TAROM merge mai departe în procesul pe zona zborurilor charter. Acuzații de cartel

TAROM merge mai departe în procesul pe zona zborurilor charter. Acuzații de cartel
scris 3 nov 2022

Operatorul aerian național TAROM a decis să continue procesul împotriva unei amenzi de 16,62 milioane de lei a Consiliului Concurenței, din septembrie 2020, aplicată pentru că ar fi facilitat schimbul de informații privind componente ale politicii de preț ale agențiilor de turism sancționate de instituție în decembrie 2018. În acest sens, compania a atacat cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție o hotărâre a Curții de Apel București din luna ianuarie a acestui an, prin care magistrații au respins cererea de anulare a sancțiuni.

Amenda a fost motivată de faptul că TAROM ar fi refuzat contractarea de zboruri charter în mod direct cu anumite agenții de turism care nu se raliau la cartel sau care nu respectau aspectele convenite în cadrul cartelului. În plus, susține Consiliul Concurenței, compania aeriană ar fi îngreunat accesul agențiilor de turism la contractarea zborurilor charte și/sau ar fi favorizat anumite agenții de turism în alocarea zborurilor charter, în perioada 6 iunie 2013 - 25 septembrie 2015, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sancțiunea reprezintă 1,227% din afacerile TAROM la nivelul anului 2019.

La începtul anului 2019, Consiliul Concurenței a anunțat că amendat 13 agenții de turism, dar și Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) cu un total de aproape 2,45 milioane euro, acuzând coordonarea comportamentului pe piață.

Companiile Aerotravel SRL, Eximtur SRL, Fibula Air Travel SRL, Nova Travel SRL, Paralela 45 Turism SRL, Prompt Service Travel Company SRL, Rezeda World Travel SRL, Tez Tour SRL, Touring Europabus Romania SRL au recunoscut participarea la practica anticoncurențială și au beneficiat de reducerea cu 20% din nivelul de bază al amenzii.

În 2021, conform celor mai recente date publice disponibile, TAROM a avut pierderi de 327,6 milioane de lei, de la 439,8 milioane de lei în urmă cu un an, și afaceri de 668,7 milioane de lei, comparativ cu 355,3 milioane de lei în 2020.

TAROM este controlată de stat, prin Ministerul Transporturilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarom
amenda
consiliul concurentei
proces
instanta
dosar
agentii de turism
zboruri charter