Declinul abrupt al monedelor naționale din Europa de Est din ultima săptămână, precipitat de o reducere peste așteptări a dobânzii-cheie în Polonia în pofida inflației ridicate, generează speculații în rândul analiștilor că factorii de decizie din regiune vor trebui să își încetinească planurile de relaxare a politicii monetare.
Banca Națională a Poloniei a redus cu 0,75 puncte procentuale dobânda de politică monetară, cu mult peste așteptările pieței, mutare ce a atras deprecierea imediată a zlotului. Profit.ro a relatat că deciziile băncii centrale din Polonia sunt urmărite și de la București și sunt considerate cele mai reprezentative pentru viitoarele decizii ale BNR.
Moneda poloneză s-a depreciat cu 0,7% față de dolar marți, extinzând la 4% declinul din ultima săptămână. În condițiile în care Ungaria a început deja de câteva luni un ciclu de relaxare monetară, iar Republica Cehă analizează când ar trebui să se angajeze în propriul ciclu, monedele celor trei țări au condus pierderile pe piețele emergente în perioada menționată, potrivit Bloomberg.
CITEȘTE ȘI Semnal pentru Isărescu? Banca Națională a Poloniei taie puternic dobânda cheieScăderile au fost generate de reducerea agresivă a ratei dobânzii în Polonia cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare, decizie care a ridicat semne de întrebare cu privire la hotărârea băncii centrale de a combate eficient inflația.
Măsura a fost "prematură" din cauza inflației persistente, a declarat, în weekend, Przemyslaw Litwiniuk, membru în Consiliul de politică monetară al Băncii Poloniei, într-un interviu acordat postului de televiziune TVN24.
Amploarea declinului din piețele valutare pare să-i fi pus pe unii bancheri centrali în gardă. Jan Prochazka, membru în Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Cehiei (CNB), a declarat că banca centrală trebuie să evite reducerea prea curând a ratelor dobânzilor, deoarece presiunile inflaționiste subiacente sunt încă "foarte puternice".
CITEȘTE ȘI Bloomberg: Digi ar putea prelua unele active Orange în Spania. Analiști: Acest lucru precum și strategia de prețuri pe această piață au început să deranjeze"Vom petrece mult timp cântărind argumentele pro și contra înainte de a reduce ratele", a spus Prochazka.
Traderii estimează că Banca Cehiei va reduce dobânda de referință cu aproximativ 75 de puncte de bază în acest an, începând cel mai târziu cu luna noiembrie.
Cu toate acestea, în condițiile în care coroana se tranzacționează la cel mai slab nivel din ultimul an, iar băncile centrale de pe piețele dezvoltate sunt așteptate să mențină ratele la un nivel mai ridicat pentru o perioadă mai lungă decât se estima, vocile care îndeamnă la prudență s-au înmulțit.
Scăderile de pe piața valutară "ar trebui să convingă băncile centrale din Cehia și Ungaria să fie mai prudente în ceea ce privește relaxarea monetară pe termen scurt", a comentat Wojciech Stepien, economist la BNP Paribas.
Riscul de contagiune
Dominik Rusinko, economist la CSOB AS din Praga, spune că ar fi o greșeală ca investitorii să privească regiunea ca fiind omogenă.
CITEȘTE ȘI UE ia măsuri pentru a limita dominația giganților din tehnologie"(...) unii investitori ar putea avea impresia că Banca Națională a Cehiei ar putea proceda la fel de agresiv ca Banca Națională a Poloniei. Din punctul nostru de vedere, acest lucru nu este deloc în discuție", potrivit acestuia.
Rata inflației din Ungaria, care a fost mult timp cea mai ridicată din Uniunea Europeană, a coborât la cel mai redus nivel din ultimul an, conform statisticilor publicate săptămâna trecută. Marți, banca centrală de la Budapesta a semnalat o reducere a ratei dobânzii cu 100 de puncte de bază pentru luna septembrie, prin intermediul unei măsuri de simplificare a regimului dobânzilor. Banca Ungariei avertizase, anterior, că nu va reduce ratele "pe pilot automat" și că va evalua datele la fiecare pas.
Decizia Băncii Poloniei ar trebui să aibă o influență limitată asupra altor bănci centrale din piețele emergente, întrucât acestea au avut, în general, o abordare mai graduală în ceea ce privește relaxarea ratelor, consideră analiștii Goldman Sachs.
Potrivit acestora, deprecierea recentă a forintului ar putea spori presiunea asupra băncii centrale pentru a încetini ritmul reducerilor dobânzii de referință.