Guvernul a aprobat miercuri alocarea a circa 190 milioane de lei pentru implementarea proiectului de investiții „Sistemul Electronic Integrat al Oficiului Național al Registrului Comerțului”, care va conduce la reducerea timpului necesar pentru înregistrarea unei firme. Registrul Comerțului își va extinde astfel serviciile digitale oferite către cetățeni și mediul de afaceri.
Potrivit Executivului, implementarea proiectului va avea ca rezultate eliminarea numărului de documente prezentate în format de hârtie, reducerea timpului de soluționare a cererilor depuse și furnizarea online a serviciilor, cheltuieli mai mici pentru multiplicarea și legalizarea unor acte, reducerea timpului petrecut la ghișeu și a deplasărilor la diferite instituții.
Valoarea totală a proiectului de investiții este de 189,38 milioane lei lei, din care 172,38 milioane lei reprezintă cheltuieli de investiții, iar diferența de 16,99 milioane lei este reprezentată de: 4,65 milioane lei consultanță în domeniul managementului proiectului, 216.000 lei cheltuieli de informare și publicitate, 357.000 lei cheltuieli pentru auditarea intermediară/finală a proiectului și 11,77 milioane lei costuri aferente echipei interne de proiect (management intern deproiect și echipa de implementare internă).
CITEȘTE ȘI ANAF se pregătește să emită decizii de impunere pentru 2018 în cazul celor care au avut venituri peste pragul de 12 salarii brute, dar nu le-au declaratConform hotărârii de Guvern pentru aprobarea investiției, proiectul are ca principal obiectiv creșterea transparenței si a interacțiunii Oficiul Național al Registrului Comerțului cu cetățenii prin creșterea nivelului de sofisticare a serviciilor electronice existente, precum și în îmbunătățirea eficienței interne a proceselor de lucru prin optimizarea aplicațiilor softwarede back - office.
Implementarea proiectului de investiții presupune achiziția de componente de tip hardware și soluții software care vor asigura funcționarea sistemului, amenajare centru de date principal și de back-up, şi instruirea administratorilorde sistem, a responsabililor cu securitatea acestuia și a utilizatorilor finali aisistemului informatic integrat din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului.
CITEȘTE ȘI Declarație comună Trump-Iohannis, în contextul Huawei: Căutăm să evităm riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5GDurata de realizare a întregului proiect este de 36 luni.
Etapele principale de realizare ale proiectului constau în realizarea unui portal pentru public, implementare subsistem de aplicații de tip back-officea unui subsistem servicii electronice automate pentru terți, a unui subsistem de comunicare electronică cu sisteme externe și a unui subsistem terminale de tip self-service. Totodată, va fi implementat un subsistem de automatizare a lucrului la ghișee, un subsistem de informare și suport, va fi amenajat un centru de date principal și de back-up și va fi instruit personalului ce va utiliza și administra sistemul informatic integrat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum