EXCLUSIV CEO-ul First Property Group explică ieșirea surprinzătoare din România: Am făcut o grămadă de bani, dar n-am putut scala. Piața este prea mică. Integrarea în UE v-a adus și dezavantaje, e benefică până la un anumit nivel!

EXCLUSIV CEO-ul First Property Group explică ieșirea surprinzătoare din România: Am făcut o grămadă de bani, dar n-am putut scala. Piața este prea mică. Integrarea în UE v-a adus și dezavantaje, e benefică până la un anumit nivel!
scris 6 iul 2022

Ben Habib, CEO-ul fondului britanic de investiții și gestionare a activelor imobiliare First Property Group, spune, pentru Profit.ro, că motivele pentru care compania urmează să-și facă exitul din România, după 15 ani de activitate pe piața locală, sunt lipsa proprietăților imobiliare pe segmentul de birouri și retail, în special în alte regiuni decât Bucureștiul, și volumul mic de tranzacții, comparat cu Polonia și Marea Britanie, unde grupul mai deține active.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

„Pur și simplu nu am putut să ne scalăm activitatea în România. Nu am găsit proprietăți pe care să le cumpărăm. O companie ca a noastră trebuie să scaleze, iar noi nu am putut. Piața este prea mică, de aceea nu am reușit.

Urmărește-ne și pe Google News

Volumul de tranzacții în România este la circa 1 miliard de euro anual, ceea ce nu este suficient pentru a găsi deal-urile pe care ni le doream și care să se potrivească strategiei noastre de business.

Și așa am ajuns să vindem majoritatea proprietăților noastre, iar acum mai avem doar 3 rămase. Comparativ cu Polonia, acolo volumul tranzacțiilor se ridică la 7 miliarde de euro anual, iar în Marea Britanie ajunge la 100 de miliarde de euro anual”, a declarat Ben Habib, pentru Profit.ro.

EXCLUSIV Hotelul Orizont, punct de referință în Predeal, intră în operarea The Makers, în care fondatorii City Grill și Eurolines sunt acționari CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hotelul Orizont, punct de referință în Predeal, intră în operarea The Makers, în care fondatorii City Grill și Eurolines sunt acționari

CEO-ul First Property Group mai spune și că integrarea României în Uniunea Europeană a avut și beneficii, dar și dezavantaje. Pe de-o parte devine o țară tot mai prosperă, dar de cealaltă parte își pierde forța de muncă, populația, în defavoarea altor țări.

„Faptul că România e parte din UE este foarte benefic până la un anumit nivel. Vin finanțări și investiții și asta duce la o țară mai prosperă. Dar a făcut și altceva intrarea în Uniunea Europeană, care e un lucru rău pentru România. Și anume, a diminuat populația. În 2006, când am intrat noi în România, populația era undeva la 21 de milioane de locuitori, iar acum este undeva la 19 milioane de locuitori. Și asta nu este din cauză că oamenii mor, ci din cauză că părăsesc România. Și sunt tinerii cei care pleacă, nu bătrânii. Ei rămân”, precizează acesta.

El adaugă că migrația masivă a populației nu se întâmplă în Capitală, care „o duce foarte bine”, ci în celelalte regiuni ale țării. Populația fie a plecat în alte țări, fie a mers către București, lăsând celelalte regiuni „foarte goale”. Astfel, fără prea multă forță de muncă, scad și investițiile în dezvoltări imobiliare în celelalte orașe ale României. 

„A lăsat Bucureștiul singurul loc de unde poți cumpăra proprietăți, dar aici nu găsim deal-urile pe care noi ni le dorim. Ce deal-uri vrem noi găsim sunt în Cluj, Timișoara, Iași și alte orașe. A devenit foarte greu să cumpărăm proprietăți în restul orașelor, pentru că acolo economia suferă. Nu știu cum poate fi îndreptat acest lucru”, afirmă Ben Habib, fost membru al Parlamentului European.

EXCLUSIV Antreprenorul român Adrian Polec, proprietarul singurei fabrici de baterii litiu-ion din România, a început o colaborare cu Mercedes-Benz Energy. Plănuiește investiții masive în două noi fabrici CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antreprenorul român Adrian Polec, proprietarul singurei fabrici de baterii litiu-ion din România, a început o colaborare cu Mercedes-Benz Energy. Plănuiește investiții masive în două noi fabrici

Despre București, el spune că este format preponderent din clădiri de birouri noi-nouțe și centre comerciale care au fost dezvoltate de investitori internaționali, care cer prețuri ridicate, iar genul acesta de proprietăți nu sunt de interes pentru First Property Group.

„Ce vrem noi sunt proprietăți mai mici, locale, care nu sunt pe radarul investitorilor instituționali, unde putem avea randamente ridicate. Și asta este ceea ce nu am putut avea în România. Clujul spre exemplu este un oraș bun, am găsit acolo destul de multe proprietăți. Poate fi considerat ca o poveste de succes regională, în special datorită universităților de acolo, care atrag tineri. Noi voiam spre exemplu să avem 15 proprietăți în România, în loc de 3, dar nu am putut”, explică acesta.

Până la finalul anului sau cel mai târziu până în primul trimestru din 2023, First Property Group va finaliza vânzarea ultimelor trei proprietăți din portofoliu, iar România va pierde un investitor.

Grupul mai deține pe piața locală clădirea de birouri Maestro Business Center din Cluj, centrul logistic din localitatea Tureni, tot în județul Cluj, și o clădire de birouri de 3.000 de metri pătrați, pe strada Doctor Felix 87, în zona Pieței Victoria.

„Avem destul de mulți potențiali cumpărători pentru toate 3 proprietățile. Vrem să le vindem și să ne concentrăm pe Polonia, unde avem un portofoliu mult mai mare și este și o piață mult mai mare decât România. Avem deal-uri bune pe masă deja. Prima proprietate vândută cred că va fi depozitul. Toate cele trei proprietăți estimăm că vor fi vândute cu circa 20 de milioane de euro”, mai spune Ben Habib.

EXCLUSIV SURPRIZĂ - Free Now amână ieșirea din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SURPRIZĂ - Free Now amână ieșirea din România

„România a fost o piață foarte profitabilă pentru noi. Am făcut o grămadă de bani. Problema a fost că n-am putut scala activitatea noastră. România are un viitor strălucit, doar că viitorul țării este Bucureștiul. Noi avem nevoie de mai mult decât atât, nu doar de București”, continuă el.

La rândul lui, Andrei Văcaru, Head of Capital Markets în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL susține că, din păcate, în România, lichiditatea este mică, iar cumpărătorii care au criterii foarte specifice pot fi nevoiți să aștepte pentru că numărul proprietăților la vânzare este adesea redus.

„Cei mai mari proprietari din piață sunt investitori pe termen lung și, în general, ei nu mai revând (cu mici excepții) clădirile achiziționate. Asta e valabil în toate segmentele pieței - fie că vorbim de Globalworth sau Afi în zona de office, de Nepi Rockcastle sau Iulius în retail sau de CTP sau WDP în industrial.

Prin urmare, poate fi dificil ca investitor să găsești ceea ce îți trebuie aici. Pe de altă parte, această misiune devine și mai grea atunci când cumpărătorii vor și randamente foarte mari și proprietăți de calitate. Ne-am întâlnit dintotdeauna cu investitori care nu aveau așteptări realiste vizavi de plasamentele pe care voiau să le facă în România”, a spus Andrei Văcaru, pentru Profit.ro.

EXIT - Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, va pleca din România în favoarea Poloniei: A fost o foarte bună experiență, dar nu are sens să continuăm! CITEȘTE ȘI EXIT - Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, va pleca din România în favoarea Poloniei: A fost o foarte bună experiență, dar nu are sens să continuăm!

First Property Group deține și administrează proprietăți în Marea Britanie (53), Polonia (19) și România (3), în total 75 de active imobiliare în valoare de 663 milioane de euro. În ceea ce privește divizia de asset management, First Property Group gestionează activele a 13 fonduri din cele trei țări în care este prezent, iar în 10 dintre ele deține și participații.

Anul trecut, First Property Group a vândut  și ultimul spațiu comercial pe care îl mai deținea, cu 1,25 milioane de euro, după ce, în 2016, achiziționase alături de mai mulți investitori spațiile în care funcționau 9 supermarketuri Lidl în România, pentru 10,5 milioane de euro. Firma prin care fondul de investiții gestiona aceste spații comerciale, Fprop Rom Supermarkets SRL, a fost radiată tot în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
ben habib
first property group
maestro business center
volum tranzactii imobiliare