Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a încercat miercuri să convingă congresmenii americani că criptomoneda Libra va fi o forță a binelui, care ar reduce costurile plăilor electronice și ar ajuta oamenii să participe la sistemul financiar internațional, transmite Reuters.
Zuckerberg a venit în fața Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților îmbrăcat în costum și cravată și a afirmat că Facebook nu va susține nicio măsură a Libra Association, care reunește 21 de membri, între care firme de investiții și organizații non-profit, de lansare a criptomonedei până când nu va răspunde mulțumitor tuturor îngrijorărilor exprimate de autoritățile de reglementare, scrie News.ro.
Reprezentanta Maxine Waters, președinta democrată a comisiei, a cerut anterior ca proiectul Libra să oprească lansarea monedei care este programată pentru 2020 și a redactat un proiect de lege prevede interzicerea implicării companiilor de tehnologie în sectorul serviciilor financiare.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Cel mai mare fond de pensii olandez cumpără 39% din Interparking, prezentă în România cu 4 parcăriAutorități de reglementare din întrega lume sunt îngrijorate că moneda digitală Libra ar putea fi folosită pentru spălarea de bani și finanțarea terorismului.
Waters l-a întrebat pe Zuckerberg despre pașii Facebook în vederea combaterii dezinformării și a descurajării participării alegătorilor la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Luni, compania a anunțat că a exclus de pe platforma sa o rețea de conturi rusești care aveau ca țintă alegători americani înscriși pe Instagram.
”Ar fi în beneficiul tuturor dacă Facebook s-ar concentra pe remedierea nenumăratelor deficiențe și eșecuri existente, înainte de a continua proiectul Libra”, i-a spus Waters lui Zuckerberg.
Mai multe companii de servicii financiare care erau înscrise în Libra Association s-au retras, între acestea aflându-se Mastercard, Visa, PayPal și eBay.
Șeful Facebook a fost audiat în Congres în aprilie 2018, timp de 10 ore, pe parcursul a două zile, în legătură cu accesul incorect al firmei de consultanță politică Cambridge Analytica la datele clienților Facebook, în legătură cu alegerile prezidențiale americane din 2016.
Scandalul a lezat reputația Facebook la Washington și a provocat îngrijorare în rândul congresmanilor că operatorul rețelei de socializare nu poate lansa în siguranță o monedă digitală adresată celor 2,4 miliarde de utilizatori.
Zuckerberg a recunoscut greșelile Facebook, dar a spus că acestea nu trebuie să stea în calea proiectului Libra, înregistrat în Elveția, care ar contribui la reducerea costului plăților la nivel global.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: AIK Energy, companie înregistrată la Londra și condusă de un fost șef ROPEPCA, preia Valahia Gaz, unul dintre liderii importurilor de gaze din România”Înțeleg că în acest moment nu sunt mesagerul ideal pentru acest proiect, am avut multe probleme în ultimii câțiva ani și sunt sigur că există mulți oameni care ar dori ca oricine altcineva și nu Facebook să propună acest lucru”, a spus Zuckerberg.
David Marcus, director din cadrul Facebook care coordonează proiectul Libra, a fost audiat în fața comisiei în luna iulie. Săptămâna trecută, acesta a declarat reporterilor că Zuckerberg nu va putea să facă angajamente concrete în numele Libra pentru că Facebook nu mai controlează proiectul.
Pe 14 octombrie, Libra Association, formată din 21 de membri, a convenit articolele care stabilesc cum va fi guvernată organizația, în conformitate cu legislația elvețiană. Cea mai mare parte a deciziilor vor necesita un vot majoritar al consiliului de guvernanță al grupului, ceea ce înseamnă că Facebook nu va controla deciziile respective.