Pierderi și plăți restante de 6 miliarde lei la companiile de stat. Plan de restructurare, obligatoriu

Pierderi și plăți restante de 6 miliarde lei la companiile de stat. Plan de restructurare, obligatoriu

Foto dreamstime.com

scris 15 ian 2021

Operatorii economici pe pierdere din subordinea, sub autoritatea sau aflați în coodonarea ministerelor și altor autorități publice centrale înregistrau, până la data de 30 septembrie 2020, pierderi contabile și plăți restante însumând aproape 6 miliarde lei. Până la finele lunii februarie, companiile de stat trebuie să prezinte un plan aprobat de reorganizare, restructurare și redresare financiară.

În total, în subordinea administrației centrale se află 208 companii.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Proiectul de buget pentru 2021 va fi înaintat Parlamentului de către Guvern la începutul lunii februarie, după cum a anunțat premierul Florin Cîțu, care a cerut miniștrilor să prezinte planuri de redresare pentru companiile de stat cu pierderi, din subordine, și totodată situația cu proiectele de investiții finanțate de la bugetul de stat.     

Astfel, până pe 4 februarie, ministerele vor efectua o analiză, pe baza situațiilor financiar-contabile, a situației fiecărei companii de stat din subordine, pentru a identifica motivele care au cauzat pierderi, plăți restante, urmând ca printr-un memorandum să fie prezentate măsuri concrete, cu termene, pentru eficientizatea acestor companii.

Guvernul schimbă actul cu salariul minim CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă actul cu salariul minim

Potrivit datelor transmise Ministerului Finanțelor, în acest scop, a fost constată următoarea situație:

- Operatori economici care înregistrează pierderi contabile la data de 30.09.2020 sunt în număr de 67, valoarea totală fiind în sumă de 1,97 miliarde lei;

- Operatori economici care înregistrează plăți restante la data de 30.09.2020 sunt în număr de 54, valoarea totală fiind în sumă de 3,92 miliarde lei.

Date publicate separat de Ministerul Finanțelor relevă că, în total, cele 208 companii aflate în subordinea administrației centrale, printre care și cele 67 aflate pe pierdere, înregistrau la finele lunii septembrie un rezultat brut pozitiv de 2,6 miliarde de lei și restanțe de 4,33 miliarde lei.

Călugăreanu - Priorități ANAF în 2021: Parteneriat cu contribuabilii, digitalizare și combaterea evaziunii. Printre proiectele noi: extinderea Call-Center-ului, webinare, SAF-T, servicii pe mobil, chat pe site, verificări riguroase în comerțul electronic CITEȘTE ȘI Călugăreanu - Priorități ANAF în 2021: Parteneriat cu contribuabilii, digitalizare și combaterea evaziunii. Printre proiectele noi: extinderea Call-Center-ului, webinare, SAF-T, servicii pe mobil, chat pe site, verificări riguroase în comerțul electronic

Ca urmare, în scopul eficientizării activității companiilor la care statul e acționar unic ori majoritar sau deține direct ori indirect o participație majoritară, dar care înregistrează pierderi și/sau plăți restante la data de 31.12.2020, până la data de 25 februarie, conducerile companiilor respective vor trebuie să aprobe un plan de reorganizare, restructurare și redresare financiară, conform solicitării Guvernului.

Acordarea unor sume de la bugetul de stat în anul 2021 pentru acești operatori economici va fi condiționată de respectarea implementării măsurilor menționate în planul de restructurare.

Monitorizarea implementării setului de măsuri și a planului de reorganizare, restructurare și redresare financiară se va face de către Consiliul de Administrație al operatorului economic, ministerul de resort și Ministerul Finanțelor.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
redresare
restructurare
buget
datorii
plati
pierderi
citu
guvern
buget