Apple deschide marți o acțiune în justiție împotriva Comisiei Europene, pentru a contesta decizia acesteia de a-i impune plata unor taxe retroactive de 13 miliarde de euro în Irlanda, într-un caz de referință în campania UE de a combate eludarea taxelor de către companiile multinaționale, transmite Reuters.
Producătorul de iPhone-uri urma să trimită o delegație formată din șase persoane, în frunte cu directorul financiar Luca Maestri, la o audiere de două zile la Curtea Generală din Luxemburg, a doua cea mai înaltă curte a UE, scrie News.ro.
În august 2016, Comisia a decis că în în perioada 1991-2007, Irlanda a luat decizii care au redus în mod artificial obligațiile fiscale ale Apple pentru o perioadă de peste două decenii, ceea ce a reprezentat ajutoare de stat ilegale.
CITEȘTE ȘI Grupul Sphera își extinde rețeaua de restaurante KFC în ItaliaComisarul pentru concurență Margrethe Vestager s-a referit la o taxă de 0,005% plătită de principala filială a Apple din irlanda în 2014, ca exemplu de impozit neobișnuit de mic plătit de companie.
Apple ar urma să argumenteze că nu a făcut nmic greșit, deoarece a respectat legislația irlandeză și americană. Compania s-a folosit de argumente similare într-o postare pe blog, după o decizie UE referitoare la taxe de acum doi ani.
Producătorul iPhone va afirma în instanță cămajoritatea taxelor sunt datorate în Statele Unite pentru că majoritatea valorii produselor sale, între care designul, proiectarea și dezvoltarea sunt create acolo.
Irlanda, care a acuzat Comisia că își depășește atribuțiile și încalcă suveranitatea națională, contestă la rândul ei decizia UE.
Regimul fiscal irlandez este o atracție importantă pentru companiile multinaționale, unde lucrează circa 10% din forța de muncă a țării.
Luxembourgul susține Irlanda, în timp ce Polonia susține Comisia.
Vestager a investigat și facilitățile fiscale acordate de Olanda companiei Starbucks, de Luxembourg
companiilor Amazon, Fiat și Engie, precum și o schemă fiscală din Marea Britanie destinată multinaționalelor.
Campania Comisiei Europene de combatere a eludării fiscului a promit o lovitură în februarie, când Curtea Generală i-a respins o decizie împotriva facilităților fiscale acordate de Belgia companiilor BP, BASF și altor peste 30 de companii multinaționale, apreciind că nu a fost vorba despre un schemă de ajutor de stat.
Cu toate acestea, Comisia a relansat luni acest caz.