Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că a vorbit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și l-a îndemnat să instituie o încetare a focului în Ucraina, relatează BBC.
Viktor Orban a declarat că l-a invitat pe Putin să participe la negocieri de pace în Ungaria, alături de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, de cel francez, Emmanuel Macron, precum și alături de cancelarul german, Olaf Scholz, arată news.ro.
Oficialul ungar a mai spus că răspunsul lui Putin a fost ”pozitiv, dar cu condiții”, fără alte detalii.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva problemeOrban a mai spus că nu va ceda presiunilor pentru extinderea sancțiunilor la importurile de petrol și gaze din Rusia.
El susține că este pregătit să plătească livrările de gaze rusești în ruble, spre deosebire de Uniunea Europeană, care a căutat un front unit pentru a se opune cererii Moscovei de a plăti aprovizionarea cu gaze în ruble.
Naționalistul Orban este văzut ca apropiat al Rusiei și i-a descris pe birocrații de la Bruxelles și pe președintele ucrainean Zelenski drept ”adversari” în discursul susținut duminică seara, după ce a fost reales în al patrulea mandat la rând.
Toate „țările neprietenoase” - între care și România - care cumpără gaz din Rusia trebuie să plăteasă în ruble, începând de vineri, în caz contrar contractele urmând să fie oprite, conform unui decret semnat anterior de către președintele rus Vladimir Putin. Vezi mai jos textul documentului, prezentat de Profit.ro
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuriPotrivit președintelui rus, dacă plățile nu vor fi făcute în ruble, clienții vor fi considerați în incapacitate de plată și "vor suporta consecințele aferente".
"Nimeni nu ne dă nimic gratis și nici noi nu vom face acte de caritate", a adăugat Putin.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare buneLista include statele UE, inclusiv România.
Pe această listă figurează:
SUA, Canada, țările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum și Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan (considerat teritoriu chinez, dar care din 1949 are administrație proprie).
TEXTUL DOCUMENTULUI, prezentat de Profit.ro
Potrivit actului normativ, cumpărătorii străini din aceste țări considerate ostile față de Rusia vor fi obligați să deschidă la Gazprombank, banca grupului Gazprom, nesancționată de UE, un cont în ruble și unul în valuta prevăzută de contractul de livrare de gaze încheiat cu Gazprom.
Clientul străin va depune suma de plată în dolari sau în euro prevăzută de contract în contul în valută deschis la Gazprombank. Banca va transforma suma respectivă în ruble, prin tranzacții derulate la licitații care vor fi organizate de către Bursa moscovită MICEX, și va vira rublele astfel obținute în contul de ruble al clientului străin, de unde acestea vor ajunge într-un cont al Gazprom.
"Se conferă Comisiei guvernamentale pentru controlul investițiilor străine din Federația Rusă autoritatea de a elibera permise pentru cumpărătorii străini de a îndeplini obligațiile de plată a livrărilor de gaze naturale către furnizorii rușu fără a respecta procedura stabilită prin prezentul decret", mai stipulează actul normativ.
Potrivit datelor Serviciului vamal al Federației Ruse, citate de Interfax, Rusia exportă lunar, în total, gaze naturale în valoare de circa 10 miliarde dolari. În ianuarie, exporturile către state "ostile" s-au cifrat la aproape 6 miliarde dolari, aici intrând Austria, Bulgaria, Elveția, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Macedonia, Olanda, Polonia, România și Slovacia.
Decretul lui Putin, în traducere neoficială:
"31 martie 2022
Decret privind procedura specială pentru îndeplinirea de către cumpărătorii străini a obligațiilor față de furnizorii ruși de gaze naturale
1. Se stabilește că de la 1 aprilie 2022:
a) Plata pentru livrările de gaze naturale în stare gazoasă (denumite în continuare gaze naturale) efectuate după 1 aprilie 2022 de către rezidenții care, în conformitate cu Legea federală nr. 117–FZ din 18 iulie 2006, au dreptul exclusiv de a exporta gaze naturale în stare gazoasă (denumiți în continuare furnizori ruși), se face în ruble:
- în temeiul contractelor de comerț exterior de furnizare de gaze naturale (denumite în continuare contracte de furnizare de gaze naturale) încheiate cu persoane străine, dacă furnizarea de gaze naturale este efectuată către state străine care comit acțiuni ostile împotriva Federației Ruse, a persoanelor juridice și persoanelor fizice din Rusia;
- în cadrul contractelor de furnizare de gaze naturale încheiate cu persoane străine al căror loc de înregistrare se află în state străine care comit acțiuni ostile împotriva Federației Ruse, a persoanelor juridice și persoanelor fizice ruse;
b) Este interzisă furnizarea ulterioară de gaze naturale de către un furnizor rus către persoane străine menționate la paragrafele doi și trei ale subparagrafului „a” din prezentul alineat (denumite în continuare cumpărători străini), în temeiul unui contract de furnizare de gaze naturale, dacă: la scadența plății pentru gazul furnizat în temeiul prezentului contract, plata nu a fost efectuată de cumpărătorul străin sau a fost efectuată în valută și (sau) nu integral și (sau) într-un cont la o bancă care nu este o banca autorizată în conformitate cu paragraful 2 al prezentului decret, iar o astfel de livrare se efectuează către state străine care comit acțiuni neprietenoase împotriva Federației Ruse, a persoanelor juridice și persoanelor fizice ruse. Informațiile cu privire la respectarea procedurii stabilite prin prezentul Decret de plată pentru furnizarea de gaze naturale se transmit autorității vamale.
2. Societatea pe acțiuni Gazprombank, care este o bancă autorizată în sensul prezentului decret (denumită în continuare banca autorizată), deschide conturi speciale în ruble de tip „K” și conturi speciale în valută de tip „K” pentru plăți pentru gaze naturale furnizate pe baza cererilor de la cumpărători străini.
3. Banca autorizată are dreptul de a deschide conturi speciale în ruble de tip „K” și conturi speciale în valută de tip „K” fără prezența personală a unui reprezentant al unui cumpărător străin. Banca autorizată realizează identificarea unui nou client – un cumpărător străin, reprezentantul acestuia, beneficiarul, beneficiarul efectiv, în conformitate cu cerințele Legii federale din 7 august 2001. Nr. 115-FZ „Cu privire la combaterea legalizării (spălarii) de venituri din infracțiuni și finanțare a terorismului” și acte de reglementare ale Băncii Centrale a Federației Ruse adoptate în conformitate cu aceasta pe baza documentelor și informațiilor despre aceste persoane în cel mult 45 de zile de la data deschiderii unui cont special de ruble de tip „K” pentru un astfel de client.
4. Până la modificarea Codului Fiscal al Federației Ruse și a altor legi federale, conturile speciale în ruble de tipul „K” și conturile speciale în valută de tipul „K” nu fac obiectul paragrafului 12 al articolului 76, alineatul 1. din articolul 86 din partea întâi a Codului fiscal al Federației Ruse și partea 27 din articolul 77 din Legea federală din 3 august 2018. Nr. 289-FZ „Cu privire la reglementarea vamală în Federația Rusă și cu privire la modificările anumitor acte legislative ale Federației Ruse”.
5. Nu este permisă suspendarea operațiunilor de pe un cont special în ruble de tip „K” și de pe un cont special în valută de tip „K”, blocarea sau anularea fondurilor deținute în aceste conturi, ca parte a îndeplinirii obligațiilor unei persoane străine cumpărător, care nu are legătură cu plata în baza unui contract de furnizare de gaze naturale.
6. Un cumpărător străin transferă fonduri într-un cont special în valută de tip „K” în valuta străină specificată în contractul de furnizare a gazelor naturale, iar o bancă autorizată, pe baza unei comenzi primite de la un cumpărător străin în conformitate cu regulile unei bănci autorizate, vinde valută străină primită de la un cumpărător străin într-un astfel de cont la licitații organizate, desfășurate de societatea publică pe acțiuni „Moscow Exchange MICEX – RTS”, transferă veniturile în ruble într-un cont special de ruble de tip „K” al acestui cumpărător străin și transferă fondurile creditate în ruble într-un cont de ruble deschis de un furnizor rus într-o bancă autorizată.
7. Obligația de a plăti pentru livrările de gaze naturale a unui cumpărător străin în conformitate cu paragraful „a” al paragrafului 1 al prezentului Decret se consideră îndeplinită din momentul în care fondurile primite din vânzarea de valută străină efectuată în conformitate cu paragraful 6 sau paragraful „a” din paragraful 10 al prezentului decret sunt creditate în contul de ruble deschis de furnizorul rus într-o bancă autorizată.
8. În cazul în care un cumpărător străin a transferat obligația de plată pentru furnizarea de gaze naturale către o altă persoană, aceasta îndeplinește această obligație în conformitate cu procedura stabilită prin prezentul Decret.
9. Se conferă Comisiei guvernamentale pentru controlul investițiilor străine din Federația Rusă autoritatea de a elibera permise pentru cumpărătorii străini de a îndeplini obligațiile de plată a livrărilor de gaze naturale către furnizorii rușu fără a respecta procedura stabilită prin prezentul decret.
10. Se conferă următoarele competențe Consiliului de administrație al Băncii Centrale a Federației Ruse:
a) de a stabili o procedură de vânzare a valutei străine, alta decât cea prevăzută la paragraful 6 al prezentului decret;
b) de a stabili regimul unui cont special în ruble de tip „K” și regimul unui cont special valutar de tip „K”.
11. În termen de 10 zile, Guvernul Federației Ruse aprobă procedura de eliberare a autorizațiilor prevăzute la paragraful 9 al prezentului decret de către Comisia guvernamentală pentru controlul investițiilor străine în Federația Rusă.
12. Consiliul de administrație al Băncii Centrale a Federației Ruse va lua, în termen de 10 zile, deciziile necesare pentru exercitarea competențelor prevăzute la paragraful "b" al paragrafului 10 din prezentul decret.
13. Deciziile Consiliului de administrație al Băncii Centrale a Federației Ruse prevăzute de prezentul decret sunt supuse publicării oficiale în conformitate cu articolul 7 din Legea federală nr. 86-FZ din 10 iulie 2002 „Cu privire la Banca Centrală. a Federației Ruse (Banca Rusiei)”.
14. Se conferă Băncii Centrale a Federației Ruse dreptul de a da explicații oficiale cu privire la aplicarea prezentului decret.
15. Serviciul Vamal Federal, în coordonare cu Banca Centrală a Federației Ruse și cu participarea unei bănci autorizate, în termen de 10 zile, va aproba procedura de depunere, în conformitate cu paragraful "b" al paragrafului 1 al prezentului decret, a informării către autoritatea vamală cu privire la respectarea procedurii de plată a livrărilor de gaze naturale.
16. Se recomandă băncii autorizate să stabilească regulile în conformitate cu paragraful 6 al prezentului decret în termen de 10 zile.
17. Prezentul decret intră în vigoare de la data publicării sale oficiale."
Președintele rus a ordonat în 23 martie Gazprom, cea mai mare companie energetică din Rusia să convertească în ruble contractele pentru gaze naturale încheiate cu „țările neprietenoase”.
Putin a declarat că furnizarea de mărfuri rusești către Uniunea Europeană și Statele Unite și încasarea plăților în dolari și euro „nu are niciun sens pentru noi”.
Acesta a cerut Băncii Centrale și guvernului de la Moscova să stabilească în termen de o săptămână ordinea operațiunilor pentru achiziționarea de ruble pe piața internă de către cumpărătorii de gaze rusești.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânziDmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat la începutul acestei săptămâni că Rusia va tăia livrările de gaze către țările care refuză să plătească în ruble, arată Hotnews.
Însă miercuri tot Peskov a părut să lase de înțeles că Rusia va da înapoi în privința cererii, spunând că Moscova nu va cere imediat ca cei care cumpără gazele sale să plătească în ruble și promițând o schimbare treptată.
Dar Kommersant, cel mai mare ziar financiar din Rusia, nota joi dimineață că Gazprom analizează variante de oprire a exporturilor de gaze naturale către Europa.
Guvernul rus a aprobat pe 7 martie o listă cu țări și teritorii pe care le consideră „neprietenoase”, motivând că acestea au întreprins acțiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor și cetățenilor ei.
Kremlinul a aprobat de asemenea la momentul respectiv ca entitățile care au obligații valutare față de creditori străini din lista țărilor neprietenoase să le poată achita în ruble, după ce aceasta a suferit o prăbușire istorică în urma invadării Ucrainei și a sancțiunilor fără precedent impuse de Occident.
Însă rubla și-a revenit treptat după șocul suferit în urma impunerii sancțiunilor occidentale, revenind joi la nivelul de dinaintea invadării Ucrainei.
La începutul acestei săptămâni ministrul rus de externe Serghei Lavrov anunța că Rusia va restricționa intrarea pe teritoriul său a persoanelor care vin din țări „neprietenoase”.
Mai mulți oficiali europeni au respins categoric ideea de a plăti gazul livrat de Rusia în ruble după anunțul făcut de Kremlin. „Este practic o încălcare a contractului, este important de înțeles”, a subliniat premierul italian Mario Draghi joia trecută.
Cancelarul Olaf Scholz a spus la rândul său că toate contractele stipulează și moneda, iar moneda în care se plătește face parte din contract în timp ce ministrul german al economiei Robert Habeck a afirmat că Berlinul consideră o „ruptură a contractului” solicitarea Rusiei.