Problemele majore apărute din cauza blocării frontierei dintre Ucraina și Polonia ca urmare a unor greve declanșate de transportatorii polonezi au fost rezolvate ca urmare a ajutorului acordat Kievului de România, este mesajul transmis de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a mulțumit autorităților de la București în acest sens.
“Întreaga Uniune Europeană (UE) a fost împotriva acestor blocaje. Din fericire, a apărut o Românie sensibilă, iar președintele (Klaus Iohannis - n.r.) m-a ajutat, i-a ajutat pe fermierii noștri să supraviețuiască. Și a întâmpinat dificultăți, a avut greve. A demonstrat că este o persoană puternică care confirmă că valorile se situează pe primul loc, iar apoi vin prețurile. Este foarte important.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Slavă Domnului, a apărut România inteligentă și președintele României, Klaus Iohannis, m-a ajutat pur și simplu. El i-a ajutat pe fermierii noștri să supraviețuiască. Și el a avut atâtea dificultăți, a avut proteste. Cred că el a arătat manifestarea unui om puternic care a spus: Mai întâi valorile, apoi vin costurile”, a declarat Zelenski, citat de agenția Ukrinform.
Pe 6 noiembrie 2023, transportatorii polonezi au început pentru prima dată să blocheze traficul de camioane în apropierea celor mai mari trei puncte de control vamal de la granița cu Ucraina.
Ulterior, pe 18 decembrie 2023, transportatorii polonezi au reluat protestele la granița cu Ucraina. Fermierii polonezi li s-au alăturat cu propriile cereri, precum interzicerea importurilor de zahăr din Ucraina, plăți directe imediate către fermieri sau compensații bănești pentru producătorii de porumb.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Proiectul anti-evaziune al lui Ciolacu și Ciucă, adoptat cu proceduri inedite și în mai puțin de 24 de ore după ce la Senat căzuse inițial. Schimbări care au slăbit ideeaPortul a expediat 32,6 milioane de tone de cereale în perioada ianuarie-noiembrie, a declarat autoritatea portuară pentru Reuters, depășind recordul anual stabilit anterior, de puțin peste 25 milioane de tone. În primele 10 luni, cerealele expediate prin portul Constanța au totalizat 29,4 milioane de tone.