Dacă documentația pentru Contrapartea Centrală a fost depusă pentru promovarea instrumentelor de tip futures pentru indici, acțiuni și contracte de energie, în următoarea fază a proiectului accentul va fi pus pe înlesnirea împrumutului de acțiuni.
Totuși, este exact procesul de negociere cu providerul de suport tehnologic cel care lasă loc și pentru dezvoltarea ulterioară a Contrapărții Centrale. “Această renegociere ne ajută și să ne reașezăm strategia pe care o avem pe viitor“, spune pentru Profit.ro Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București și cel care se ocupă de proiectul de Contraparte Centrală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În condițiile unor cerințe ale pieței și a perspective de lichidizare a bursei, contactul permanent cu un provider de tehnologie va da flexibilitate pentru ceea ce ar urma să fie un nou obiectiv prioritar al Bursei. “Cred că una din direcțiile pe care eu le identific este că trebuie să venim cu împrumut de acțiuni“, spune Tănase de la BVB. “Este foarte important pentru lichiditatea pieței.“
Pe piața bursieră va exista un mecanism prin care celui care dă acțiunile cu împrumut îi este garantată returnarea acțiunilor pe care le-a împrumutat. Este o direcție pe care Bursa vizează să o dezvolte ca cerință de piață și condiție de lichidizare a pieței, în urma consultărilor cu stakeholderii. “Credem că asta trebuie prioritizat“, afirmă Tănase.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Președintele ASF anunță la PROFIT NEWS TV: Pregătim o structură care va gestiona zona criptoactivelorAspectul ridicat de conducerea BVB este semnalat în discuțiile din piață și de investitori care denunță realitatea unei pierderi de free-float real pentru emitenții de la BVB, în condițiile în care o serie de fonduri de investiții și fondurile de pensii concentrează pachete de acțiuni tot mai mari, având în același timp o strategie de acumulare pe termen lung. Împrumuturile de acțiuni ar da o posibilitate întoarcerii la tranzacționare în piață a acestor pachete de acțiuni. Mecanismul, însă, nu există.
“Operațiunea nu se întâmplă acum în România, ceea ce este o limitare serioasă pentru lichiditatea pieței“, spune Tănase, adăugând că aceasta este o consecință a faptului că nu există o Contraparte Centrală. Operaționalizarea acesteia și introducerea mecanismului de împrumut de acțiuni ar deschide multe oportunități de investiții în piață.
CITEȘTE ȘI Longshield Investment Group ar urma să aibă simbol de tranzacționare LONG, echivalent cu pariul pe creștere. Cu aceasta se încheie un proces de rebranding al SIF-urilor care a durat 4 aniÎntr-o primă fază, odată operaționalizate împrumuturile, vor fi fonduri de investiții interesate să pună la dispoziție pachetele de acțiuni, în timp ce mai târziu, după autorizările necesare, aceasta se va putea extinde și la fondurile de pensii. “Am discutat cu autoritățile și, desigur, primează interesul fondurilor de pensii de a-și primi acțiunile înapoi“, spune Tănase, care înainte de a primi șefia executivă la BVB în 2018, a fost timp de aproximativ 10 ani manager la NN Pensii. “Trebuie să fie un mecanism foarte sigur prin care fondurile de pensii să-și dobândească acțiunile înapoi, iar Contrapartea Centrală, fiind o entitate reglementată, poate asigura acest mecanism, bineînțeles.“
Deocamdată, fondurile de pensii nu au permisiunea, conform reglementărilor secundare, dar în momentul în care li se va dovedi că au un mecanism, prin Contrapartea Centrală, ar urma să capete această permisiune.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care permite crearea fondurilor de investiții imobiliare de tip REIT a trecut de un hop. S-au impus restricțiiPână acolo, vor fi societățile de administrare a activelor financiare care dețin acțiuni cele care vor fi interesate de împrumuturi. “Se fac niște bani în plus“, explică acest context directorul de la BVB. Ei ar urma să pună acțiunile în ceea ce se cheamă “lending pool“, de unde vor putea fi utilizate de market makeri și de investitorii care vor să realizeze vânzări în lipsă, considerând că acțiunile sunt scumpe.
Facilitatea ar fi de primă importanță pentru activitatea de formator de piață. “În România, acum, market-makerii trebuie să-și facă stoc, din bani lor, de acțiuni pentru care acționează ca market-maker“, spune Tănase de la BVB. “În momentul în care va fi un lending pool disponibil, ei nu vor mai trebui să-și facă stoc, nu vor mai trebui să blocheze lichiditate, să-și asume risc de piață pe respectivele acțiuni, iar operațiunea va fi mult mai atractivă pentru brokeri.“
CITEȘTE ȘI Familia olandeză de Boer vinde 6% din acțiunile DN Agrar într-o tranzacție de aproape 3 milioane euroDe asemenea, intermediarii activi pe piața derivatelor, pe contractele futures, vor fi interesați să-și mijlocească riscul. “Operațiunea este foarte importantă pentru foarte multe perspective“, spune directorul Bursei. “Este ce cred eu că trebuie prioritizat, ce trebuie să se întâmple pentru următoarea fază.“
Într-o vizită recentă la Seul, unde este o bursă sud-coreeană ce are o lichiditate de cu totul alte ordine de mărime decât BVB, Adrian Tănase a observat cât de mult accent se pune pe segmentul de “securities financing“, în care bănci specializate acordă finanțări pe termen scurt companiilor de brokeraj exact pentru accesul la pachetele de acțiuni disponibile la împrumut și pentru orice este lichiditate conectată la activitatea de market-making.