Prețurile petrolului au înregistrat o creștere de aproape 2%, influențate de riscurile geopolitice crescute după prăbușirea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad și de primele semnale ale unei politici monetare mai relaxate în China, cel mai mare importator de petrol din lume, transmite Reuters.
Noi producători de energie regenerabilă s-au adresat instanțelor civile de judecată cerându-le să oblige Guvernul să le restituie sumele plătite drept contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, suprataxa declarată luna trecută de Curtea Constituțională (CCR) ca fiind în contradicție cu Legea fundamentală a țării și din care statul a încasat peste 13 miliarde lei în 2022 și 2023.
România a coborât la un grad de umplere a depozitelor de gaze de 80% cu o lună înaintea datei la care atingea acest nivel iarna trecută, în pofida faptului că a intrat în sezon cu depozitele arhipline. Vremea mai rece, care a majorat consumul, și exporturile către Republica Moldova, care în această iarnă au crescut considerabil, sunt principalele explicații.
Este vorba de tarifele practicate de compania de stat Conpet SA Ploiești, operatorul concesionar de monopol al sistemului național de conducte de transport al țițeiului, gazolinei, condensatului și etanului.
O firmă înființată în urmă cu 1 an în Estonia, Trustee Capital Management IFN OU, a cerut în instanță, în România, suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, prin care se acordă subvenții de stat pentru instalarea de panouri solare și sisteme de stocare a energiei electrice astfel produse.
UNIQA Asigurări, parte a grupului financiar austriac UNIQA, a câștigat o licitație Hidroelectrica pentru servicii de asigurare de răspundere civilă a administratorilor și directorilor (membrii Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului, inclusiv președinții), poliță de tip D&O (Directors & Officers Liability), pe o perioadă de 12 luni.
Cel puțin doi oameni au decedat, nouă sunt răniți și patru au fost dați dispăruți după o explozie puternică înregistrată la o instalație petrolieră Eni de lângă Florența, anunță autoritățile locale, conform Reuters.
Ministrul Energiei transmite că atacul asupra serverelor companiei Electrica este unul de tip ransomware, în care, de regulă, atacatorii cer o răscumpărare, dar că statul le transmite acestora că nu vor scăpa nepedepsiți și că nu este cedat niciun milimetru în fața celor care ne vor răul.
România este prezentată într-un document oficial ca având la acest moment riscuri crescute legate de siguranța aprovizionării cu energie electrică, deoarece importurile ating cote alarmante.
Electrica se confruntă cu o situație de criză, serverele instituției devenind complet nefuncționale.