Prețurile petrolului reprezintă un risc important la adresa economiei mondiale, existând semne că prețurile carburanților încep să "își pună amprenta" asupra creșterii cererii, afirmă Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
Urmărește-ne și pe Google News
Agenția și-a redus previziunile privind consumul de petrol în acest an și anul viitor, pe fondul temerilor tot mai mari privind o recesiune, avertizând că prețurile amenință stabilitatea în economiile emergente. Cu toate acestea, încetinirea cererii este compensată de reducerea ofertei pe măsură ce sancțiunile afectează Rusia și capacitatea de a constitui rezerve a OPEC+ se diminuează.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Ziua recordurilor: Cursa contra-cronometru de umplere a depozitelor de gaze pentru iarna viitoare începe să-și facă simțită prezența și în România "Rareori perspectivele pentru piața petrolului au fost mai incerte. O înrăutățire a perspectivelor macroeconomice și temerile legate de recesiune apasă asupra sentimentului din piețe, în timp ce riscurile se mențin pe partea de ofertă", arată raportul lunar al AIE, publicat miercuri.
Prețurile petrolului se mențina în apropierea nivelului de 100 de dolari pe baril, în pofida unui declin recent, în condițiile în care rezervele globale și infrastructura de rafinare nu reușesc să țină pasul cu revenirea de după pandemie a consumului de combustibil. Stocurile sunt "critic scăzute", iar sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei în Ucraina amenință să perturbe semnificativ fluxurile, a precizat AIE.
În contextul în care prețul benzinei alimentează inflația fără precedent în SUA, președintele Joe Biden îndeamnă producătorii din Orientul Mijlociu să "deschidă robinetele" în contextul unor vizite programate în regiune, care vor include o oprire în Arabia Saudită, liderul OPEC.