Nordensa Football, startup românesc care a creat o aplicație ce permite fanilor fotbalului să se implice în acest sport prin susținerea tinerilor jucători, a atras o finanțare de aproape 500.000 de euro de la Vertical Seven Group (VSG), fond de investiții al antreprenorilor Iulian Cîrciumaru și Andrei Crețu, Cabrio Investment, vehiculul de investiții controlat de soții Delia Alina și Voicu Oprean (fondatorul AROBS), DMA Development și Andras Kovari, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Pentru suma de 165.000 euro, Vertical Seven Group a primit acțiuni Nordensa Football reprezentând 1,89% din capitalul social al companiei, Cabrio Investment - 1,72% pentru 150.562 euro, DMA Development - 1,15% pentru 100.375 euro și Andras Kovari - 0,94% pentru 82.500 euro.
Ceilalți acționari ai Nordensa sunt Adrian Docea - 83,74%, Diamond Dave - 9,43%, Andrei Daniluc - 0,28%, Fernandes Guilherme Joao de Sousa - 0,28%, Eugen Mihai Fischer - 0,19%, Tudor Voicu Bradu - 0,19%, Theodor Daudewijn Sandu - 0,09%, Mirela Hîncu - 0,05% și Alice Georgia Fischer - 0,05%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În luna august 2023, Profit.ro a anunțat că Nordensa Football a atras finanțări totale de 750.000 de euro.
"Cred că o problemă importantă pe care nu a reușit nimeni să o rezolve e problema accesului jucătorilor talentați la piața europeană de fotbal. În țările în curs de dezvoltare sunt milioane de jucători care joacă fotbal profesionist, dar problema e că nu există destui scouteri să îi descopere.
În Europa există 30-40 de echipe din cele peste 2000 de echipe profesioniste de fotbal, care au niște departamente de scouting destul de bune. Și așa s-a născut Nordensa. Ne-am dat seama că cel mai sustenabil mod de a ajuta un număr atât de mare de jucători să aibă o șansă e să îi implicăm pe fani", spunea în urmă cu peste 6 luni, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Adrian Docea, co-fondator Nordensa.
VIDEO poate fi văzut AICI
Aplicația este momentan disponibilă pe dispozitivele ce folosesc un sistem de operare iOS și în câteva săptămâni va fi lansată și pe dispozitivele cu Android.
"Și pentru fani asta e o veste foarte bună. Dacă ne uităm pe piața globală sunt undeva la 5 miliarde de oameni care se declară fani fotbal și nu au un niciun mod în care să se implice atât de puternic in fotbal.
Piețele noastre principale sunt țările în curs de dezvoltare ca și sourcing de talente. România poate fi o piață de destinație foarte interesantă. Sunt mulți jucători din Africa, din Orientul Mijlociu, Asia, America de Sud care ar putea să ajungă în România, dar putem să avem și jucători tineri din România pe care să-i ducem în ligi din Vestul Europei", spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Ionuț Nicolescu, Grand Development: Brașovul are șanse foarte mari ca în următorii 5-10 ani să devină cea mai importantă stațiune turistică de la est de Viena
Prin intermediul Nordensa, fanii pot finanța startul jucătorilor cu o contribuție de minimum 30 de euro.
"Vom monetiza din niște viitoare subscripții pe care vrem să le lansăm la anul. Fanii însă pot să investească minimum 30 de euro pentru un anumit jucător, iar în viitorul apropiat vrem să listam și alte tipuri de lucruri în care să se implice fanii respectivi. Ei vor putea să dețină și o academie de fotbal, mici cluburi de fotbal, vrem să ne dezvoltăm. Asta e o primă etapă.
De asemenea, vrem să le dăm și acces direct la jucător. Asta e foarte greu de găsit în fotbal. Și vrem să creăm și o piață secundară unde oamenii să poată vinde și cumpăra share-urile pe care le au pe diverse proiecte. Și mai vrem și să dăm acces celor interesați la date de scouting mult mai avansate. Noi le avem deja disponibile, lucram cu printre cei mai buni din lume", preciza Adrian Docea.
Din echipa fondatoare a Nordensa face parte și Wouter Lambrecht, fost avocat la FC Barcelona, dar și membri al Curții de Arbitraj Sportiv sau membru al departamentului juridic de la FIFA.
"Peste jumătate din echipă nu e din România. Suntem din 12 țări europene", afirma el.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Laurențiu Mutu, co-fondator inSHAPE: Avem o rundă deschisă în valoare de 525.000 de euro. După Europa, vrem să ne extindem în SUA și Asia
În echipă există și persoane cu experiență în scouting și interpretarea datelor fotbalistice care au fost la cluburi precum Brentford, Norwich, FC Bayern Munchen, Arsenal sau FC Porto.
"Scoutingul s-a schimbat în ultimii ani și continuă să se schimbe. În momentul în care au început să intre investitori americani în fotbalul european, au adus cu ei o pofta pentru data science. Dacă ne uităm la sporturile americane, încă de acum 20-30 de ani lucrurile erau foarte avansate ca metrici, ca decizii luate pe bază de date.
În momentul în care au început să cumpere cluburi europene au adus și metodologia respectivă. Așa că unele cluburi fac acum mai mult data scouting decât traditional scouting. Cam asta facem și noi. Din păcate, la nivel european se face destul de puțin data scouting bine", mai spune acesta.
Startup-ul vrea să ridice o nouă rundă de finanțare și să lanseze aplicația global până la finalul anului.
"În octombrie anul trecut am luat deja prima rundă de pre-seed de 750.000 de euro și am construit echipa, produsul, am făcut deja primele parteneriate. Acum, am dat drumul la o rundă de investiții de tip bridge. Nu vrem să atragem foarte mult capital în următoarele 2-3 luni, dar suficient cât să lansăm global aplicația până la finalul anului. Căutăm parteneri de tip cluburi care au nevoie de ajutor pe partea de scouting, transferuri. Planul este să semnăm cu cât mai multe cluburi", spunea Docea.