Bitcoin înregistrează joi o corecție puternică după raliul din ultimele săptămâni, care a dus moneda virtuală aproape de maximul istoric. Evoluția este influențată și de aprecierea yuanului, dat fiind că cele mai multe tranzacții cu bitcoin au loc în China.
Moneda se tranzacționează pentru circa 993 de dolari, în scădere cu 12,5% față de miercuri. Pe parcursul zilei, bitcoin a coborât sub 900 de dolari.
Mișcarea de astăzi a prețului face ca investitorii să se îndoiească de faptul că avansul început luna trecută va continua și anul acesta sau situația va fi asemănătoare cu cea din 2013-2014, când bitcoin a urcat la maximul istoric, iar apoi s-a prăbușit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Corecția de astăzi nu trebuie privită neapărat ca un semn de îngrijorare, având în vedere că moneda virtuală este în continuare tranzacționată la un nivel foarte ridicat, dublu față de cel de la începutul anului 2016.
Bitcoin a început anul 2017 în creștere, depășind, pe 1 ianuarie, nivelul de 1.000 de dolari, pentru prima dată de la finele anului 2013. Ieri, moneda a urcat cu circa 10%, până la un maxim la 1.146 de dolari, nivel apropiat de maximul istoric, de circa 1.200 de dolari.
La începutul anului trecut, bitcoin era tranzacționată la circa 435 de dolari pe unitate, însă valoarea modei a crescut de peste două ori, în condițiile în care investitori au căutat protecție în fața deprecierii puternice a yuanului.
CITEȘTE ȘI Apple va contribui cu 1 miliard de dolari la fondul de investiții în tehnologie al japonezilor de la SoftBankConform datelor Investing.com, bitcoin a atins maximul istoric de peste 1.200 de dolari în 2013, dar, ulterior, moneda virtuală s-a depreciat, în 2015, până la 198 de dolari. Volatilitatea ridicată a bitcoin este chiar unul dintre argumentele celor care contestă validitatea acestei monede.
Evoluția consemnată astăzi de bitcoin este influențată și de aprecerea yuanului. Dolarul era joi în scădere cu circa 0,8% față de moneda chineză, tranzacționându-se pentru 6,8767 yuani, potrivit datelor Bloomberg.
Majoritatea tranzacțiilor cu bitcoin sunt în China, așa că prețul este semnificativ influențat de cererea pe această piață. Chinezii caută să își reducă dependența de banca centrală, în condițiile în care, conform protocolului informatic pe care se bazează bitcoin, nu există un emitent unic.