Marius Morra, co-fondator TOKERO: Închidem runda 2 de finanțare până la finele lunii februarie. Discuții cu mai multe fonduri de investiții din străinătate, cele din România nu prea au apetit pentru crypto. Am stat mai mult decât trebuia

Marius Morra, co-fondator TOKERO: Închidem runda 2 de finanțare până la finele lunii februarie. Discuții cu mai multe fonduri de investiții din străinătate, cele din România nu prea au apetit pentru crypto. Am stat mai mult decât trebuia
scris 11 ian 2023

Compania TOKERO, platformă de tranzacționare cu criptomonede, estimează că va închide cea de-a doua rundă de finanțare, în valoare de 1,5 milioane de euro, până la finalul lunii februarie, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Runda a fost deschisă în luna noiembrie anul trecut, cu o componentă de 300.000 de euro dedicată comunității TOKERO.

Restul de bani vor fi strânși de la angel investors și de la fonduri de investiții.

Urmărește-ne și pe Google News

„Vrem să obținem 1,5 milioane de euro pentru 10% din companie. Avem planificat ca în ianuarie-februarie să închidem runda. Suntem în discuții cu angel investors, fonduri de investiții nu numai din România, ci și din Polonia, Franța, Bulgaria.

Ne dorim să ieșim un pic din țară, pentru că în România fondurile de investiții nu prea au apetit pentru zona de cripto. Ne-am dat seama că am stat mai mult decât trebuia în România. Focusul a început să fie mai mare către parteneriate externe decât în România”, a declarat pentru Profit.ro, Marius Morra, co-fondator și CEO TOKERO.

EXCLUSIV Fondul britanic de investiții First Property Group renunță surprinzător, pe ultima sută de metri, la EXIT-ul din România. Acum chiar vrea să cumpere. „Nu am văzut niciodată așa ceva, s-a schimbat peste noapte.” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul britanic de investiții First Property Group renunță surprinzător, pe ultima sută de metri, la EXIT-ul din România. Acum chiar vrea să cumpere. „Nu am văzut niciodată așa ceva, s-a schimbat peste noapte.”

Pentru 2023, compania își propune extinderea internațională, în țări precum Spania, Italia sau Franța.

„Luăm în considerare și extinderea în afara Europei, însă preferăm momentan să multiplicăm ce avem acum în România în 1-2 țări europene și abia apoi să mergem și pe alte continente. Vrem să avem o creștere organică. Spre exemplu, am avut recent o ofertă de incubare de la un accelerator internațional din Texas, SUA, dar comisionul pentru incubare ni s-a părut prohibitiv având în vedere că suntem la etapa de scalare, nu la început.

Foarte multe persoane spun de SUA că e o piață foarte bună, dar e destul de complicat să te extinzi acolo mai ales din punct de vedere legislativ. Am mai avut discuții și cu potențiali parteneri din Germania, dar nimic concret momentan”, mai spune acesta.

Compania are în acest moment două linii de business: Exchange-ul de criptomonede și Launchpad-ul prin care lansează proiecte noi, cu multiple listări de succes, precum Humans.AI, BH.network și multipremiata aplicație de Play and Earn, WAM.

Cele două linii de business i-au generat venituri totale de 1,7 milioane de euro în 2022, în scădere însă față de 2021, când TOKERO înregistra afaceri de 2,5 milioane de euro.

„Am avut un an 2021 foarte bun, însă 2022 a fost un an prost pentru piața de cripto. Din punctul meu de vedere au fost doi dușmani. În primul rând dușmanul extern, cel care ține de factorii macroeconomici. Însă, dușmanul care a făcut cel mai mult rău au fost oamenii de renume, proiecte de top care au făcut ce au făcut și a scăzut foarte mult încrederea.

Tehnologia blockchain nu a dat rateuri. Lumea se va concentra în continuare mai mult pe aspectul speculativ decât pe tehnologie. Depindem foarte mult de tot ce se întâmplă la nivel macroeconomic. Ne așteptăm ca 2023 să fie un an mai bun, sentimentul pare neutru pentru primele două trimestre dar se anunță pozitiv pentru restul anului.

Cifra noastră de afaceri nu a scăzut direct proporțional cu piața ci noi ca business am fost mai puțin afectați decât criptomonedele pentru că investitorii tranzacționează pe platformă și pe urcare și pe scădere”, precizează Marius Morra.

SURPRIZĂ Gazele nu mai curg din România către Republica Moldova. A apărut un fenomen extrem de rar CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Gazele nu mai curg din România către Republica Moldova. A apărut un fenomen extrem de rar

Pe lângă cifra de afaceri, TOKERO a înregistrat anul trecut și mai puține tranzacții față de 2021.

„Am avut în 2022 tranzacții efectuate prin intermediul TOKERO în valoare de 46 milioane de euro, de la 75 de milioane de euro în 2021”, afirmă el.

În schimb, numărul de clienți fizici ai companiei au crescut de la 30.000 în 2021 la 41.000 anul trecut, în timp ce numărul de clienți corporate a crescut de la 300 la 500.

„Vrem să scalăm foarte mult pe România atât pe partea de persoane fizice, dar cel mai mult vrem să creștem pe partea de clienți corporate, companii, unde avem și niște diferențiatori foarte puternici, reușind să deschidem conturi pentru firme foarte rapid, în doar 2-3 ore, față de platformele din străinătate unde deschiderea unui cont durează chiar și 3-6 luni,”, mai spune acesta.

TOKERO a avut o primă rundă de finanțare la începutul anului 2021, la o evaluare medie de 5 milioane de euro, în urma căreia a atras 525.000 de euro. De atunci, compania și-a crescut de 3 ori toți indicatorii, ajungând astfel în prezent la o evaluare de 15 milioane de euro, potrivit estimărilor.

După închiderea celei de-a doua runde, TOKERO va ajunge la finanțări totale de aproape 2 milioane de euro.

Marius Morra și Sabin Simionescu au fondat LDV Exchange în 2017, care a devenit ulterior TOKERO.

În viitorul apropiat, compania intenționează să lanseze propriul token utilitar - TOKERO Token.  

viewscnt
Afla mai multe despre
tokero
marius morra
sabin simionescu
criptomonede