Tehnologica Radion, una dintre cele mai vechi companii de construcții din România, cu rulaje anuale de peste jumătate de miliard de lei în anii de glorie în care era unul dintre cei mai mari constructori de infrastructură locali, controlată de omul de afaceri Theodor Berna și aflată în insolvență din septembrie 2014, a intrat acum în faliment, ca urmare a deciziei definitive în acest sens a instanței de judecată.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În prezent, compania, înființată în 1993, mai desfășoară activități de operator de distribuție a gazelor naturale, deținând în concesiune rețelele de distribuție din mai multe comune din județul Argeș, de furnizor de gaze, precum și de exploatare a agregatelor minerale dintr-un perimetru concesionat în județul Tulcea.
Falimentul a fost pronunțat inițial, în primă instanță, în toamna anului trecut, însă executarea sentinței a fost suspendată până de curând. Tehnologica Radion solicitase suspendarea inclusiv cu argumentul că, în caz de intrare în faliment, va pierde licențele ANRE de distribuitor și furnizor de gaze naturale, precum și concesiunea de agregate minerale din Tulcea.
În același timp, compania a făcut planuri de vânzare a întregului său business cu gaze, creditorii aprobând un preț de valorificare de pornire de 12,8 milioane lei plus TVA pentru "ansamblul funcțional pentru activitatea de distribuție și furnizare gaze naturale în localitățile Budeasa, Oarja și Poiana Lacului, județul Argeș", potrivit documentelor Tehnologica Radion analizate de Profit.ro.
În octombrie 2021, compania a primit însă o ofertă de numai 1,95 milioane lei plus TVA pentru operațiunile sale cu gaze naturale, din partea Premier Energy, ofertă respinsă în decembrie anul trecut de creditorii Tehnologica Radion. La câteva zile după respingere, a fost pronunțat falimentul definitiv al companiei.
Oferta a fost respinsă în pofida avertismentului administratorului judiciar al companiei cu privire la "urgența valorificării activului", argumentată prin "riscul pierderii licenței, situația actuală de pe piața gazelor naturale și imposibilitatea debitoarei de a achiziționa volumul minim de gaze naturale necesar consumatorilor finali deserviți, cu impactul social aferent în prag de iarnă".
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul bulgar Euroins Insurance a dat în judecată ASF pentru că i-a refuzat preluarea Ergo AsigurăriRiscurile încep de altfel să se materializeze, Tehnologica Radion nemaiputând opera legal rețele de distribuție de gaze, odată cu intrarea în faliment.
"Autoritatea competentă - ANRE a fost notificată, în conformitate cu dispozițiile legale, în vederea realizării procedurii legale de desemnare a unui nou operator al sistemului de distribuție a gazelor naturale din localitățile Budeasa, Oarja și Poiana Lacului, județul Argeș", a transmis, pentru Profit.ro, unul dintre administratorii judiciari ai companiei, Maestro SPRL.
CITEȘTE ȘI Amazon crește salariileDe asemenea, Comitetul de Reglementare al ANRE are pe ordinea de zi a ședinței sale de miercuri retragerea licenței Tehnologica Radion de furnizare a gazelor, ca urmare a intrării în faliment.
În perioada martie-septembrie 2021, Tehnologica Radion a încasat venituri de 3,5 milioane lei din operațiunile cu gaze naturale și de 8,2 milioane lei din vânzarea de agregate minerale.
CITEȘTE ȘI FOTO ANPC: Amenzi după controale în magazine Mega Image și Penny. Fructe cu mucegai, produse expirate, vitrine murdareCompania intrată în faliment este cunoscută și pentru contractele sale de infrastructură rutieră încheiate cu instituții de stat, precum și pentru raporturile patronului său cu justiția. Doar în anii 2009-2010, Tehnologica Radion a obținut contracte publice în valoare de 386 milioane euro.
Theodor Berna, consilier al lui Traian Băsescu în mandatul de primar al Capitalei al fostului președinte al României, este judecat din 2014 într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, instanțele de judecată nepronunțând încă niciun verdict.