DOCUMENT Planul de redresare al Poștei Române, bazat pe credite de 100 milioane lei, a fost respins. "Prezentați măsuri concrete!". UPDATE Reacția Ministerului Cercetării

DOCUMENT Planul de redresare al Poștei Române, bazat pe credite de 100 milioane lei, a fost respins. "Prezentați măsuri concrete!". UPDATE Reacția Ministerului Cercetării
scris 23 ian 2024

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) și Fondul Proprietatea au respins, ca acționari, planul economico-financiar propus de actuala conducere a Poștei Române, motivul fiind că propunerile incluse în document nu sunt în măsură să redreseze activitatea operatorului poștal național.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În plus, scrie în hotărârea acționarilor analizată de Profit.ro, acționarii solicită întocmirea unui plan care să cuprindă măsuri concrete de redresare a companiei, în condițiile în care s-ar contracta liniile de credit propuse.

Urmărește-ne și pe Google News

DOCUMENT Planul de redresare al Poștei Române, bazat pe credite de 100 milioane lei, a fost respins.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Liniile de credit propuse spre contractare însumau 100 milioane lei.

TAROM scoate bilete la preț redus CITEȘTE ȘI TAROM scoate bilete la preț redus

DOCUMENT Planul de redresare al Poștei Române, bazat pe credite de 100 milioane lei, a fost respins.

UPDATE 31.01.2024

"Planul economico-financiar,este de fapt Planul de redresare economico-financiară solicitat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) conducerilor administrativă și executivă, prin Adunarea generală a acționarilor Companiei Naționale Poșta Română (CNPR), în vederea aprobării contractării unor linii de credit pentru susținerea în continuare a capitalului de lucru al CNPR.

Astfel, prin Hotărârea AGA nr. 21/23.08.2023 s-a aprobat demararea: "procedurilor de achiziție a serviciilor de creditare în valoare totală de 60.000.000 lei" și s-a menționat că: "în vederea aprobării AGA pentru încheierea contractului de credit este necesară întocmirea și supunerea spre aprobare a unui plan de redresare economico-financiară care să cuprindă, dar fără a se limita la, măsuri clare privind reducerea gradului de îndatorare, modalitatea de asigurare a lichidităților necesare pentru rambursarea sumelor aferente creditului, implementarea Programului de investiții (investițiile efectuate până în prezent și rata de rentabilitate a acestora) etc. Totodată, este necesară o redefinire a direcției strategice în vederea alinierii la tendințele actuale ale pieței".

Ulterior, CNPR a supus aprobării AGA, în ședința din data de 13/14.12.2023, Planul de optimizare a situației economico-financiare a CNPR, însă, din lipsa unor măsuri concrete care să vizeze și varianta pesimistă a evoluției situației financiare, în condițiile în care estimările nu s-ar concretiza, Planul a fost respins, cu solicitarea completării acestuia și a reconvocării AGA având același subiect pe ordinea de zi.

Ținând seama de faptul că pentru AGA din data de 22.01.2024, CNPR a prezentat o altă variantă a Planului care, de asemenea, nu respectă solicitările AGA, documentul a fost respins, în consecință nefiind aprobată nici contractarea liniilor de credit solicitată, având în vedere că aceasta este condiționată de realizarea Planului de redresare economico-financiară.

Cu privire la principalele măsuri incluse în Planul economico-financiar și obiectivele urmărite, prezentate de actuala conducere a Poștei Române, menționăm faptul că Planul nu include măsuri concrete, acesta reprezentând în fapt doar o analiză a eventualelor urmări generate de neaprobarea contractării serviciilor de creditare în valoare de 100.000.000 de lei", se arată în răspunsul MCID transmis la solicitarea Profit.ro.

VIDEO CONFIRMARE Un nou jucător pe piața românească incipientă a centralelor virtuale de energie CITEȘTE ȘI VIDEO CONFIRMARE Un nou jucător pe piața românească incipientă a centralelor virtuale de energie

Compania are o rețea de aproximativ 5.000 de subunități poștale și servicii furnizate către circa 8 milioane de adrese.

Poșta Română este controlată de Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării (MCID) - 93,75% și Fondul Proprietatea - 6,25%.

Compania are peste 24.000 salariați și a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 1,45 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta romana
redresare
plan
respingere