FMI laudă planurile de reformă ale Arabiei Saudite și ale altor exportatori de petrol din Golf

FMI laudă planurile de reformă ale Arabiei Saudite și ale altor exportatori de petrol din Golf
scris 25 apr 2016

FMI apreciază eforturile Arabiei Saudite și altor exportatori de petrol din Golful Persic pentru compensarea impactului financiar al prețurilor scăzute ale petrolului, relatează Reuters.

"Văd măsuri în mai multe țări pentru reducerea deficitului bugetar. Acest fapt este încurajator”, afirmă într-un interviu Masood Ahmed, directorul departamentului pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Ahmed a vorbit cu câteva ore înainte ca guvernul saudit să anunțe luni un plan amplu de reforme care include reduceri ale cheltuielilor, majorări de taxe și politici de dezvoltare a sectorului privat.

Ahmed a spus că judecând după detaliile dezvăluite până acum de Arabia Saudită, planul pare ”ambițios și cuprinzător” și arată problemele pe care le are economia.

În urmă cu șase luni, FMI a avertizat că reformele bugetare luate în considerare de majoritatea exportatorilor de petrol din Orientul Mijlciu vor fi probabil inadecvate, ele riscând să își consume rezervele valutare.

”Cu excepția Kuwaitului, Qatarului și Emiratelor Arabe Unite, țările din regiune vor rămâne fără rezervele valutare în mai puțin de cinci ani, din cauza deficitelor bugetare mari”, potrivit unui raport al FMI publicat la momentul respectiv.

Paravion se extinde în SUA, Orientul Mijlociu și sud-estul Asiei CITEȘTE ȘI Paravion se extinde în SUA, Orientul Mijlociu și sud-estul Asiei

Într-un nou raport publicat luni, FMI nu reia aceleași avertismente, dar afirmă că țările respective au încă nevoie să facă mai mult pentru reducerea deficitelor, refacerea rezdervelor financiare și economisirea de bani pentru generațiile viitoare.

Cele șase națiuni membre ale Consiliului de Cooperare din Golf (GCC) se îndreaptă spre o încetinire economică prelungită, din cauza politicilor de austeritate necesare reducerii deficitelor.

Exceptând industria petrolului, economia regiunii va crește, potrivit estimărilor FMI, cu 3,2% pe an în următorii cinci ani, sub ritmul de 7,7% consemnat în intervalul 2006-2015.

Dacă prețurile petrolului se vor menține la un nivel scăzut în anii următori, deficitele bugetare ale statelor GCC și Algeriei vor totaliza aproape 900 de miliarde de dolari în intervlaul 2016-2021, conform calculelor FMI.

Algeria, Bahrain, Oman și Arabia Saudită vor deveni mari datorinici în această perioadă, necesarul lor de finanțare urmând să depășească rezervele lor financiare, avertizează FMI.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
reforma
arabia saudita