Compania americană de software Databricks, care îi are printre fondatori pe antreprenorii de origine română Ion Stoica și Matei Zaharia, a convenit să achiziționeze compania americană Arcion, furnizor de soluții pentru baze de date, cloud și platforme de date, o tranzacție evaluată la peste 100 de milioane de dolari.
Profit.ro organizează pe 9 noiembrie Gala anuală Povești cu Profit...made in Romania, în care sunt premiați manageri și companii românești - DETALII AICI
Arcion, un startup fondat în 2016, de Miryana Joksovic și Rajkumar Sen, a ridicat în ultimii ani finanțări totale de peste de 18 milioane dolari. Anul trecut a atras 13 milioane de dolari, într-o rundă la care a participat și Databricks.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Finanțarea de Serie I a fost condusă de firma americană de investiții T. Rowe Price, cu participarea investitorilor strategici Nvidia și Capital One Financing.
Lista investitorilor care au luat parte la runda de finanțare mai include fondul Counterpoint Global al Morgan Stanley, Franklin Templeton, Tiger Global, fondul suveran singaporez GIC și Andreessen Horowitz, printre alții.
CITEȘTE ȘI Bloomberg - Niciun automobil electric chinez nu este mai ieftin în Europa decât Dacia SpringInvestiția evaluează Databricks la 43 miliarde de dolari, comparativ cu o evaluare de 38 miliarde de dolari obținută la runda precedentă de finanțare, derulată în 2021.
Databricks, care furnizează instrumente software pentru date și analize, și-a consolidat recent capacitățile de inteligență artificială, inclusiv prin construirea propriului său model lingvistic de mari dimensiuni, pe care companiile îl pot folosi pentru a-și crea propriile programe de tip ChatGPT.
Databricks, cu sediul în San Francisco, a fost fondată în 2013 de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre fondatori se numără și informaticienii de origine română Ion Stoica (președintele executiv al companiei) și Matei Zaharia (director IT).
CITEȘTE ȘI Uber lucrează la o aplicație prin care pot fi angajați oameni pentru diverse sarciniCei doi au fost incluși de Forbes pe lista miliardarilor români, fiecare cu o avere netă estimată în prezent la 1,2 miliarde de dolari.
Databricks este considerată ca fiind pregătită pentru o ofertă publică inițială, dar CEO-ul Ghodsi a declarat că nu se gândește la un termen anume, preferând să se concentreze pe creștere, atât pe plan organic, cât și prin achiziții.
De asemenea, compania a precizat că a finalizat achiziția startup-ului de inteligență artificală MosaicML, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, anunțată în iunie.
Databricks este pe cale să atingă venituri anuale de 1,5 miliarde de dolari și că vânzările au crescut cu aproximativ 50% față de anul precedent.