Producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului critică decizia Marii Britanii de a majora o taxă excepțională pentru susținerea energiei regenerabile

Producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului critică decizia Marii Britanii de a majora o taxă excepțională pentru susținerea energiei regenerabile
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2024

Decizia Marii Britanii de a majora o taxă excepțională impusă producătorilor de petrol și gaze pentru a ajuta la finanțarea eforturilor sale de a crește sursele regenerabile de energie va duce la o scădere bruscă a veniturilor și va accelera declinul îmbătrânirii bazinului, au declarat companiile care efectuează foraje în Marea Nordului, transmite Reuters.

Noul guvern laburist a anunțat luni că va crește taxa pe profitul din energie (EPL) cu 3 puncte procentuale, până la 38%, începând cu 1 noiembrie, ducând cota principală a impozitului pe activitățile din petrol și gaze la 78%, printre cele mai mari din lume.

Urmărește-ne și pe Google News
Exporturile de gaze rusești prin conducte către Europa, la cel mai ridicat nivel din acest an CITEȘTE ȘI Exporturile de gaze rusești prin conducte către Europa, la cel mai ridicat nivel din acest an

De asemenea, va anula alocația pentru investiții de 29% a taxei, care permite companiilor să compenseze impozitul din capitalul care este reinvestit.

Durata de aplicare a taxei a fost, de asemenea, prelungită până în martie 2030.

Măsurile ”vor asigura că producătorii de petrol și gaze contribuie mai mult la tranziția noastră către energie curată”, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei pentru Reuters.

Guvernul a înființat o companie de electricitate susținută de stat, GB Energy, pentru a ajuta la creșterea semnificativă a capacității sale de energie regenerabilă și la decarbonizarea sectorului energetic până în 2030.

Francesco Mazzagatti, CEO al producătorului de petrol Viaro Energy, a declarat că noua propunere nu este favorabilă obiectivelor de zero net declarate.

”Rapoartele din industrie demonstrează în mod covârșitor că va fi necesară dependența de petrol și gaze în deceniile următoare, iar importurile sunt mult mai intense în emisii decât aprovizionarea locală”, a spus Mazzagatti.

Firma de consultanță Wood Mackenzie a spus că EPL ar putea strânge 1,2 miliarde de lire sterline (1,54 miliarde de dolari) pe an, sau 6 miliarde de lire sterline în următorul mandat al parlamentului, dar a avertizat că va duce, de asemenea, la ”o încetinire prematură a investițiilor” în sector.

Directorii companiilor au spus că măsurile vor seca investițiile în bazin.

GRAFIC Industria românească dă din nou semne de contracție, după o scurtă perioadă de revenire CITEȘTE ȘI GRAFIC Industria românească dă din nou semne de contracție, după o scurtă perioadă de revenire

”Sper că guvernul va face ceva sensibil în loc să arunce o minge de demolare peste Marea Nordului”, a declarat David Latin, președintele producătorului Serica Energy din Marea Nordului, pentru Reuters.

"Riscul este că vor încerca să reducă alocația de capital și asta va însemna că nu vom investi. Pe măsură ce bazinul nu mai investește, producția începe să scadă mult mai repede și veniturile scad", a spus Latin.

Prima taxă excepțională, de 25%, a fost impusă în 2022, după o creștere a prețurilor energiei care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Ulterior a fost ridicată la 35%.

Taxa excepțională a șters cel mai mare profit pentru producători anul trecut.

Producătorii, printre care Serica, Ithaca Energy și Harbour Energy, cel mai mare producător al bazinului, intenționează, de asemenea, să își mute operațiunile în străinătate.

Producția Marii Britanii în Marea Nordului este de aproximativ 1,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi (boed), potrivit autorității de reglementare a Autorității de Tranziție a Mării Nordului (NSTA). Aceasta este în scădere față de aproximativ 4,4 milioane de boed - mai mult decât cea a Irakului, stat membru al OPEC, la începutul mileniului.

Se estimează că producția va scădea la mai puțin de 200.000 boed până în 2050, spune NSTA.

Noile măsuri guvernamentale vor crește dependența Marii Britanii de importurile de petrol și gaze, a adăugat Mazzagatti.

”Mai devreme sau mai târziu, guvernul va fi obligat să abordeze îngrijorarea foarte serioasă pentru securitatea energetică a Regatului Unit, deoarece nu par să țină cont de riscurile energetice la care expun țara”, a spus Mazzagatti într-o declarație pentru Reuters.

Viaro a anunțat că va cumpăra câmpuri petroliere și active din sudul Mării Nordului de la Shell și Exxon Mobil.

FOTO&HARTĂ România și Serbia semnează pentru interconectarea conductelor lor magistrale de gaze naturale. La cât este estimată investiția și când va fi pusă în funcțiune CITEȘTE ȘI FOTO&HARTĂ România și Serbia semnează pentru interconectarea conductelor lor magistrale de gaze naturale. La cât este estimată investiția și când va fi pusă în funcțiune

CEO-ul Shell, Wael Sawan, a spus că stabilitatea fiscală a fost crucială pentru ca guvernul să-și atingă obiectivele de tranziție energetică.

David Whitehouse, șeful grupului industrial Offshore Energies UK, a criticat guvernul pentru că nu a consultat sectorul înainte de anunțul său.

”Acesta nu este un parteneriat între guvern și industrie. Aceste anunțuri au fost făcute fără un angajament semnificativ cu acest sector”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
gaze
marea nordului