 2016 pe această formă de proiect, trimisă în prezent spre avizare către ministerele si agențiile guvernamentale de linie”, aată RWEA, într-un comunicat emis vineri.
În plus, apropierea termenului de 1 aprilie 2017, când o parte din tehnologii vor începe recuperarea certificatelor amânate, impune un proces decizional accelerat, spun oficialii asociației, scrie News.ro.
Legislația prezentă referitoare la susținerea energiei regenerabile a devenit sursă de nemulțumire după schimbările retroactive din perioada 2013-2014.
RWEA este o asociație profesională care apără interesele a 53 de producători de energie eoliană, ce dețin o capacitate instalată de 2500 MW.
La rândul său, Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) a anunțat joi că îi cere prim-ministrului Sorin Grindeanu să nu aprobe Ordonanța de Urgență ce modifică Legea 220/2008 în forma pregătită de fosta conducere a Ministerului Energiei, pe motiv că sacrifică investitorii mici și mijlocii din sectorul regenerabilelor, ”avantajând în mod evident producătorii integrați”.
PATRES a solicitat, în repetate rânduri, Ministerului Energiei să revină asupra modificărilor aduse la Legea 220, astfel ca forma finală a OUG să conțină soluții echitabile pentru toți producătorii din sectorul regenerabilelor.
În prezent, proiectul de OUG este pe circuitul de avizare, urmând să fie înaintată în scurt timp Guvernului spre aprobare.
Patronatul susține că 200 de investitori din sectorul regenerabilelor solicită Guvernului adoptarea OUG ”cu păstrarea elementelor pozitive”, dar cu unele modificări care să crească veniturile producătorilor neintegrați și care ”să limiteze distorsiunea generalizată în piața de energie și certificate verzi”.
Patronatul acuză că există, pe piața de energie și de certificate verzi, distorsiuni de nesuportat pentru producători și furnizori.