Gigantul francez Total pregătește relocarea spre România a zeci de posturi. Puternicul sindicat CGT, care tocmai a paralizat benzinăriile, se revoltă

Gigantul francez Total pregătește relocarea spre România a zeci de posturi. Puternicul sindicat CGT, care tocmai a paralizat benzinăriile, se revoltă
scris 23 dec 2022

Gigantul francez TotalEnergies se pregătește să relocheze către România zeci de posturi din departamentele IT ale filialelor sale din Franța și Belgia, pe fondul costurilor cu salariile mai scăzute, plan ce a generat însă revolta CGT, al doilea cel mai mare sindicat din Franța, care tocmai a încheiat o grevă ce a paralizat aprovizionarea cu carburanți a statului francez, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

TotalEnergies, cu venituri anuale de peste 184 miliarde euro, rival al Exxon Mobil și Shell, are un total de circa 105.000 angajați în peste 130 țări, în special în Franța, SUA, Polonia, Mexic, Germania, Belgia și China.

Urmărește-ne și pe Google News

În România, TotalEnergies Marketing (fosta Total Romania) a fost înființată în 2005, ca un parteneriat economic între companiile Total (Franța) și Lustic (România).

VIDEO&DOCUMENT Operatorul centralei nucleare Cernavodă testează percepția românilor despre mini-reactoarele modulare americane. Două turnuri detonate CITEȘTE ȘI VIDEO&DOCUMENT Operatorul centralei nucleare Cernavodă testează percepția românilor despre mini-reactoarele modulare americane. Două turnuri detonate

În prezent, compania are sediul în București și deține o fabrică la Cristian, Brasov, un depozit de bitum în Ozun, Covasna, și acoperă domenii producție de lubrifianți și unsori, distribuție și vânzare de lubrifianți și fluide speciale, depozitare, distribuție și vânzare de bitum.

Gigantul francez Total pregătește relocarea spre România a zeci de posturi. Puternicul sindicat CGT, care tocmai a paralizat benzinăriile, se revoltă

Anul trecut, firma a avut afaceri de 507,8 milioane lei și un profit net de 30,4 milioane lei, cu 166 angajați. 

Acum, conducerea gigantului francez are planul de a reloca în București 68 de locuri de muncă din departamentele IT din Franța (58 de posturi) și Belgia (10 posturi), argumentând că nu găsește angajați pentru posturile respective.

Sindicatul suspectează însă că motivul relocării este generarea unor economii anuale de aproximativ 2 milioane euro, având în vedere costurile orare cu salariile de trei ori mai mici în România decât în Franța.

SCHENGEN: Președintele Raiffeisen Bank, mesaj către clienți: Ne-am luat angajament ferm pentru sprijinirea autorităților în următoarele etape ale procesului. Am vorbit cu fiecare client care și-a exprimat deschis nemulțumirea CITEȘTE ȘI SCHENGEN: Președintele Raiffeisen Bank, mesaj către clienți: Ne-am luat angajament ferm pentru sprijinirea autorităților în următoarele etape ale procesului. Am vorbit cu fiecare client care și-a exprimat deschis nemulțumirea

În plus, companiile care se relocalizează economisesc semnificativ și la capitolul impozite, întrucât contribuțiile la asigurările sociale plătite de angajatori sunt de aproximativ 1,8 ori mai mici în România decât în ​​Franța, pentru un salariu echivalent. 

"Nu degeaba România este percepută ca un Eldorado pentru multinaționalele care își înființează acolo serviciile de afaceri, un sector care a angajat în jur de 160.000 de persoane în 2021", scrie într-o notă care a generat revolta sindicatului.

Acesta apreciază că economiile astfel rezultate sunt nejustificate în condițiile în care profitul grupului a urcat în acest an la 17 miliarde euro. Sindicaliștii se tem însă și că aceste relocări pot anunța o mișcare mai amplă la Total.

Filiala din România care va găzdui locurile de muncă relocate a fost deja creată, la 1 august.

Gigantul francez Total pregătește relocarea spre România a zeci de posturi. Puternicul sindicat CGT, care tocmai a paralizat benzinăriile, se revoltă

Sindicatul care îi reprezintă pe angajații TotalEnergies, CGT, este unul extrem de puternic, al doilea cel mai mare sindicat din Franța.

În urmă cu două luni, CGT a denunțat o ofertă condiționată a TotalEnergies pentru discuții salariale timpurii drept ”un șantaj” și a declanșat o grevă care a lăsat fără carburanți o treime din benzinării.

În România, cum a anunțat recent Profit.ro, divizia românească a TotalEnergies are în pregătire două proiecte de construire de parcuri fotovoltaice, care vor asigura o parte din consumul de energie electrică al producătorului auto român Automobile Dacia din grupul Renault, de la uzina de la Mioveni și de la Centrul Tehnic de la Titu, și pentru care are în vedere atragerea de finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectele i-au fost prezentate recent premierului Nicolae Ciucă de către președintele Consiliului de Administrație al Renault, Jean Dominique Senard, și de CEO-ul mărcii Dacia, Denis Le Vot, cu ocazia recentei lor vizite în România.

Peste 200.000 de români vor primi vouchere pentru electrocasnice și locuințe CITEȘTE ȘI Peste 200.000 de români vor primi vouchere pentru electrocasnice și locuințe

Parcurile vor fi dezvoltate de către TotalEnergies Marketing Romania, parte a grupului francez Total, care deține și operează fabrica de lubrifianți, bitum și fluide speciale de la Cristian din județul Brașov.

Beneficiarul va fi Automobile Dacia, unul dintre cei mai mari consumatori industriali de energie și gaze din România.

Parcul solar avut în vedere pentru platforma industrială de la Mioveni este gândit să aibă o putere instalată de 30,35 MW.

FOTO Corespondență de la Paris - Renault a prezentat conceptul 4Ever Trophy, care anunță înlocuitorul electric al lui Captur. \ CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență de la Paris - Renault a prezentat conceptul 4Ever Trophy, care anunță înlocuitorul electric al lui Captur. "Miturile nu mor niciodată"

Celălalt proiect al TotalEnergies Marketing Romania SA în beneficiul celor de la Dacia, propus de asemenea pentru finanțare prin PNRR; constă în construirea unei centrale fotovoltaice de 3,85 MW la Titu în județul Dâmbovița, pentru asigurarea consumului Centrului Tehnic al Dacia din oraș.

viewscnt
Afla mai multe despre
parc fotovoltaic dacia
consum energie dacia
productie energie regenerabila
pnrr energie regenerabila
energie mari consumatori industriali