Banca Națională a României a înregistrat un profit anual mai mic ca urmare a scăderii veniturilor nete din operațiunile valutare.
În 2014 BNR avea un rezultat net de 1,12 miliarde de lei. Scăderea profitului băncii centrale este o veste proastă și pentru Ministrul de Finanțe, având în vedere că opt lei din zece din profitul BNR merg la bugetul de stat.
BNR a continuat să cheltuiască mai mult pe dobânzi decât a încasat, însă a redus pierderea netă la circa jumătate față de anul trecut, la 146 de milioane de lei, potrivit raportului băncii pe 2015, publicat astăzi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rezultatul net din taxe și comisioane a scăzut cu 10 milioane de lei la 67 de milioane de lei.
Cea mai mare scădere de venituri vine însă din operațiunile valutare. Dacă în 2014 BNR câștiga aproape 2 miliarde de lei din cursul de schimb al leului, în 2015 veniturile au scăzut la 1,48 de miliarde de lei.
Au crescut și cheltuielile cu emisiunea monetară la 161 de milioane de lei, cu 61% față de nivelul din anul anterior.
Cheltuielile cu personalul, una dintre cele mai importante categorii, au scăzut cu aproape 3,5 milioane de lei la 273 de milioane de lei.
BNR a mai angajat încă 42 de oameni, astfel că numărul angajaților care luptă pentru țintirea inflației a ajuns la 1905.
Potrivit legii, obiectivul fundamental al BNR nu este să obțină profit, ci să își propună și apoi să atingă o țintă de inflație, stabilită în acest moment la 2,5% plus/minus un punct procentual. Anul trecut, BNR a ratat ținta ca urmare a deflației.