Compania suedeză Serstech, furnizor de soluții și dispozitive pentru detectarea agenților chimici, a deschis prima sa subsidiară din străinătate în România și vrea să crească rapid numărul de angajați, pentru a profita de costurile mai scăzute cu forța de muncă comparativ cu piața suedeză.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Subsidiara românească Serstech Development a fost înființată la Cluj-Napoca, având o echipă inițială de 10 programatori, cu care suedezii au colaborat anterior.
Subsidiara a fost creată “pentru a putea păstra și recruta ingineri IT cu înaltă calificare, care, la acel moment, erau tot mai dificil de găsit în Lund (oraș din sudul Suediei, unde își are sediul compania – n.r.)”, potrivit Serstech, care remarcă costurile scăzute cu angajații din România comparativ cu Suedia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Performanța echipei [din România] este la același nivel înalt cu cea a echipei din Suedia, iar planul pe termen mai lung este de a continua să creștem echipa din România mai repede decât pe cea din Suedia”, mai arată compania.
Fondată în 2006, Serstech furnizează soluții de identificare a agenților chimici, în special autorităților vamale, forțelor de poliție și organizațiilor din domeniul securității. Compania l-a atras în Consiliul Director pe fostul comandat suprem al Forțelor Armate suedeze, generalul în rezervă Sverker Goranson, și are printre acționari nume ca BNY Mellon și Deutsche Bank.
În 2018, Serstech a obținut o comandă de 1,7 milioane coroane suedeze (circa 153.000 euro) pentru furnizarea de spectrometre în România și Bulgaria. Pe lângă spectrometre, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a solicitat atunci și acces la baza de date cu agenții chimici de luptă dezvoltată de compania suedeză, România fiind primul client pentru acest produs.
Suedezii au raportat vânzări mai mari cu 85% în perioada ianuarie-martie comparativ cu primele trei luni din 2019, în pofida încetinirii afacerilor pe fondul pandemiei de coronavirus.
Compania a avertizat acționarii că rezultatele vor fi afectate semnificativ în al doilea trimestru și a anunțat că a inițiat o serie de măsuri pentru reducerea costurilor, inclusiv prin concedierea unui număr de 7 angajați de la centrul de dezvoltare din Suedia până la începutul verii.