Rafinăria ploieșteană Petrotel Lukoil, controlată de gigantul petrolier rus omonim prin intermediul diviziei sale internaționale de trading Litasco, înregistrată în Elveția, a revenit pe profit anul trecut.
Cererea regională de gaze va fi impulsionată în această toamnă de apariția unui nou client, Ucraina. După ce, începând din al doilea trimestru, Kievul a devenit un importator masiv de energie electrică din statele vecine membre ale Uniunii Europene, printre care și România, pare că și pe piața de gaze se va înregistra o situație similară. Producătorii români, în special Romgaz și OMV Petrom, ar putea beneficia, consumul intern fiind unul relativ redus, în timp ce gradul de umplere a depozitelor se situează la 85% cu 3 luni înaintea începerii perioadei de extracție.
Studiul apare într-un moment în care Kievul negociază cu UE majorarea până la iarnă a capacității tehnice de import de energie din UE a Ucrainei de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.400 MW. În primăvară, comisara UE pentru Energie, Kadri Simson, a exprimat public sprijinul politic al Executivului de la Bruxelles pentru această decizie, care nu a fost luată încă.
Analiștii financiari greci de la Axia Ventures se așteaptă la o ″explozie″, pe primul semestru al anului, a profitului operațional EBITDA al Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică elenă, la care statul este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a preluat anul trecut operațiunile și activele din România ale italienilor de la Enel.
General Electric este furnizor de echipamente și servicii pentru centrala nucleară Cernavodă încă din anii 80, de dinainte de punerea în funcțiune a primului reactor, când americanii chiar au concurat cu francezii, iar colaborarea cu Nuclearelectrica, operatorul centralei, continuă și în prezent.
Prețurile petrolului au scăzut cu peste 2 dolari, înregistrând al patrulea declin săptămânal consecutiv, după ce datele au arătat că economia SUA a creat mai puține locuri de muncă decât erau așteptările pentru iulie, tulburând și mai mult perspectivele de creștere economică și cererea de țiței, transmite Reuters.
Decizia Marii Britanii de a majora o taxă excepțională impusă producătorilor de petrol și gaze pentru a ajuta la finanțarea eforturilor sale de a crește sursele regenerabile de energie va duce la o scădere bruscă a veniturilor și va accelera declinul îmbătrânirii bazinului, au declarat companiile care efectuează foraje în Marea Nordului, transmite Reuters.
Compania JT Grup Oil care vine la cota bursei românești va avea un terminal petrolier cu o capacitate de 31.500 de tone, pentru care deja 2 rezervoare au fost ridicate.
Cu un ecart de aproape 2 luni față de operațiunea premergătoare listării, JT Grup Oil din Constanța vine pe pe piața AeRO de la BVB.
Companiile Rețele Electrice, preluate anul trecut de compania energetică greacă PPC de la grupul italian Enel, cumpără noi contoare inteligente pentru branșamente trifazate, cu o valoare maximă de 4.625.000 euro, în vederea continuării digitalizării rețelelor de distribuție, creșterii rezilienței și flexibilității operaționale.