Marea Britanie poate pierde, în prima fază, 10.000 de slujbe din sectorul financiar post-Brexit

Marea Britanie poate pierde, în prima fază, 10.000 de slujbe din sectorul financiar post-Brexit
scris 18 sep 2017

Băncile, asigurătorii și alte instituții financiare din Marea Britanie ar putea transfera, întro primă fază, aproximativ 10.000 de locuri de muncă în afara țării dacă Londra va pierde accesul la piața unică europeană post-Brexit, potrivit unui sondaj Reuters.

Cele mai multe slujbe (5.470) vor fi mutate la Frankfurt, centrul financiar german fiind urmat, la mare distanță, de capitala Franței în topul preferințelor companiilor. Dintre cele aproape 5.500 de locuri de muncă ce ar putea fi transferate la Frankfurt, până la 4.000 ar urma să fie relocate de Deutsche Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Dublin și Amsterdam sunt două alte posibile destinații indicate de respondenți sondajului, la care au participat 123 de firme din sectorul serviciilor financiare (bănci, asigurători, administratori de active, companii de private equity).

Băncile din UE amenință că vor părăsi Londra în masă dacă vor fi obligate să își transforme sucursalele în filiale. \ CITEȘTE ȘI Băncile din UE amenință că vor părăsi Londra în masă dacă vor fi obligate să își transforme sucursalele în filiale. "Îmi cumpăr bilet doar dus și îi iau pe toți cu mine"

Sondajul a fost realizat în perioada 21 august – 15 septembrie, la câteva săptămâni după ce a expirat termenul limită dat de Banca Angliei companiilor pentru a-și detalia planurile cu privire la măsurile analizate în perspectiva unui așa-numit Brexit dur, care ar implica pierderea drepturilor pentru furnizarea serviciilor pe teritoriul UE.

Circa jumătate dintre companii intenționează să transfere slujbe sau să își restructureze afacerile din cauza ieșirii Marii Britanii din UE, estimată pentru luna martie a anului 2019. O treime dintre companii spun că nu vor fi afectate de Brexit, iar restul fie nu au decis dacă vor transfera locuri de muncă, fie au refuzat să răspundă.

Rezultatele sondajului sugerează că numărul locurilor de muncă din sectorul financiar-bancar ce vor fi afectate, întro primă etapă, de un Brexit dur este mai mic decât cifrele avansate anterior de analiști, astfel că Londra ar putea să își păstreze statutul de cel mai mare centru financiar din Europa.

Estimările privind locurile de muncă puse în pericol de un Brexit dur variază de la 30.000 în cazul unui scenariu analizat de institutul Bruegel din Bruxelles și până la 232.000, număr vehiculat, în luna ianuarie, de directorul general al London Stock Exchange.

Majoritatea respondenților la sondaj au declarat, însă, că mult mai multe slujbe vor fi relocate în primii 10 ani de la Brexit.

În prezent, în sectorul serviciilor financiare din Marea Britanie lucrează aproximativ 1,1 milioane de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
brexit
locuri de munca
sondaj
transferari
frankfurt