Noul regulament UE referitor la reducerea emisiilor de metan ale companiilor producătoare de hidrocarburi riscă să afecteze puținele companii producătoare din țările UE, cum sunt și cele din România, în timp ce marii furnizori de petrol și gaze din afara UE ar putea evita măcar parțial astfel de obligații, având în vedere dependența UE de importuri, avertizează Adina Guțiu, Counsel, Head of Energy and Natural Resources, D&B David și Baias, la Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediția a VIII-a. Regulamentul introduce obligații costisitoare de transparență și reducere a emisiilor, în timp ce nivelul ridicat al sancțiunilor, raportate la cifra de afaceri, pune o presiune foarte mare pe companii.
Achiziția de energie electrică are o tendință de globalizare și toate grupurile industriale străine prezente în România, care dețin fabrici în toate colțurile lumii, preferă să cumpere energia într-un mod unic, preferință pe care o doresc pusă în practică și în România, spune Theodor Livinschi, Consultant în achiziții de energie Partenerg, la Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - ediția a VIII-a.
Cele două proceduri de infringement voizând piața energiei din România, deciziile așteptate ale Curții Constituționale și Curții Europene de Jutiție în ce privește măsurile de suprataxare, perspectiva fiscală pentru anul următor, precum și, suprinzător, reforma impozitării proprietății reprezintă necunoscute importante pentru sectorul energetic, "cartofi fierbinți" care vor trebui gestionați în perioada următoare, a declarat Cristi Secrieru, Partener, AS & Partners.
„Trecem printr-o transformare destul de rapidă”, a declarat, în cadrul Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediția a VIII-a, Alexandru Chiriță, CEO al Electrica, cu trimitere la piața de energie. Capacitățile de producție sunt consistente și marii producători sunt stabili, astfel încât presiunea pentru majorarea prețurilor nu ar urma să fie decât temporară.
Furnizorii de energie își doresc ca din aprilie 2025, când expiră plafonarea prețurilor, să se treacă de la acest mod de protecție socială la un ajutor direct de la stat acordat consumatorilor vulnerabili, persoane fizice și IMM-uri. Argumentul furnizorilor este că există cadru european pentru această variantă de sprijin direct pentru gospodării și scheme de ajutor pentru companii și că menținerea plafonării prețurilor ar lăsa piața internă vulnerabilă în interiorul pieței unice libere europene, a spus Daniela Raluca Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), la Profit Energy.forum, ediția a VIII-a.
Într-un sector energetic cu importuri nete structurale și care a gâfâit în lunile de vară, Hidroelectrica vizează lucrări de ansamblu pentru hidroagregatele sale, a transmis, în cadrul Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediția a VIII-a, Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica. Unul dintre aceste echipamente a fost transportat de la Reșița la Porțile de Fier, unde urmează să fie pus în funcțiune.
Eliminarea plafonului de 1,3 lei pe KWh de curent la 1 aprilie 2025 n-ar aduce scumpiri ale energiei pentru consumatorii finali, pentru că prețul pieței de azi este la acel nivel, a spus Ionuț Dună, director general PPC Energie, furnizorul de electricitate din Muntenia, Banat și Dobrogea, la evenimentul Profit Energy.forum, ediția a VIII-a.
Piața liberă este modelul de piață din Europa, lucru care ar trebui luat în calcul de statul român, chiar dacă are libertatea de a decide pentru cel model optează odată cu modificarea legislativă care urmează a intra în vigoare odată cu expirarea legislației de plafonare/compensare în aprilie 2025, a transmis, în cadrul Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediția a VIII-a, Nicolas Richard, CEO ENGIE România.
Relevanța viitoarelor investiții în sectorul energetic din România, al căror nivel nu s-a mai întâlnit în ultimii 50 de ani, se va vedea în următorii 50 de ani, a declarat Daniel Apostol, director general la Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), prezent la evenimentul Profit Energy.forum, ediția a VIII-a.
Panasonic Energy anunță dezvoltarea unei baterii despre care spune că beneficiază de o densitate energetică cu 500% mai mare decât cea a altor baterii.