Black Sea Fund I, fond de private equity axat pe IMM-uri, fondat în 2018 de către Matei Paun, Arin Ion, Cornel Fumea și Adrian Vasile, urmează să adauge o nouă tranzacție în portofoliu.
„Lucrăm la o tranzacție din domeniul sănătății, care va fi anunțată în circa două luni și în care vom investi între 5 și 10 milioane de euro. Suntem în discuții pe încă 3 posibile tranzacții, dintre care două din domeniul IT și una din domeniul producției de mobilă. Tot cam așa vom investi. De asemenea, luăm în considerarea și runde de follow-on”, a spus Matei Păun, co-fondator Black Sea Fund I.
Black Sea Fund I are la dispoziție un capital de cel puțin 43 milioane euro, principal investitor fiind Fondul European de Investiții, cu resurse din Programul Operațional Regional co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. După finalizarea bugetului alocat pentru primul fond, urmează discuții pentru lansarea celui de-al doilea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Va urma evident o discuție pentru al doilea fond, dacă finalizăm toate aceste tranzacții”, afirmă acesta.
El adaugă că, pe lângă bani, antreprenorii au devenit mai atenți și la alte beneficii pe care le poate aduce un fond atunci când intră în acționariat.
„Are loc un focus, care nu exista în trecut atât de pronunțat, pe ceea ce se numește smart money. Adică antreprenorii nu mai caută doar bani, ci au devenit conștienți și de alte atuuri pe care le poate aduce un fond. Asta e o noutate pe piață. Arată maturizarea pieței, a antreprenorilor. Dacă în urmă cu 5-10 ani totul era despre câți bani aduci și câte acțiuni iei, acum lucrurile s-au schimbat un pic”, mai spune Matei Păun.
De cealaltă parte, și investitorii au devenit mai riguroși în ceea ce privește alegerea companiilor în care să investească.
„Este din ce în ce mai important să avem valori în comun cu antreprenorii în care investim. Asta ne aduce predictibilitate și stabilitate și ne permite ca pe termen lung să minimalizăm riscurile și să ne focusăm efectiv pe ce avem de făcut și să nu pierdem timp și energie în tot felul de dispute. Chiar și o idee genială dacă nu vine la pachet cu un set de valori care să permită și implementabilitatea ei nu valorează nimic”, subliniază co-fondatorul Black Sea Fund.
CITEȘTE ȘI Creștere explozivă de profit pentru Bittnet Systems, în contextul veniturilor financiare aduse de investițiile din anii anterioriÎn plus, Matei Păun consideră că ecosistemul românesc pe toate palierele, de la angel investors și până la fonduri de venture capital, este mult subdezvoltat, ceea ce împiedică atragerea de investitori străini.
„Asta ține de mai mulți factori. Și de reglementările asupra fondurilor de pensii. Dacă n-ai fonduri de pensii care să-ți pompeze bani serioși în ecosistemul investițional, niciodată nu vei ajunge unde trebuie. Dar totuși s-au facut niște pasi. Ar fi foarte util dacă am atrage investitorii existenți din sistemul de fonduri de pensii.
Sunt cel puțin 20 de miliarde de lei angrenate în aceste fonduri. Chiar și dacă numai 5-10% din acești bani ar ajunge într-un ecosistem de tip venture capital, cu siguranță am resimți un impact economic foarte substanțial. Sunt sume care există deja în România și odată ce ele ar începe să-și facă treaba cu siguranța vor veni și alții”, precizează acesta.
CITEȘTE ȘI Grupul britanic BP renunță la participația de 19,27% la gigantul rus Rosneft și va suporta costuri de până la 25 de miliarde de dolariUltima tranzacție realizată de Black Sea Fund a fost preluarea a 70% din D-Toys, cel mai mare producător independent de puzzle-uri și jocuri pentru copii din România, care va miza puternic pe piețele externe.
De asemenea, portofoliul fondului mai cuprinde și rețeaua de imagistică dentară DigiRay, dar și producătorul de mobilier Theta.