Fondul Proprietatea (FP), acționarul minoritar al companei de stat Hidroelectrica, și-a revizuit în scădere, pentru prima dată după mult timp, evaluarea deținerii sale, de aproape 20%, la cel mai mare producător de energie electrică din România.
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
Astfel, la 30 septembrie 2022, FP estimează valoarea participației sale la Hidroelectrica la 12,115 miliarde lei, în scădere cu 444,3 milioane lei (circa 3,5%) față evaluarea făcută pentru data de 30 iunie 2022 (12,559 miliarde lei).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″Pentru calculul valorii activului net la data de 30 septembrie 2022 pentru Fondul Proprietatea SA, metoda de evaluare utilizată pentru evaluarea investiției în Hidroelectrica a rămas aceeași, respectiv valoare justă (valoare pe baza raportului de evaluare)/acțiune, dar raportul de evaluare a fost actualizat cu asistență din partea unui evaluator independent″, precizează FP.
Prin extrapolare, evaluarea întregului capital al Hidroelectrica (100% din acțiuni) ar fi acum de 60,57 miliarde lei, față de 62,79 miliarde lei la jumătatea anului.
La precedenta reevaluare, efectuată la 30 iunie 2022, estimarea privind valoarea participației FP la Hidroelectrica a fost revizuită în creștere cu aproape 1,19 miliarde lei, de la 11,37 la 12,559 miliarde lei. A fost momentul de vârf al unei serii lungi de revizuiri pozitive, care s-a intensificat odată cu criza energetică izbucnită anul trecutt, ce a dus la majorări galopante de prețuri pe piețele angro de energie electrică.
Fondul Proprietatea nu explică cauzele reevaluării, însă, cel mai probabil, printre ele se numără temperarea ritmului de creștere a profitului Hidroelectrica, pe fondul scăderii ample a producției determinată de secetă, înăsprirea reglementărilor privind supraimpozitarea producătorilor, creșterea numărului de clienți casnici pe segmentul de furnizare, perspectiva de achiziție a unui furnizor major de energie, cu un număr mare de clienți ce beneficiază de prețuri plafonate, dar și obligațiile de vânzare către mari furnizori cu clienți finali, operatori de rețea și mari consumatori industriali din România, precum și către furnizori/traderi din Republica Moldova, introduse în legislație.
CITEȘTE ȘI Xi Jinping promite politici de creștere a ratei natalității în China, ca răspuns la îmbătrânirea populației. Femeile chineze, cel mai puțin doritoare de a avea copiiÎn plus, Ministerul Finanțelor a cerut Fondului Proprietatea, în calitate de acționar minoritar al Fondului, cu o participație de 5,78%, să decidă ca întregul pachet de acțiuni la Hidroelectrica pregătit spre vânzare să fie listat doar la Bursa din București, dar și ca statului să îi fie dați în maximum 3 luni din banii astfel încasați, sub forma unui dividend special. Conducerea FP a transmis, în replică, că oferta publică inițială de la Hidroelectrica ar putea fi mai mică decât era prevăzut inițial, dacă Guvernul de la București continuă să se opună unei listări duale București-Londra, și nu va fi efectuată până în luna martie sau aprilie a anului viitor.
FP își va prezenta rezultatele financiare aferente trimestrului III și primelor 9 luni ale anului pe data de 15 noiembrie, urmând probabil să publice atunci și cifrele Hidroelectrica pentru perioada ianuarie-septembrie 2022.
CITEȘTE ȘI VIDEO Gigantul elvețian Credit Suisse, cu pierderi mult peste așteptări și acțiuni prăbușite, negociază cu alte bănci o majorare de capital, punând pe masă active. Anterior și-a scos la vânzare hotelul de 5 steleFondul Proprietatea și-a revizuit în scădere și evaluarea celorlalte participații energetice nelistate din portofoliu, cele la Engie România, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Muntenia și E-Distribuție Dobrogea. Cumulat, scăderea a fost de 158,5 milioane lei (peste 17%), de la 918,29 la 759,76 milioane lei.
″Având în vedere contextul actual al pieței energiei și de gaze, evenimentele corporative ce pot avea loc, valorile participațiilor nelistate menționate mai jos au fost actualizate pe baza multiplilor de la 30 septembrie 2022 ai companiilor comparabile tranzacționate pe piața de capital, utilizând aceeași metodologie și algoritm de calcul din ultimul raport de evaluare disponibil întocmit cu asistența unui evaluator independent. Toate celelalte variabile au fost păstrate la același nivel ca în ultimul raport de evaluare. Metoda de evaluare pentru aceste participații a fost actualizată din valoare justă (valoare pe baza raportului de evaluare la 31 mai 2022) în valoarea justă (valoare pe baza raportului de evaluare la 31 mai 2022 ajustată pe baza valorii multiplilor la 30 septembrie 2022 derivați din analiza companiilor comparabile cotate pe piața de capital). Impactul total al actualizării acestor evaluări asupra valorii activului net al Fondului a dus la o scădere de -158.529.626,16 lei″, a precizat FP.