ULTIMA ORĂ VIDEO Premierul desemnat Orban spune că, după datele execuției la 9 luni, noul Guvern nu va putea menține deficitul bugetar la 3%

ULTIMA ORĂ VIDEO Premierul desemnat Orban spune că, după datele execuției la 9 luni, noul Guvern nu va putea menține deficitul bugetar la 3%

Foto Profit.ro

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 24 oct 2019

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, joi, după depunerea listei de miniștri și a programului de guvernare la Parlament, că, potrivit datelor execuției bugetare la 9 luni, viitorul Guvern nu se poate angaja să mențină ținta de deficit bugetar la 3%.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

”Se știe foarte bine, haideți să nu ne ascundem, că vorbim adevărul! Sigur că în programul de guvernare ne-am angajat să ținem deficitul cât mai jos, cât mai aproape de ținta de 3%. Dar v-o spun limpede: după execuția bugetară de la 9 luni, care ne arată un deficit bugetar de 2,7%, e clar că nu ne putem angaja că putem să ținem sub 3% ținta de deficit”, a declarat Orban, care nu a putut preciza însă ce țintă de deficit are în vedere.

Urmărește-ne și pe Google News

În programul de guvernare depus la Parlament, PNL prevede încheierea exercițiului bugetar pe anul 2019 cu ”limitarea depășirii țintei de deficit bugetar de 3% din PIB”.

ULTIMĂ ORĂ Program guvernare PNL: Reducerea deficitului la bugetul de pensii, creșterea transferurilor la Pilonul 2, aplicarea principiului contributivității CITEȘTE ȘI ULTIMĂ ORĂ Program guvernare PNL: Reducerea deficitului la bugetul de pensii, creșterea transferurilor la Pilonul 2, aplicarea principiului contributivității

De altfel, Orban a precizat că va lua toate măsurile pentru a reduce cheltuielile care sunt necesare, va îmbunătăți colectarea veniturilor, iar pe termen mediu și lung va crește încrederea investitorilor.

”Vom ține deficitul la cel mai mic nivel posibil, astfel încât să nu fim puși într-o relație dificilă cu partenerii noștri”, a susținut Orban.

Anul trecut, un singur stat membru al Uniunii Europene - Cipru - a avut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA 2010, sistemul conturilor europene - n.r.) mai mare de 3% din PIB, în timp ce România a avut un deficit bugetar de 3% din PIB, potrivit celei de-a doua estimări publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Recent, Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank și fostul președinte al Consiliului Fiscal, a atenționat că deficitul bugetar va depăși limita de 3% din produsul intern brut în acest an și se va plasa în jurul a 4% din PIB, în condițiile în care încasările sunt sub programări și cheltuielile sunt peste, cu o diferență ce depășește un miliard de euro și se apropie de două miliarde de euro.

Execuția bugetară la nivelul lunii august, cele mai recente date disponibile, arată un deficit de circa 2,1% din PIB, cu jumătate față de situația de la opt luni trecute din 2018, ca urmare a creșterii cheltuielilor peste așteptări, în timp ce veniturile au crescut sub program.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit
buget
tinta
3%
orban
guvern