România trebuie să păstreze cât mai multe dintre locurile de muncă, iar Guvernul trebuie să vină cu un plan de investiții și de absorbție a fondurilor europene în perioada următoare, pentru ca economia să repornească cât mai rapid și să nu se ajungă la o depresie economică însoțită de o criză financiară, spune Sergiu Manea, directorul executiv al Băncii Comerciale Române.
Economia va scădea cu siguranță în acest an ca urmare a epidemiei COVID 19 și a măsurilor sociale luate, dar mai important este ca revenirea să fie una rapidă în perioada următoare, crede șeful BCR.
“E clar că în 2020 vom avea scădere economică. Acum, dacă scăderea va fi de 4-5%, mai mult sau mai puțin, rămâne de văzut. Cred că e foarte important ca toți actorii din economie, în contextul unei normalizări a vieții sociale, să ia parte la construcția unui V sa a unui U cu baza cât mai îngustă. Nu prognoza pe 2020 e ce ar trebui să ne macine azi, ci ce se întâmplă în 2021 sau 2022”, explică Sergiu Manea.
Păstrarea locurilor de muncă este “un obiectiv critic”, spune Manea. Guvernul a primit deja peste un milion de cereri de șomaj tehnic, în timp ce circa 200.000 de contracte au fost terminate.
CITEȘTE ȘI BCR - cereri de amânare la plată pentru 24.000 de credite în ultima lună. “Nu se observă o scădere a salariilor.”“Principala noastră preocupare este aceea de a maximiza șansele companiilor din România să supraviețuiască acestui șoc și de a maximiza șansele să fie salvate cât mai multe joburi”, spune Manea. “E foarte important ca acest stop, această cădere economică, să nu se transforme într-o depresie economică însoțită de o criză financiară în lunile sau anii ce vor urma”.
Un alt obiectiv critic este construcția unui plan de derulare a investițiilor publice, însoțit de absorbția accelerată a fondurilor europene în perioada următoare.
“Orientarea acestor investiții publice către zone unde să existe un beneficiu clar și măsurabil este, de asemenea, critică”, adaugă Manea.
Guvernul a aprobat o schemă de garanții de stat pentru creditarea întreprinderilor mici și mijlocii – IMM Invest. BCR a primit o cotă de 3,4 miliarde de lei în program.
“Ne dorim să replicăm succesul Start-up Nation ediția a doua, prin absorbția unui volum cât mai mare, spre beneficiul clienților noștri companii mici și mijlocii”, spune Manea.
BCR va continua să dea credite și fără garanții de stat și Manea insistă că banca este “deschisă pentru business” într-o perioadă în care clienții companii semnalizează că sunt afectați mai ales de starea de incertitudine.
“Continuăm activitatea de creditare. În fiecare miercuri avem comitet de credit și sunt destul de multe titluri pe agendă, nu pentru că am schimbat ceva în strategie, ci pentru că onorăm în continuare solicitările clienților noștri. Din 18-20 martie până în prezent am aprobat finanțări pentru companii de peste 500 de milioane de euro. E drept, au fost câteva tichete mai mari, dar toate astea le-am aprobat în ultima lună”, explică oficialul BCR.
În privința creditelor IMM Invest, Manea spune că banca nu va aplica alte condiții decât până acum în evaluarea potențialilor beneficiari. Băncile sunt cele care stabilesc, în primă fază, dacă un debitor poate primi creditele cu dobânda subvenționată timp de un an și garantate în proporție de 80% de contribuabili.
“Avem o responsabilitate față de firme și față de stat. Existența acestei garanții este menită să urgenteze fluxurile în contextul lipsei de capital și, potențial, de colateral, astfel încât companiile să aibă capital de lucru și capital de investiții. Rolul garanției statului este să acopere incertitudinea legată de viitor. Ne uităm cu informațiile pe care le avem în prezent, care sunt mai degrabă despre trecut”, spune Manea.
Banca a amânat ratele a peste 20.000 de persoane fizice, atât în baza unei oferte proprii, cât și în temeiul OUG 37/2020 și arată că oferta proprie este deschisă în continuare. BCR a mai donat și circa 1,5 milioane într-un program de sănătate și educație tehnologică, inclusiv un concurs național de robotică la care s-au înscris 30.000 de copiii din casele lor, în timp ce o sumă de 1 milion de lei urmează să fie contractată pentru alte programe. Încă circa 300.000 de lei sunt donații către spitalele locale.
Oficialul BCR se arată mai degrabă optimist pentru perioada următoare. Spune că până și statul s-a lăsat convins să reducă birocrația în unele interacțiuni cu mediul privat în contextul pandemiei – spre exemplu la solicitarea de plată a pensiilor pe card, ori la plata subvențiilor de către APIA. Dar cele mai puternice exemple vin din mediul privat.
“Contextul actual și modul în care companiile, inclusiv noi, am înțeles să ne adaptăm noului normal, nu au făcut decât să confirme niște tendințe care țin de reziliență și eficiență economică, în baza transformărilor tehnologice. Debirocratizarea, simplificarea proceselor, abilitatea de a face mai mult, într-un termen scurt, cu aceeași oameni. Abilitatea de a antrena oameni și de a-i reorienta într-un termen foarte scurt de timp îmi creează un sentiment foarte, foarte pozitiv. Avem motive să avem încredere”, explică Manea.
Șeful BCR crede că vor fi schimbări la nivel global care ar putea avantaja o țară ca România, în condițiile în care anticipează că țările din Vest vor muta o parte din producția din Asia.
Totodată, România ar putea schimba structura consumului extern în domenii precum cel alimentar, unde are deficit pe partea de bunuri procesate și excedent pe materia primă.