Liberalizarea pieței gazelor. După Enel și CEZ, un alt mare furnizor de electricitate, Electrica, concurează duopolul Engie-E.ON

Liberalizarea pieței gazelor. După Enel și CEZ, un alt mare furnizor de electricitate, Electrica, concurează duopolul Engie-E.ON
scris 12 iun 2020

După Enel și CEZ, un alt mare furnizor de electricitate, Electrica, a prezentat oferte de gaze mai atractive decât cele ale celor doi mari furnizori de pe această piață, E.On și Engie, în perspectiva liberalizării pieței.

Astfel, Electrica are două oferte, una cu abonament, alta fără, iar prețul gazului marfă în ambele, de 78 lei/MWh (în cea cu abonament de 0,22 lei/zi), respectiv 83,95 lei/MWh (fără abonament) este inferior celui practicat de Engie (86,38 lei/MWh) sau E.On (96 lei/MWh).

Urmărește-ne și pe Google News

Oferta Engie cuprinde însă un discount de 5% pe primele 6 luni de contract.

În plus, tarifele de transport impuse de metodologia Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru Electrica Furnizare sunt de 9,5 lei/MWh, cu 2,3 lei/MWh mai mari decât cele ale Engie și cu 1,1 lei/MWh peste cele ale E.On, ceea ce diminuează avantajul creat de prețul gazului marfă mai redus.

EXCLUSIV CONFIRMARE Statul român, dat din nou în judecată la Washington pentru tăierea subvențiilor destinate energiei regenerabile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CONFIRMARE Statul român, dat din nou în judecată la Washington pentru tăierea subvențiilor destinate energiei regenerabile

Profit.ro a remarcat faptul că, în ultimul timp, concurența începe să se simtă timid și pe piața gazelor, iar principalii responsabili sunt marii furnizori de electricitate, care au postat oferte de furnizare a gazelor cu aproape 10 lei/MWh sub cele ale duopolului Engie-E.On, care are o cotă de piață cumulată de peste 90% pe această piață.

Enel și CEZ au oferte pentru prețul gazului marfă de 78, respectiv 77 lei/MWh, cu 8-9 lei/MWh sub cele ale Engie și cu aproximativ 20 de lei/MWh sub cele ale E.On.

Dacă pericolul concurenței venite din partea micilor distribuitori de gaze putea fi ignorat de duopolul Engie-E.On, riscând doar pierderea a câteva zeci de clienți, nu același lucru se poate spune de concurența marilor furnizori de electricitate. Aceștia dețin atât logistica, personalul (de marketing, de trading), dar și experiența necesară concurenței pe o piață liberă, trecând deja printr-un proces de liberalizare, cel al pieței energiei electrice.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
gaze
electrica
enel
cez
e.on
engie
pret