Cîțu: "În câteva zile - prima tranșă din instrumentul SURE- 3 miliarde euro !!!!" Ziua în care ar trebui virați banii, 1 Decembrie - Ziua Națională, în săptămâna alegerilor parlamentare - stabilită de Bruxelles după consultări cu Guvernul

Cîțu: "În câteva zile - prima tranșă din instrumentul SURE- 3 miliarde euro !!!!" Ziua în care ar trebui virați banii, 1 Decembrie - Ziua Națională, în săptămâna alegerilor parlamentare - stabilită de Bruxelles după consultări cu Guvernul
scris 25 nov 2020

România va primi în câteva zile prima tranșă, de 3 miliarde de euro, a unui împrumut de 4,1 miliarde de euro pe care Comisia Europeană (CE) îl acordă României în cadrul programului SURE, a anunțat pe Facebook ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Anunțul a fost făcut înainte unui anunț al CE. Cum Comisia se împrumută, de obicei, marți pentru SURE și face distribuirea către guverne în 5 zile lucrătoare, tot marți, banii ar trebui să ajungă la toate statele beneficiare în această etapă pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Cele 3 miliarde de euro din programul SURE, program pe care Guvernul l-a prezentat foarte pozitiv în repetate rânduri, au fost alocate României de Ziua Națională, în săptămâna alegerilor parlamentare, după ce, potrivit unui răspuns transmis Profit.ro de către Comisia Europeană, Comisia s-a consultat cu statele membre și a ținut cont de preferințele acestora.

Comisia Europeană a împrumutat marți, 24 noiembrie, 8,5 miliarde de euro pentru programul SURE, bani pe care urmează să îi distribuie statelor. Distribuirea către state se face în 5 zile lucrătoare de la data tranzacției, așa cum a fost și la precedentele două emisiuni de bonduri SURE ale Comisiei, din octombrie și de la începutul lunii noiembrie. Împrumuturile au fost făcute marți și anunțate de Comisie miercuri, iar distribuirea către state a avut loc marțea următoare.

Urmărește-ne și pe Google News

"În câteva zile prima transă din instrumentul SURE- 3 miliarde euro !!!! Uniunea Europeană a acordat României în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părții române,  un împrumut în valoare de cca. 4,1 mld. EUR pentru susținerea a 9 mãsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19. Banii sunt folosiți pentru a finanța deficitul bugetar apărut în urma creșterii cheltuielilor bugetare cu șomajul tehnic, programul flexibil de muncã și alte mãsuri similare menite sã protejeze angajații și/sau persoanele care desfãșoarã o activitate independentã, precum și pentru finanțarea, în subsidiar a unor mãsuri legate de sãnãtate, în special la locul de muncã. Din punct de vedere al costurilor,  împrumutul este  acordat la aceiași termeni financiari la care Comisia s-a  împrumutat de pe piațã - cupon 0%. Prima transă din acest împrumut, în valoare de  3 mld. EUR și cu maturitate de 14,5 ani  urmează a fi disponibilizată României în zilele următoare", a postat pe Facebook ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cîțu:

Comisia Europeană a răspuns, diplomat, la întrebarile transmise de Profit.ro, și anume că zilele în care are loc distribuirea de fonduri SURE către statele membre au fost stabilite după consultări cu țările membre din program. CE a evitat să precizeze în ce măsură pentru România a fost stabilită la inițiativa Guvernului de la București data de 1 decembrie, ziua națională, în săptămâna alegerilor.

"Comisia a avut consultări ample cu statele membre asupra momentelor distribuirii de fonduri SURE pentru a ține cont de preferințele acestora, în funcție de condițiile pieței. În linie cu practicile pieței, distribuirea împrumuturilor (către statele membre, n.r.) va avea loc la 5 zile lucrătoare de la data tranzacției", a transmis Comisia Europeană pentru Profit.ro.

Banii ar urma să intre în contul în euro al Băncii Naționale a României de la Banca Centrală Europeană. 

Condiționarea de situația din piață se referă la situația în care Comisia nu ar fi putut împrumuta suma vizată, însă la niciuna din emisiunile de până acum nu a fost cazul, cererea fiind foarte ridicată.

Comisia a mai avut până acum două emisiuni de obligațiuni în cadrul programului SURE, la final de octombrie și începutul lunii noiembrie.

Banii din fondurile SURE vor intra, cel mai probabil, în rezerva de valută a ministerului Finanțelor.

România a împrumutat ieri 2,5 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri, aceasta fiind a patra ieșire din acest an după valută pe piețele externe. Guvernul a împrumutat 1 miliard de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 9 ani (cu scadență în februarie 2029) și 1,5 miliarde euro cu eurobonduri pe 20 de ani (scadente în februarie 2040), cererea din partea investitorilor fiind una ridicată, de 12 miliarde de euro în total.

Statul are de finanțat anul acesta un necesar de împrumut record, de 143,6 miliarde lei după recenta rectificare bugetară, însă Finanțele au rezolvat deja finanțarea pentru acest an și au trecut la prefinanțarea necesarului de anul următor. România nu mai avea în plan o ieșire pe extern în ultimele luni ale anului, dar a profitat de condițiile bune existente în piață în această perioadă, după ce și alte state din regiune au emis cu succes obligațiuni în euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
ministerul finantelor
comisia europeana
sure
obligatiuni