În contextul unui val de "deep fake", inclusiv în România, semnalat de Profit.ro, consiliul de supraveghere al Meta recomandă schimbarea politicilor Facebook. Totuși, un tip de conținut fals nu pare că va fi șters nici pe viitor

În contextul unui val de "deep fake", inclusiv în România, semnalat de Profit.ro, consiliul de supraveghere al Meta recomandă schimbarea politicilor Facebook. Totuși, un tip de conținut fals nu pare că va fi șters nici pe viitor
scris 5 feb 2024
Consiliul de supraveghere independent al Meta Platforms a analizat o decizie recentă a Facebook de a lăsa pe platformă un videoclip fals cu Joe Biden. Se pare că decizia respectă politicile actuale ale Meta, însă Consiliul recomandă revizuirea regulilor actuale, considerate laxe. Concluziile sunt de interes, dat fiind că o avalanșă de "deep fake" este sesizată și de utilizatorii din România, după cum a relatat recent Profit.ro.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Astfel, Consiliul de Supraveghere al Meta, compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg, a decis că o înregistrare video de pe Facebook care sugerează că președintele american Joe Biden este un pedofil nu contravine regulilor platformei social media privind conținutul generat de A.I..
 
Membrii consiliului au decis acum că Meta a avut dreptate să nu elimine înregistrarea video de 7 secunde de pe Facebook, regulile platformei interzicând publicarea de înregistrări manipulate doar dacă au fost produse cu ajutorul A.I. (inteligența artificială) sau dacă par să arate că persoanele din ele au afirmat lucruri pe care în realitate nu le-au spus niciodată.
 
În aceste condiții, consiliul de supraveghere independent al Meta a criticat politicile companiei privind conținutul generat de inteligența artificială, considerându-le "incoerente" și prea restrânse.
CONFIRMARE Grampet preia Electromontaj Carpați CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grampet preia Electromontaj Carpați

Consiliul, care a fost înființat în 2020 de către conducere pentru a revizui în mod independent unele dintre cele mai importante decizii de moderare a conținutului companiei, a îndemnat luni Meta să își actualizeze rapid politicile înainte de alegerile generale din 2024 din SUA.

"Consiliul este preocupat de politica privind conținutul manipulat în forma sa actuală, considerând-o incoerentă, lipsită de o justificare convingătoare și concentrată în mod necorespunzător pe modul în care a fost creat conținutul, mai degrabă decât pe daunele specifice pe care urmărește să le prevină, cum ar fi perturbarea proceselor electorale", a declarat organizația într-o declarație.
 
Criticile din partea consiliului au venit după ce a fost analizată decizia Meta de a lăsa pe platformă un videoclip fals cu Joe Biden, care fusese editat pentru a face să pară că acesta atinge în mod nepotrivit pieptul nepoatei sale adulte. Videoclipul includea o legendă care se referea la Biden ca fiind un "pedofil".
 
Consiliul de Supraveghere a fost de acord că videoclipul nu a încălcat politicile Meta, dar a menționat că aceste politici sunt insuficiente. Totuși, consiliul a recomandat ca Meta să nu elimine, nici pe viitor, materialele care nu încalcă nicio altă politică împotriva conținutului dăunător, ci doar să înceapă să le eticheteze.
 
"Analizăm îndrumările Consiliului de supraveghere și vom răspunde public la recomandările lor în termen de 60 de zile, în conformitate cu statutul", a declarat un purtător de cuvânt al Meta. Compania nu este obligată să urmeze recomandările consiliului și, uneori, a ignorat sfaturile acestuia.
 
În ianuarie, un aflux de conținut deep fake cu persoane de profil înalt a scos la iveală provocările generate de noile instrumente de inteligență artificială. Imagini explicite ale lui Taylor Swift au inundat platforma socială X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, spre exemplu.

Profit.ro a relatat anterior că s-au înmulțit reclamele de tip deep fake de pe platformele de socializare în care celebrități, mai ales din lumea financiară, "se oferă" să dea românilor secretul îmbogățirii rapide. Cu buze care se mișcă anapoda și voci care o iau razna, clipurile sunt vizibil trucate, dacă le urmărești cu puțină atenție. Totuși, mulți le iau de bune. Reclamațiile la Facebook și Google nu au însă niciun efect. Clipurile trucate cu imaginea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care ar inaugura o nouă platformă de investiții la Banca Națională a României au umplut în ultimele zile Facebook-ul, fiind postări promovate, care intră automat în cronologia utilizatorilor. Rețeta este simplă - intri pe linkul platformei, bagi 1.100 de lei și iei 8.200 de lei,  „și contribui la transformarea României într-un loc mai bun pentru toți cetățenii săi”, după cum ne informează falsul Isărescu, dând din buze ca și cum nu ar fi ale lui (pentru că nu sunt).
 
Reclamarea clipurilor cu Isărescu la Facebook și Google s-a încheiat fără niciun rezultat concret, Facebook limitându-se la...a mulțumi pentru sesizare. Google nici măcar nu a mulțumit, dar a anunțat, politicos, că videoclipurile nu încalcă politicile sale.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
deep fake
meta
isarescu
reclame false
videoclipuri trucate
inselatorie isarescu