Băncile ar putea fi obligate să renunțe la comisioanele de bază pentru contul curent, inclusiv retragerea de numerar

Băncile ar putea fi obligate să renunțe la comisioanele de bază pentru contul curent, inclusiv retragerea de numerar
scris 20 mai 2016

Băncile ar putea fi obligate să nu mai perceapă comisioane pentru administrarea, depunerea și retragerea de numerar din conturile curente de bază, potrivit unui proiect de ordonanță. Actul normativ ar urma să transpună o directivă privind serviciile de plată la nivel european și ar trebui să înlesnească accesul consumatorilor la serviciile bancare de plată, precum și să facă mai ușoară compararea costurilor între bănci, dar și transferul conturilor de la o bancă la alta.

Românii ar putea scăpa de o serie de comisioane percepute de bănci. În baza acestui proiect, redactat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), pentru conturile curente care oferă sericii de bază – un termen nou introdus – clienții băncilor ar urma să nu plătească nimic.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unui articol din proiectul de transpunere a Directivei 92/2014, instituțiile de credit sunt obligate să ofere gratuit serviciul de deschidere, închidere și administrare a unui cont curent de bază, dar și să nu taxeze serviciul de depunere și retragere de numerar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Notarii discută săptămâna viitoare onorariile pentru darea în plată CITEȘTE ȘI Notarii discută săptămâna viitoare onorariile pentru darea în plată

În definirea termenilor, proiectul de ordonanță face distincție între serviciul de plată și operațiunea de plată, ultimul însemnând acțiunea inițiată de plătitor sau de beneficiarul plății de a depune, transfera sau retrage fonduri. Astfel, este neclar dacă banca nu are dreptul să ceară bani de la consumator pentru că îi oferă posibilitatea de a retrage bani de la un bancomat, dar poate să îi pună comision de retragere, ori dacă nu are voie să ceară nici un ban pentru astfel de operațiuni.

Întrebat de Profit.ro dacă este în intenția ANPC ca băncile să nu comisioneze efectiv operațiunile de retragere și depunere de numerar, președintele instituției, Marcel Bogdan Pandelică, a răspuns că aceasta este intenția Autorității, pentru conturile de bază.

"Sunt câteva operațiuni în interiorul administrării de cont pentru care propunerea ANPC este să fie gratuite", a declarat Pandelică.

Președintele ANPC a spus însă că va reveni cu lămuriri suplimentare pentru o bună înțelegere a textului, având în vedere că formulările au fost preluate ad-literam din Directivă.

PREMIERĂ Credit Europe răspunde unei notificări de dare în plată CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Credit Europe răspunde unei notificări de dare în plată

În Directivă se arată că statele membre se asigură că instituțiile de credit nu percep taxe și comisioane care depășesc nivelul comisioanelor rezonabile pentru serviciile descrise mai sus, astfel că propunerea ANPC de transpunere se arată și mai favorabilă consumatorilor.

Băncile vor putea percepe însă comisioane "rezonabile" pentru serviciile de debitare directă și pentru transferurile de bani pentru un număr minim de 15 operațiuni pe lună, potrivit propunerilor ANPC.

Aceste comisioane "rezonabile" vor fi stabilite în funcție de venitul național și de media comisioanelor din piață.

Unele dintre băncile locale au renunțat deja la comisioanele de retragere numerar de la bancomatele proprii, dar au crescut comisioanele de retragere de la ghișee, care, în cazuri extreme, pornesc de la 15 lei. Media comisioanelor de retragere numerar de la ATM în cazul băncilor care mai percep astfel de costuri este în jurul a 0,2% din suma retrasă, în timp ce la ghișee este în jurul a 0,5% din suma retrasă. Deschiderea și închiderea unui cont sunt operațiuni gratuite la majoritatea băncilor. Unele au renunțat și la comisionul de administrare lunară pentru conturile cele mai simple, însă există bănci care cer încă un tarif de 4-5 lei/lună de la clienți.

Clienții băncilor vor putea compara comisioanele percepute de bănci prin intermediul unui site (sau mai multe) ce va fi înființat fie de către ANPC, fie de către o asociație de protecția consumatorilor. Firmele care oferă servicii de plată sunt obligate să ofere administratorului site-ului informații privind comisioanele, dar și despre localizarea bancomatelor.

În prezent, site-uri private precum Conso.ro sau FinZoom.ro oferă comparații de costuri între bănci pentru mai multe tipuri de servicii, inclusiv conturi curente.

Proiectul introduce și prevederi privind mobilitatea conturilor bancare, astfel că cine vrea se poate muta cu contul de la o bancă la alta, în țară sau în interiorul UE, într-o procedură rapidă, gratuit sau cu costuri rezonabile.

Băncile nu vor putea nici să refuze deschiderea unui cont curent pentru un cetățean UE, decât în cazul în care se încalcă legea pentru prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului. Chiar și în acest caz banca trebuie să precizeze clar motivul refuzului și să consilieze consumatorul privind procedura prin care poate depune o plângere împotriva instituției de credit.

Termenul de transpunere al Directivei este septembrie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
directiva servicii de plata
comisioane banci
comisioane cont curent
comisioane carduri
eliminare comisioane banci