Pentru a-și putea asigura consumul intern, România a înregistrat miercuri dimineață un import instantaneu de 3.058 MW, cu mai puțin de 500 MW sub limita maximă a importurilor ce pot fi efectuate din statele vecine, de 3.500 MW.
Acuratețea și viteza de accesibilitate a datelor rezultate din măsurarea consumului de energie sunt esențiale pentru furnizori pentru realizarea de prognoze cât mai aproape de realitate, astfel încât să-și reducă la minimum dezechilibrele, extrem de costisitoare. În cazul prosumatorilor, furnizorii s-au plâns în mai multe rânduri că nu au acces la date de consum și producție în timp util.
Miercuri dimineață, deficitul între consumul local și producția internă de energie depășea 3.000 MW la ora 9:25, iar România importa curent eletric aproape de limita maximă a capacităților de interconexiune cu vecinii, potrivit datelor operatorului de transport și sistem Transelectrica.
Prețurile petrolului au crescut cu peste 1,5%, investitorii așteptând decizia OPEC+ privind prelungirea reducerilor de producție. În același timp, un armistițiu fragil între Israel și Hezbollah din Liban oferă un sprijin suplimentar pieței, transmite Reuters.
Cel mai mare acționar al producătorului rus de aluminiu, al doilea cel mai mare din lume, a fost introdus pe lista UE a persoanelor și entităților din Federația Rusă sancționate ca urmare a agresiunii militare asupra Ucrainei în aprilie 2022, iar din decembrie 2023 au fost interzise importurile comunitare din Rusia ale anumitor produse fabricate de acesta.
Asociația Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole Bihor solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, activarea legii care permite utilizarea duală a pajiștilor, și pentru proiecte de producție de energie regenerabilă, prin aprobarea normelor de aplicare a acesteia.
Primăria Capitalei, condusă de primarul general Nicușor Dan, este pe cale să nu mai primească bani de la Guvern decât pentru a-și achita o restanță la plata subvențiilor datorate de la bugetul local operatorului Compania Municipală Termoenergetica pentru acoperirea diferenței dintre costurile reale ale încălzirii centralizate și prețul final redus facturat bucureștenilor racordați la sistem.
Guvernul norvegian a decis să amâne planurile pentru deschiderea unei vaste zone arctice pentru mineritul submarin la scară comercială, în urma presiunilor politice din partea Partidului Socialist de Stânga, care a condiționat sprijinul pentru bugetul guvernului de renunțarea la prima rundă de licențiere pentru activități miniere, planificată inițial pentru prima jumătate a anului viitor, transmite CNBC.
Avertismentul vine de la Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
Românii riscă să plătească facturi la energie electrică și gaze naturale considerabil mai mari de la începutul anului 2025.