VIDEO Ministrul Energiei de la Chișinău: Republica Moldova a discutat cu România la nivel politic încheierea unui contract de livrare de gaze naturale la preț preferențial

VIDEO Ministrul Energiei de la Chișinău: Republica Moldova a discutat cu România la nivel politic încheierea unui contract de livrare de gaze naturale la preț preferențial

Miniștrii Energiei din România și Republica Moldova, Sebastian Burduja și Victor Parlicov, în decembrie 2023, la semnarea Memorandumului de înțelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din cele 2 țări

scris 5 dec 2024

Republica Moldova a discutat cu România la nivel politic, începând din luna iunie, încheierea unui contract de livrare de gaze naturale peste Prut la preț preferențial, discuțiile fiind finalizate după alegerile prezidențiale din Basarabia, a declarat ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov.

El a făcut această declarație la ședința publică de audiere organizată foarte recent de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului moldovenesc pe tema situației dificile privind aprovizionarea cu gaze în această iarnă, în principal după 1 ianuarie 2025, când ar urma să înceteze tranzitul de gaze rusești de la Gazprom către Transnistria prin intermediul conductelor din Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Bitcoin a depășit pentru prima dată pragul de 100.000 de dolari CITEȘTE ȘI Bitcoin a depășit pentru prima dată pragul de 100.000 de dolari

La nivel politic s-au făcut demersurile necesare. Noi din luna iunie ne-am adresat după sprijin inclusiv către partenerii noștri din România, ca să obținem un contract (de livrare de gaze naturale – n.r.) cu preț preferențial. Acum, această discuție, într-adevăr, s-a transferat la nivel de prim-miniștri. Cred că mai bine, mai corect va spune domnul prim-ministru (Dorin Recean – n.r.) când au finalizat aceste discuții. Din ce cunosc eu, discuțiile cu privire la obținerea unui preț preferențial, miza era ca noi să reușim să obținem volume la prețuri bune, printr-un contract în care suntem avantajați, avem sprijinul politic. Aceste discuții s-au finalizat după alegeri (cele prezidențiale din Republica Moldova, cu al doilea tur pe 3 noiembrie – n.r.). Respectiv, noi am avut o situație în care, între timp, sigur că nu puteam renunța (la achiziții din alte surse – n.r.) (și – n.r.) să mizăm tot pe un singur contract. Se procura (gaz din alte surse – n.r.), dar se miza că vom obține un contract cu preț preferențial″, a spus Parlicov, răspunzând unei întrebări.

Pe înregistrarea video a ședinței, declarația ministrului Energiei de peste Prut poate fi urmărită în intervalul 1:10:25 - 1:11:49.

Stanleybet Capital, unul dintre principalii operatori de pariuri sportive și jocuri de noroc din România, pregătește o nouă emisiune de obligațiuni la bursă CITEȘTE ȘI Stanleybet Capital, unul dintre principalii operatori de pariuri sportive și jocuri de noroc din România, pregătește o nouă emisiune de obligațiuni la bursă

Declarația a fost făcută în contextul în care autorităților de la Chișinău li s-a reproșat în ultima perioadă, pe plan intern, că nu au achiziționat și stocat cantități suficiente de gaze pe perioada verii, la prețuri mai avantajose decât cele din prezent, pentru consumul din sezonul rece. Practic, ministrul Parlicov a justificat achizițiile insuficiente și prin incertitudinea cu privire la încheierea sau nu a unui contract cu preț preferential de livrare de gaze din România.

Reproșurile au fost adresate atât Ministerului Energiei de peste Prut, cât și furnizorului dominant din Republica Moldova, compania Moldovagaz controlată de Gazprom, precum și principalului trader, Energocom, deținut de statul moldovenesc. Asta în condițiile în care reglementatorul energetic de peste Prut a aprobat recent o majorare cu peste 27% a prețului final cu care Moldovagaz vinde gaze consumatorilor casnici

Parlicov nu a precizat cu ce rezultate s-au finalizat discuțiile cu partea română, părând totuși să sugereze că acestea nu s-au concretizat, cel puțin deocamdată. Contact de Profit.ro, Ministerul Energiei din România nu a făcut nici un comentariu până în momentul publicării acestui articol. Victor Parlicov ar urma să vină săptămâna viitoare la București pentru a discuta situația aprovizionării cu gaze și energie electrică a Republicii Moldova, potrivit informațiilor Profit.ro.

Tranzacție - Românii de la Calibra, preluați de compania ungară LDC Tranzit, având în spate cel mai mare grup de carne de pasăre din Europa CITEȘTE ȘI Tranzacție - Românii de la Calibra, preluați de compania ungară LDC Tranzit, având în spate cel mai mare grup de carne de pasăre din Europa

Memorandumul de înțelegere încheiat în decembrie anul trecut de guvernele de la București și Chișinău, sub semnăturile miniștrilor Energiei din cele 2 țări, prevede că România și Republica Moldova ″(...) decid (...) să asigure semnarea unui acord de colaborare (Burden Sharing Agreement) în vederea reglementării contractelor individuale prin care autoritatea desemnată a Republicii Moldova, fără instalații de depozitare, va asigura stocarea gazelor naturale în instalațiile de stocare de pe teritoriul României″.

După cum a relatat Profit.ro, pe 1 și 2 decembrie, România a exportat cantități mai mari de gaze în Republica Moldova decât în Ungaria, ceea ce reprezintă o situație atipică. Peste 60% din importurile de gaze naturale ale Republicii Moldova destinate consumului malului drept al Nistrului din primele 9 luni ale anului 2024 au reprezentat achiziții de la cei doi mari producători de profil ai României, OMV Petrom și Romgaz, arată datele de la Chișinău. Importurile din România s-au intensificat ulterior în octombrie.

FOTO O singură ofertă pentru amenajarea Parcului Insula Lacul Morii, proiect de aproape 100 milioane lei. Cum va arăta - ”Va fi o oază de verdeață cu zone de recreere, terenuri de sport, spații pentru evenimente culturale” CITEȘTE ȘI FOTO O singură ofertă pentru amenajarea Parcului Insula Lacul Morii, proiect de aproape 100 milioane lei. Cum va arăta - ”Va fi o oază de verdeață cu zone de recreere, terenuri de sport, spații pentru evenimente culturale”

Republica Moldova s-ar putea vedea nevoită să importe integral din România, de la începutul anului viitor, energia electrică necesară pentru asigurarea consumului său pe timp de iarnă, dacă tranzitul prin Ucraina al gazelor naturale extrase de gigantul rus de stat Gazprom și destinate Transnistriei va fi oprit de la 1 ianuarie 2025, iar rușii nu vor accepta să livreze prin alte rute sau vor impune condiții de neacceptat, potrivit Executivului de la Chișinău. Moldova nu exclude însă nici varianta continuării tranzitului.

Prin Ucraina sunt tranzitate și gazele cu care Gazprom alimentează regiunea separatistă Transnistria, inclusiv marea centrală de producție de energie MGRES de la Cuciurgan a companiei de stat rusești InterRAO, ce asigură între 60% și 80% din necesarul de electricitate al malului drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Basarabia.

Guvernul moldovean a prelungit recent prin hotărâre, până la 31 martie 2025, obligația de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu energie electrică a traderului de stat Energocom, care urma să expire la finalul anului în curs. Energocom este singurul trader de peste Prut cu sucursală în România și licențe de trading românești, fapt care îi permite să importe curent electric și gaze din România, fie bilateral, fie de pe piețele centralizate administrate de OPCOM și Bursa Română de Mărfuri.

Guvernul va acorda subvenție directă pentru producția de filme, cu condiția cheltuirii unei sume importante în țară. Noi schimbări adoptate CITEȘTE ȘI Guvernul va acorda subvenție directă pentru producția de filme, cu condiția cheltuirii unei sume importante în țară. Noi schimbări adoptate

Astfel, fiindu-i prelungită obligația de serviciu public, Energocom a fost însărcinat să achiziționeze în continuare până la primăvară, la nevoie, energie electrică din România, în baza legislației românești care prevede că, ″În cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică (din România – n.r.) au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, (...), prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova (...)″, la prețul reglementat fix de 400 lei/MWh, la care se adaugă costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, acolo unde este cazul. Energia electrică vândută în aceste condiții trebuie să acopere exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.

Problema este că, după cum a avertizat Guvernul de la Chișinău încă din august, avertisment reluat ulterior și de Agenția Internațională pentru Energie (AIE), Republica Moldova se confruntă cu riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, care ar putea surveni și ca urmare a stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia exporturi gaze republica moldova
republica moldova importuri gaze românia
gazprom republica moldova
tranzit gaze ucraina