VIDEO Ministrul Energiei de la Chișinău: Republica Moldova a discutat cu România la nivel politic încheierea unui contract de livrare de gaze naturale la preț preferențial
VIDEO Ministrul Energiei de la Chișinău: Republica Moldova a discutat cu România la nivel politic încheierea unui contract de livrare de gaze naturale la preț preferențial
Miniștrii Energiei din România și Republica Moldova, Sebastian Burduja și Victor Parlicov, în decembrie 2023, la semnarea Memorandumului de înțelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din cele 2 țări
Republica Moldova a discutat cu România la nivel politic, începând din luna iunie, încheierea unui contract de livrare de gaze naturale peste Prut la preț preferențial, discuțiile fiind finalizate după alegerile prezidențiale din Basarabia, a declarat ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov.
El a făcut această declarație la ședința publică de audiere organizată foarte recent de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului moldovenesc pe tema situației dificile privind aprovizionarea cu gaze în această iarnă, în principal după 1 ianuarie 2025, când ar urma să înceteze tranzitul de gaze rusești de la Gazprom către Transnistria prin intermediul conductelor din Ucraina.
″La nivel politic s-au făcut demersurile necesare. Noi din luna iunie ne-am adresat după sprijin inclusiv către partenerii noștri din România, ca să obținem un contract (de livrare de gaze naturale – n.r.) cu preț preferențial. Acum, această discuție, într-adevăr, s-a transferat la nivel de prim-miniștri. Cred că mai bine, mai corect va spune domnul prim-ministru (Dorin Recean – n.r.) când au finalizat aceste discuții. Din ce cunosc eu, discuțiile cu privire la obținerea unui preț preferențial, miza era ca noi să reușim să obținem volume la prețuri bune, printr-un contract în care suntem avantajați, avem sprijinul politic. Aceste discuții s-au finalizat după alegeri (cele prezidențiale din Republica Moldova, cu al doilea tur pe 3 noiembrie – n.r.). Respectiv, noi am avut o situație în care, între timp, sigur că nu puteam renunța (la achiziții din alte surse – n.r.) (și – n.r.) să mizăm tot pe un singur contract. Se procura (gaz din alte surse – n.r.), dar se miza că vom obține un contract cu preț preferențial″, a spus Parlicov, răspunzând unei întrebări.
Peînregistrarea video a ședinței, declarația ministrului Energiei de peste Prut poate fi urmărită în intervalul 1:10:25 - 1:11:49.
Declarația a fost făcută în contextul în care autorităților de la Chișinău li s-a reproșat în ultima perioadă, pe plan intern, că nu au achiziționat și stocat cantități suficiente de gaze pe perioada verii, la prețuri mai avantajose decât cele din prezent, pentru consumul din sezonul rece. Practic, ministrul Parlicov a justificat achizițiile insuficiente și prin incertitudinea cu privire la încheierea sau nu a unui contract cu preț preferential de livrare de gaze din România.
Parlicov nu a precizat cu ce rezultate s-au finalizat discuțiile cu partea română, părând totuși să sugereze că acestea nu s-au concretizat, cel puțin deocamdată. Contact de Profit.ro, Ministerul Energiei din România nu a făcut nici un comentariu până în momentul publicării acestui articol. Victor Parlicov ar urma să vină săptămâna viitoare la București pentru a discuta situația aprovizionării cu gaze și energie electrică a Republicii Moldova, potrivit informațiilor Profit.ro.
Memorandumul de înțelegere încheiat în decembrie anul trecut de guvernele de la București și Chișinău, sub semnăturile miniștrilor Energiei din cele 2 țări, prevede că România și Republica Moldova ″(...) decid (...) să asigure semnarea unui acord de colaborare (Burden Sharing Agreement) în vederea reglementării contractelor individuale prin care autoritatea desemnată a Republicii Moldova, fără instalații de depozitare, va asigura stocarea gazelor naturale în instalațiile de stocare de pe teritoriul României″.
Prin Ucraina sunt tranzitate și gazele cu care Gazprom alimentează regiunea separatistă Transnistria, inclusiv marea centrală de producție de energie MGRES de la Cuciurgan a companiei de stat rusești InterRAO, ce asigură între 60% și 80% din necesarul de electricitate al malului drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Basarabia.
Guvernul moldovean a prelungit recent prin hotărâre, până la 31 martie 2025, obligația de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu energie electrică a traderului de stat Energocom, care urma să expire la finalul anului în curs. Energocom este singurul trader de peste Prut cu sucursală în România și licențe de trading românești, fapt care îi permite să importe curent electric și gaze din România, fie bilateral, fie de pe piețele centralizate administrate de OPCOM și Bursa Română de Mărfuri.
Astfel, fiindu-i prelungită obligația de serviciu public, Energocom a fost însărcinat să achiziționeze în continuare până la primăvară, la nevoie, energie electrică din România, în baza legislației românești care prevede că, ″În cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică (din România – n.r.) au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, (...), prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova (...)″, la prețul reglementat fix de 400 lei/MWh, la care se adaugă costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, acolo unde este cazul. Energia electrică vândută în aceste condiții trebuie să acopere exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.