Corespondență din Germania: Detaliile fabricii pregătite de Clariant în Craiova, indicată ca "emblematică": 100 angajați, 400 locuri muncă, 800 job-uri la construcție. De ce a ales România

Corespondență din Germania: Detaliile fabricii pregătite de Clariant în Craiova, indicată ca "emblematică": 100 angajați, 400 locuri muncă, 800 job-uri la construcție. De ce a ales România
scris 12 sep 2018

Fabrica de bioetanol pe care grupul Clariant o construiește lângă Craiova, investiție de 100 de milioane de euro, va avea 100 de angajați, dar va crea, în total, circa 400 de locuri de muncă, potrivit reprezentanților companiei. 

"Pe lângă cele 100 de locuri de muncă directe din fabrică, vor fi create aproximativ 300 de alte locuri de muncă legate de sectoare precum agricultură sau logistică. Totodată, în faza de construcție a fabricii vor fi create circa 800 de locuri de muncă", a anunțat Markus Rarbach, director de business pentru linia biocombustibil, în Germania, unde grupul elvețian produce bioetanol.

Urmărește-ne și pe Google News

Noua unitate de producție va fi “emblematică” pentru grup, au spus anterior investitorii.

Oficialii Clariant declară că au ales România datorită potențialului pe care țara îl are în sectorul agricol, dar și datorită faptului că terenul de 10 hectare pe care va fi construită fabrica are deja infrastuctura necesară, având în vedere că în același loc au funcționat, anterior, o fabrică de ulei și una de zahăr. 

Ministrul Agriculturii anunță: România are în acest an cea mai mare producție de grâu din istorie CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii anunță: România are în acest an cea mai mare producție de grâu din istorie

Bioetanolul este un combustibil alternativ obținut din reziduuri agricole, cum sunt paiele, care vor fi cumpărate de la fermierii locali.

Fabrica din România se va autosusține energetic, obținând electricitate din lignină, care este obținută tot din reziduurile agricole și este chiar un rezultat al procesului de extragere a etanolului. 

Valoarea investiției Clariant în România este de 100 de milioane de euro, la care se adaugă 40 de milioane de euro din fonduri europene.

În 2016, primăria din Craiova a anunțat că grupul vrea să deschidă o fabrică de bioetanol în oraș, investiție pentru care au și cerut, de altfel, un ajutor de stat de circa 69 milioane de lei. Cererea a fost însă respinsă de Ministerul Finanțelor.

Fabrica de la Podari (județul Dolj) va avea o capacitate de 50.000 de tone pe an și va utiliza tehnologia proprie a companiei (sunliquid) pentru producerea etanolului din paie și alte deșeuri rezultate din activități agricole. 

În prezent, Clariant produce bioetanol la o fabrică din Germania, care are însă o capacitate de producție de 50 de ori mai mică decât cea a facilității care va fi construită în România. Clariant construiește o fabrică de bioetanol și în Slovacia, printr-un parteneriat cu compania slovacă Enviral. Unitatea de producție din Slovacia nu va fi însă operată de elvețieni, ci va funcționa în baza unei licențe.

Înființată în 1995, Clariant are vânzări anuale de peste 5,8 miliarde de dolari și 17.400 de angajați în 53 de țări. Compania din industria chimică Saudi Basic Industries (SABIC), deținută majoritar de Arabia Saudită și listată pe bursa de la Riad (Tadawul), a primit recent acordul autorităților pentru cumpărarea unui pachet de 25% din acțiunile grupului elvețian Clariant, devenind cel mai mare acționar.

viewscnt
Afla mai multe despre
clariant
bioetanol
fabrica
craiova
podari
paie
combustibil