Și-a strâns 180 de angajați și au mers într-o excursie tocmai în Maroc, unde au petrecut printre dune de nisip și au avut chiar și propriul concert în haine tradiționale.
După mirajul deșertului, a dat de seceta de pe piața de capital și a ajuns să ia o decizie dificilă: s-a întors la muncă și a dat afară o parte dintre angajații din firmă. Este experiența româncei Alina Vandenberghe, co-fondatoarea Chili Piper, un startup cu ambiții de „unicorn”, pe care l-a deschis în SUA.
În urmă cu două săptămâni, românca își făcea un selfie într-un avion „plin de Pipers”, 180 de angajați care provin din 42 de țări, pentru excursia pe care o face startup-ul în fiecare an, arată StartUpCafe.ro.
„Zburăm în deșert pentru a experimenta liniștea și a fi oameni mai buni. Nu știu dacă este posibil să conduci o afacere SaaS (n.r. software as a service) în deșert, dar vom afla”, anunța Alina Vandenberghe pe contul său de LinkedIn.
Angajați israelieni, algerieni, ruși, ucraineni, nigerieni, indieni, americani (și multe alte naționalități), care lucrează pentru Chili Piper, s-au adunat pentru trip.
Au „evadat” câteva zile din lumea corporatistă, departe de vuietul business-ului tech. Apusuri în deșert, cămile, lampioane pe cerul serii, bazaruri marocane, cântece, pool party – toate distracțiile unui team building perfect, numai bune de distribuit pe rețelele sociale.
De la Fata Morgana la concedieri
Întorși din team bulding, de la meditații în mijlocul deșertului, Alina și soțul său de origine franceză, Nicolas, împreună cu care a fondat Chili Piper, au dat de piața aridă de capital pe care o traversează companiile de tehnologie în zilele acestea.
Joi, 17 noiembrie, cei doi antreprenori au anunțat că vor concedia 58 de angajați. În jur de 20% din personalul startup-ului tech. Acest lucru se întâmplă deși au făcut “tot ce au putut” pentru a evita disponibilizările, spun ei.
CITEȘTE ȘI FOTO Köber a cumpărat teren în zona industrială Deva pentru un nou hub logistic regional. Ce salarii vor avea angajații„Este prima dată când luăm o decizie atât de dureroasă”, au spus antreprenorii într-un anunț pe blogul companiei.
Motivul disponibilizărilor de la Chili Piper nu ține nicidecum de „cheltuielile iresponsabile pentru astfel de călătorii”, au asigurat ei, susținând că,de fapt, excursia din Maroc „are un impact relativ marginal asupra finanțelor” firmei.
Antreprenoarea româncă și soțul francez au apăsat accelerația angajărilor în prima parte a anului 2022, umflând statul de plată de la 140 de angajați la începutul anului până la 250 de oameni, în iulie.
CITEȘTE ȘI FOTO Köber a cumpărat teren în zona industrială Deva pentru un nou hub logistic regional. Ce salarii vor avea angajații„Nu toate companiile simt recesiunea așa cum se prezice în titlurile de știri care vor să primească multe vizualizări”, spunea antreprenoarea în urmă cu doar patru luni. Pe atunci, parcă nimic nu avea să prevestească runda de concedieri de la startup-ul fondat în SUA.
Acum cei doi fondatori ai Chili Piper spun că presiunea investitorilor și a pieței s-a simțit încă de anul trecut, când companiile de tehnologie au fost sfătuite să își reducă echipele de angajați.
Startup-ul înființat în 2016, care a lansat un soft ce ajută companiile să comunice mai rapid cu clienții lor, a suportat bine această presiune, pentru o perioadă.
„Am experimentat o creștere record. Deci, desigur, am rezistat solicitării (din partea investitorilor, de a face concedieri – n.r.)”, susțin Alina și Nicolas Vandenberghe.
Dar cum în spatele oricărei afaceri de succes există și probleme, se pare că cei doi au fost „prea optimiști”.
„Am crezut în oamenii noștri. Am crezut în afacerea noastră. Și am crezut că, investind în oamenii noștri, va da roade pe termen lung”, povestesc cei doi antreprenori.
CITEȘTE ȘI Fost Director la Blue Air a lansat o aplicație de ridesharingAu hotărât că trebuie să concedieze o parte din echipa lor săptămâna aceasta, pentru că era nevoie să atingă un echilibru între „raportul dintre cheltuielile generatoare de venituri și veniturile pe care le aduce afacerea”.
„Cu alte cuvinte, reducem burn rate (n.r. rata la care o companie consumă bani)” - au explicat co-fondatorii.
Ce face Chili Piper pentru angajații concediați
La fel ca alte companii din industria tech care au fost nevoite să facă disponibilizări, cum este cazul UiPath, Meta sau Stripe, și Chili Piper a luat câteva măsuri pentru a-și ajuta angajații concediați.
Cei 58 de angajați afectați vor primi, printre altele, două salarii compensatorii și asigurare medicală până la sfârșitul anului.
În plus, startup-ul a publicat și o listă (n.r. care se actualizează) cu 31 din cei 58 de angajați concediați care își caută un loc de muncă.
Cine este Alina Vandenberghe, românca din spatele Chili Piper
Alina Vendenberghe a fondat Chili Piper, cu sediul în New York, SUA, împreună cu soțul său, Nicolas, în 2016. Trei ani mai târziu, în 2019, startup-ul a atras prima investiție, de 3 milioane de dolari, urmată de o finanțare de 13 milioane de dolari de la Gradient Ventures, fondul Google pentru inteligență artificială, și alte 33 milioane dolari de la Tiger Global.
Treptat, firma a ajuns la finanțări în valoare totală de 54,4 milioane de dolari, conform CrunchBase, și de la investitori ca Flashpoint Venture Capital, Lighter Capital sau Base10 Partners.
Alina Vandenberghe (37 ani) este absolventă a Politehnicii din București, iar prima afacere și-a deschis-o înainte de liceu, când vindea produse de make-up.
După facultate a plecat în SUA, unde a început să lucreze pentru Thomson Reuters. Antreprenoarea de origine română a mai lucrat la companii ca Bloomberg sau Pearson.
CNBC notează că Vandenberghe a fost lăudată de Steve Jobs în 2010, când avea doar 25 de ani, pentru rezultatele sale de la Thomson Reuters.
În 2018, antreprenoarea și soțul său au mai fondat un startup, KosmoTime, care folosește puterea inteligenței artificiale pentru a reinventa viitorul productivității.
Anul trecut, prezentă la evenimentul Techsilvanya, antreprenoarea spunea că Chili Piper se pregătește să devină unicorn.
„Ne pregătim pentru statutul de unicorn, așa că vrem să consolidăm soluția pe care o avem într-o soluție de conversie foarte puternică, care nu atinge doar formele, ci și alte puncte”, spunea românca de la Chili Piper.