Ungaria și Turcia au încheiat un acord de cooperare strategică de nivel înalt, documentul în acest sens fiind semnat de premierul ungar Viktor Orbán și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la Budapesta. În declarația făcută după semnarea acordului, prim-ministrul maghiar a spus că "marele plan este ca turcii și maghiarii să fie împreună câștigători ai secolului XXI", relatează MTI.
Premierul Ungariei a spus că maghiarii au fost perdanți ai secolulului anterior, însă acum, planul este ca în secolul XXI să fie câștigători, iar Ungaria caută aliați pentru asta. El menționat că în programul președintelui turc se spune că următorii o sută de ani vor aparține Turciei și speră că aceasta va deveni o realitate, scrie News.ro
Viktor Orbán a mai anunțat că în timpul președinției ungare a UE, care va începe în a doua parte a anului viitor, Budapesta va face tot posibilul pentru a moderniza uniunea vamală dintre UE și Turcia și va sprijini Turcia și în problema liberalizării vizelor.
Fără Turcia, Ungaria nu este în siguranță; fără Turcia, nu putem opri migrația care amenință Ungaria, a declarat Orbán.
Cu ocazia vizitei lui Erdogan la Budapesta, cele două țări au semnat un acord pentru ca anul viitor să poată începe achiziția de gaze naturale din Turcia, iar șeful diplomației ungare, Peter Sziijjarto, a subliniat rolul Turciei în ceea ce privește securitatea Ungariei, inclusiv cea energetică. Despre securitatea energetică, premierul maghiar a punctat că s-a convenit nu numai asupra faptului că Ungaria va achiziționa gaze naturale care vor tranzita Turcia, ci ca Ungaria să și cumpere gaze din Turcia.
Premierul ungar menționat, de asemenea, că până acum, în războiul dintre Ucraina și Rusia, Turcia este singura care a reușit să obțină rezultate în privința obținerii păcii și a unui acord în problema cerealelor.
Președintele turc, care a venit la Budapesta pentru reuniunea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt Maghiaro-Turc, a semnat cu premierul ungar Viktor Orbán o declarație politică comună privind parteneriatul strategic prioritar dintre Ungaria și Turcia.
În plus, mai mulți miniștri maghiari și turci au semnat acorduri în domenii ca serviciile sociale, anul inovației maghiaro-turce, cercetarea și dezvoltarea, apărare națională și cooperarea externă, cooperarea în domeniul energiei nucleare, cooperarea în domeniul urgențelor civile, politica audiovizuală și comunicarea interguvernamentală.
Cele două țări sărbătoresc o sută de ani de la înființarea Republicii Turcia și de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Ungaria și Turcia, momentul fiind marcat prin intermediul sezonului cultural maghiaro-turc care începe în 18 decembrie, se desfășoară în ambele țări și durează un an.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Gigant cu investiții de 2 miliarde euro pune "pe hold" proiecte în RomâniaRelațiile dintre Turcia și Ungaria sunt amicale și au rădăcini vechi, ambele părți având intenția de a le extinde, a subliniat, la rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la conferința de presă susținută împreună cu premierul Viktor Orbán. Afinitatea culturală dintre Turcia și Ungaria este foarte puternică, a subliniat Erdogan.
UN CAL PENTRU O MAȘINĂ ELECTRICĂ
De altfel, Erdogan a primit cadou de la Orban un frumos armăsar negru - „un cadou de la o națiune ecvestră către o altă națiune ecvestră”, după cum a precizat Viktor Orban pe Facebook. „A fost o afacere bună. 1 cal putere pentru 435. Bine ați venit, domnule președinte Erdogan în Ungaria!” - i-a urat Viktor Orban oaspetelui turc, făcând aluzie, cu umor, la limuzina electrică, fabricată în Turcia, pe care a primit-o cadou, la rândul său, de la oaspetele său.
Nu se știe cât de inspirată a fost alegerea cadoului lui Viktor Orban pentru Erdogan, pentru că liderul turc a căzut de pe un cal în 2003.
Recep Tayyip Erdogan a spus că părțile doresc să încurajeze investițiile reciproce, precum și investițiile comune efectuate de către companiile maghiare și turce într-o țară terță, dorind să dezvolte cooperarea și în domeniul industriei apărării și al energiei.
Președintele Turciei și-a exprimat, de asemenea, dorința ca violențele din Gaza să se termine cât mai curând posibil, subliniind că este nevoie urgentă de o încetare a focului, lucru pentru obținerea căruia țara sa a depus eforturi încă din prima zi a conflictului. Potrivit acestuia, restabilirea granițelor din 1967 este inevitabilă, la fel și ca cei din comunitatea internațională să transmită un mesaj adecvat Israelului, iar astfel, pierderile de vieți omenești să se încheie, a spus Erdogan. Avem încredere că și Ungaria va face tot ceea ce poate face în acest sens, a spus Recep Tayyip Erdogan.
Este deja a doua vizită pe care o efectuează liderul turc în Ungaria în decurs de patru luni, aceasta fiind prima lui destinație externă după ce a fost reales președinte.
Ungaria și Turcia sunt singurele țări NATO care nu au ratificat aderarea Suediei la alianța militară. Ungaria încă nu a votat pentru aprobarea intrării Suediei în NATO, aliniindu-se cu Turcia, care a blocat mult timp aderarea Stockholmului și a blocat procesul chiar și după ce Erdogan și-a ridicat veto-ul în iunie. La începutul acestei luni, Erdogan a condiționat ratificarea de către Turcia a candidaturii Suediei la NATO de aprobarea "simultană" de către Congresul SUA a cererii Ankarei pentru avioane de luptă F-16.
Erdogan și Orban nu au comentat însă această chestiune la conferința de presă, menționează AFP.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Marius Gavrea, ING Bank România: Factorul determinant în tranziția către practici sustenabile va veni din presiunea lanțului de furnizareExtinderea NATO a fost discutată în timpul vizitei lui Erdogan, potrivit președintei Ungariei, Katalin Novak, care s-a întâlnit, de asemenea, cu liderul turc.
Erdogan a fost primit cu onoruri militare în istorica Piață a Eroilor din Budapesta, înainte de a se îndrepta spre întâlnirea cu Novak și apoi cu Orban.
În ultimii ani, Ungaria a dus o politică de deschidere spre est, nu doar către Rusia, ci și către China și țările din Asia Centrală.