Reuters: Succesul UiPath a schimbat scena startup-urilor românești. "Când a devenit unicorn, ne-am dat seama că și valoarea percepută a firmei noastre a crescut într-o singură zi."

Reuters: Succesul UiPath a schimbat scena startup-urilor românești. "Când a devenit unicorn, ne-am dat seama că și valoarea percepută a firmei noastre a crescut într-o singură zi."
scris 25 ian 2022
UiPath, evaluată acum la aproape 20 de miliarde de dolari, a remodelat scena startup-urilor din România, evidențiind pentru cumpărătorii internaționali viitorul promițător al României în domeniul tehnologiei și încurajând antreprenorii tineri să-și dezvolte propriile afaceri, scrie Reuters.
 
Daniel Dines, fost inginer Microsoft, a fondat UiPath în 2005 în România înainte de a o muta în SUA aproximativ un deceniu mai târziu. Sediul central este acum în New York.
Tranzacție: Autonom va achiziționa Țiriac Operating Lease, divizia de leasing operațional a Grupului Țiriac CITEȘTE ȘI Tranzacție: Autonom va achiziționa Țiriac Operating Lease, divizia de leasing operațional a Grupului Țiriac

"În regiune, există fluxuri importante de capital. La orice eveniment în Europa, o mulțime de antreprenori români vin și mă informează că UiPath a pus România pe hartă. Mă anunță că primesc evaluări mai mari și există mai mult interes pentru regiune",  declarat Dines pentru Reuters.

Actualii și foștii directori ai UiPath investesc în firme autohtone în curs de dezvoltare și oferă mentorat pentru fondatori.
 
Fostul Cheaf People Officer al UiPath, Marius Istrate, este un astfel de exemplu: a părăsit UiPath în 2020 și acum investește în firme din diferite domenii.
 
Un alt fost director în cadrul companiei, Vlad Ionescu, care a început să investească pentru prima dată în 2019 și este acum în echipa de conducere a startup-ului Tokinomo, deține, printre altele, o participație la TypingDNA, un startup românesc din domeniul securității digitale, care dezvoltă tehnologii bazate pe inteligență artificială.
 
"Impactul UiPath constă în faptul că există oameni care se știu excelenți operatori de startup-uri, care știu cum să construiască departamente și să se extindă și înțeleg cum să încerce acest lucru și pentru alte firme, Pot oferi econosistemului un lucru pe care ei nu l-au avut", a declarat Ionescu pentru Reuters.
 
Când UiPath a atins statutul de unicorn în martie 2018, Sergiu Neguț, unul dintre fondatorii FintechOS, a știut imediat că și valoarea startup-ului său a crescut din acest motiv. FintechOS este un startup specializat în soluții pentru accelerarea transformării digitale a instituțiilor financiare, desprins în 2017 din compania locală Softelli­gence.
 
"Avusesem discuții cu cumpărătorii în ceea ce privește finanțarea Seed. UiPath pur și simplu a devenit unicorn. L-am sunat pe Teo (cofondatorul Teodor Blidăruș) pentru a-l informa că evaluarea noastră a crescut cel mai probabil cu 30% într-o singură zi", a declarat, pentru Reuters, Sergiu Neguț.
 
Pentru FintechOS, acest lucru a contribuit la obținerea unei finanțări serie B în valoare de 60 de milioane de dolari în aprilie 2021, inclusiv de la Earlybird Venture Capital din Germania, care a pariat și pe UiPath.
 
"Când UiPath a devenit un unicorn, ne-am dat seama că valoarea percepută a firmei noastre a crescut într-o singură zi, deoarece făceam parte din același ecosistem", a adăugat Neguț,
 
Totodată, succesul UiPath încurajează tinerii antreprenori care nu s-ar fi lansat în afaceri pe cont propriu în urmă cu câțiva ani. 
 
"UiPath a confirmat antreprenorilor tineri că înființarea unui startup poate aduce roade importante în viitor, ceea ce i-a determinat pe mulți să renunțe la locurile de muncă pe care le aveau la furnizori de software uriași pentru a-și urma propriile visuri", spune Dragoș Bulugean, fondator al Archbee, citat de Reuters.

Investițiile în ecosistemul de startup-uri din România, excluzând UiPath și alte firme gigant, au crescut de la 14 tranzacții evaluate la aproximativ 8,2 milioane de euro în 2017 la aproximativ 50 de tranzacții evaluate la 81 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2021.

 

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
uipath
dines
daniel dines
startup-uri