Prețul gazelor a sărit de 250 de lei/MWh pe piața pentru ziua următoarea operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), pentru prima dată în ultimele 20 de luni, făcând și primele victime, însă nu la București, ci la Chișinău.
Simtel Team, compania românească de tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), specializată în principal în inginerie, achiziții și construcții (EPC), precum și operare și mentenanță de centrale fotovoltaice, a obținut de la ANRE licența de furnizare a gazului natural, valabilă pentru o perioadă de 5 ani.
Compania franceză de utilități EDF a anunțat că va extinde durata de viață a patru dintre centralele sale nucleare din Marea Britanie și va investi 1,3 miliarde de lire sterline (1,64 miliarde de dolari) în perioada 2025-2027, transmite Reuters.
Centrala nucleară Beznau din Elveția, una dintre cele mai vechi din lume, va continua să funcționeze doar până în 2033, a anunțat operatorul său, în contextul în care ecologiștii au susținut că ar trebui să fie închisă "imediat".
Ministrul căruia i s-a cerut plecarea declarase anterior că Republica Moldova a discutat cu România la nivel politic, începând din luna iunie, încheierea unui contract de livrare de gaze naturale peste Prut la preț preferențial, discuțiile fiind finalizate după alegerile prezidențiale din Basarabia.
Importurile de electricitate ale României depășesc joi, pentru a doua zi consecutiv, pragul de 3.000 de MW, fiind aproape de capacitatea maximă pe care o are rețeaua transfrontalieră de transport. Aceasta în condițiile în care producția de energie regenerabilă este aproape inexistentă. O altă cauză a acestor importuri uriașe este faptul că unii producători preferă să reducă intenționat producția pentru a nu plăti prea mult pe piața de echilibrare, au explicat reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
Modificarea legislativă de ultimă oră a fost semnată de Guvern, relevă datele Profit.ro.
Declarația a fost făcută în contextul în care autorităților de la Chișinău li s-a reproșat în ultima perioadă, pe plan intern, că nu au achiziționat și stocat cantități suficiente de gaze pe perioada verii, la prețuri mai avantajose decât cele din prezent, pentru consumul din sezonul rece.
Prima tentativă a avut loc în primăvară, licitația fiind însă anulată din cauza faptului că niciunul dintre ofertanți nu a răspuns la toți factorii de evaluare.
În pofida capacității tehnice de transport mai reduse și a consumului mai scăzut, România exportă, de la 1 decembrie, volume mai mari de gaze în Republica Moldova decât în Ungaria.