Astra Asigurări, societate aflată în lichidare, mai avea, la finalul lunii martie, disponibilități de peste 37 de milioane de lei constând în conturi și depozite bancare, titluri de stat, plasamente în fonduri monetare, obligațiuni tranzacționate și acțiuni.
Lichidatorul companiei a efectuat, în martie, plăți de 11 milioane de lei, majoritatea pentru contracte de reasigurare și salarii, arată o sinteză a raportului de activitate redactat de KPMG Restructuring. O altă cheltuială o constituie plata a 65.000 de euro către Deloitte, care lucrează la o evaluare a activelor extrabilanțiere deținute de Astra.
Lichidatorul, care între februarie 2014 și august 2015 a fost și administrator special al Astra, a achitat unor societăți de reasigurare aproximativ 7,5 milioane de lei pentru preluarea unei părți din riscurile asociate portofoliului încă valid.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe 31 martie, asigurătorul mai avea 809 angajați, majoritatea în departamente care țin strict de activitatea de asigurare, deși licența Astra a fost ridicată încă de la jumătatea lui august 2015.
Strategia KPMG, centrată pe un transfer de business care a presupus conservarea portofoliului de polițe și a personalului specializat, a fost contestată în instanță atât de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât și de Fondul de Garantare a Asiguraților.
Judecătorul sindic a rămas în pronunțare asupra celor două contestații.Pe de altă parte, KPMG arată în extrasul din raport că a trecut la concedierea colectivă a majorității angajaților, în jur de 600. Informația, publicată în premieră de Profit, arată că planul inițial al KPMG a eșuat.
Lichidatorul mai arată în documentul citat că a contactat mai mulți potențiali investitori care să preia ce a mai rămas din portofoliul Astra. Profit.ro a scris în urmă cu două zile că, din cei șase asigurători locali prezenți la întâlnirea cu lichidatorul, cel puțin unul, Allianz Țiriac, s-a arătat interesat de preluarea unor portofolii de asigurări property dar și a bazei de date privind clienții de RCA.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul va lipi somațiile, notificările sau deciziile pe ușa casei sau a firmei celor care refuză să le primeascăDe asemenea, relevă raportul KPMG, au fost declanșate și procedurile de evaluare în vederea vânzării pentru portofoliile deținute de Astra în afara țării prin sucursalele din Ungaria, Germania și Slovacia.
Documentul amintește și valoarea sumelor înscrise în tabelul creditorilor și acceptate de lichidator. În total, Astra are datorii potențiale de 4,1 miliarde de lei, majoritatea fiind creanțe din asigurări, adică daune pe care compania nu a apucat să le achite înainte de faliment. Aceste daune urmează să fie achitate, în limita a 450.000 de lei per dosar de către Fondul de Garantare a Asiguraților.
FGA s-a înscris în tabel cu aproximativ 600 de milioane de lei și urmează să devină cel mai mare creditor pe măsură ce va face plățile către păgubiți.
Fiscul deține aproape 10% din masa credală, cu o creanță de aproape 33 de milioane de lei.