Parlamentul nu este convocat în sesiune extraordinară pentru a modifica proiectul pensiilor speciale, cum a fost avansat inițial, deoarece momentan sunt încă în lucru modificările și amendamentele la propunerea legislativă astfel încât să se plieze pe decizia CCR, care a declarat legea parțial neconstițională, spune prim-vicepreședintele PSD și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
În plus, Guvernul discută cu CE schimbările fiscale.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat recent că renegocierile pe PNRR cu Comisia Europeană vizează și deficitul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit.ro a anunțat recent că Guvernul pregătește majorarea deficitului bugetar, la rectificarea bugetului de stat, în contextul în care situația finanțelor statului s-a deteriorat în prima parte a acestui an, iar măsurile de corecție au fost insuficiente, deși Comisia Europeană a transmis încă din martie o scrisoare oficială Executivului pe care îl avertiza că riscă să nu respecte ținta actuală a deficitului, de 4,4% din PIB. Ministerul Transporturilor a solicitat la rectificare cea mai mare majorare a bugetului alocat, respectiv 16 miliarde lei în plus.
A fost anunțat totodată că o delegație guvernamentală, condusă de premierul Marcel Ciolacu, ar urma să plece, cel mai probabil pe 20 august, la Comisia Europeană pentru a discuta despre renegocierea PNRR.
De ce este important: Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat recent, întrebat de jurnaliști, că este exclus ca deficitul să fie mai mare de 5% în acest an. Potrivit informațiilor Profit.ro, Ministerul Finanțelor și-a negociat însă informal cu CE spațiu pentru un deficit mai mare de 5%, condiționat de măsuri de corecție, pe venituri și cheltuieli. Guvernul ar putea prezenta, însă, la rectificarea din vară o țintă de deficit bugetar până în 5%, urmând să revină asupra deficitului la a doua rectificare, de pe finalul anului, în funcție de cum decurg lucrurile. Surse diferite din Ministerul Finanțelor și din Guvern au declarat pentru Profit.ro că pentru anul 2023 a fost agreată cu reprezentanți ai Comisiei încadrarea într-un deficit de 5,5%.
Autoritățile au renunțat la ținta de deficit bugetar de 4,4% pentru 2023, de aproape 70 de miliarde de lei, și au discutat cu Comisia Europeană permisiunea - având în vedere că România este deja monitorizată într-o procedură de deficit excesiv - pentru un deficit care să fie chiar și cu peste 1 punct procentual mai ridicat față de ținta de 4,4%. Profit.ro a anunțat recent noua poziționare pe deficit bugetar a Guvernului, situație clarificată în discuții cu Comisia Europeană.
CITEȘTE ȘI Proiect - Accesul animalelor de companie va fi permis în toate parcurile și spațiile publice exterioare din București. Ce reguli trebuie respectateDeficitul bugetar actual asumat de Guvern, prin Legea bugetului, este de 4,4% din PIB, țara fiind în procedură de deficit excesiv. Conform calendarului, România ar trebui să scadă deficitul la 4,4% anul acesta și sub 3% anul următor.
Comisia Europeană a avertizat, încă de la începutul anului, că România nu va respecta nici ținta actuală de 4,4% din PIB pentru anul acesta.
CITEȘTE ȘI Guvernul face economii tăind și din Fondul pentru protecția angajaților din construcții
”Comisia Europenă a întrebat încă din februarie Guvernul dacă va respecta ținta, iar în martie a transmis o scrisoare oficială în care avertiza Executivul că nu va fi în măsură să respecte deficitul previzionat”, au precizat acum surse guvernamentale.
În prezent, Ministerul Finanțelor discută cu principalii ordonatori de credite viitoarea și prima rectificare bugetară din acest an, iar deficitul bugetar urmează a fi majorat inevitabil ca urmare neîndeplinirii țintelor de colectare și a solicitărilor de majorare a bugetelor venite de la ministere.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la majorarea impozitului pe dividende, TVA 5% nu dispare, crește taxarea la bursă. Se vrea impozit mare pe mașini de lux și, încă, acciză pe produse cu zahăr. Draftul de ieri - schimbat, altă taxă la case
Aceleași surse arată că cea mai mare majorare de buget solicitată vine de la Ministerul Transporturilor, care a cerut fonduri suplimentare de 16 miliarde lei. Din acestea, 12 miliarde lei sunt necesare pentru cofinanțări de proiecte de investiții din fonduri europene, urmând a fi decontate din banii de la Bruxelles.
Se așteaptă ca fonduri consistente să ceară și Ministerul Dezvoltării, pentru proiectele din programul Anghel Saligny, ca și Ministerul Educației, pentru creșterile salariale ale profesorilor.
Pentru a face rost de 12 miliarde lei, Guvernul va adopta măsuri de reducere a cheltuieilor bugetare, dar și de majorare a veniturilor prin noi măsuri fiscale, dar multe din ele din urmă își vor face efectul în utlima parte a anului sau chiar anul viitor.