Ce avantaje are România din CETA: ar putea crește exporturile de produse agricole, mașini și piese auto în Canada

Ce avantaje are România din CETA: ar putea crește exporturile de produse agricole, mașini și piese auto în Canada
scris 24 feb 2017

România ar putea înregistra o creștere a exporturilor în Canada după intrarea în vigoare a tratatului de liber-schimb CETA, dintre Canada și Uniunea Europeană, iar producătorii români ar putea fi competitivi pe segmente precum încălțămintea, produsele agricole, serviciile de construcții nave, construcția de automobile și producția de piese auto, produse ceramice și textile, arată un comunicat al Ambasadei Canadei în România, transmis vineri.

În 15 februarie, Parlamentul European a aprobat Acordul Economic și Comercial Cuprinzător dintre UE și Canada (CETA), ceea ce deschide calea către ridicarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în țara nord-americană, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă dincolo de eliminarea vizelor, acordul are beneficii economice importante pentru părțile semnatare, inclusiv pentru România, subliniază Ambasada Canadei.

"România va beneficia direct de reducerile de tarife pentru unele dintre produsele sale de export cele mai competitive, cum ar fi produsele din pielărie și încălțăminte, produse agricole, servicii de construcții nave, construcția de automobile și producția de piese auto, produse ceramice și textile. De exemplu, sub umbrela CETA, 93% din tarifele de export canadiene pentru produsele agricole vor fi eliminate", se arată în comunicat.

Mașinile produse în România ar putea ajunge mai ușor pe piața canadiană.

"Tarifele la export în sectorul construcțiilor de mașini, care în acest moment se ridică la  9,5%, vor fi  anulate ca urmare a implementării CETA", precizează ambasada.

EXCLUSIV În locul timbrului de mediu, Guvernul pregătește o taxă auto de intrare în orașe, cu stickere colorate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV În locul timbrului de mediu, Guvernul pregătește o taxă auto de intrare în orașe, cu stickere colorate

Un alt avantaj este legat de stimularea investițiilor, Canada fiind un important exportator de capital.

"CETA va da un impuls important și exportului de servicii și investițiilor dintre Canada și România, va permite recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale, va crește competitivitatea companiilor românești pe piața canadiană și va reduce costurile pe care le au companiile atunci când exportă, fără a  periclita standardele curente privind protecția mediului și drepturile angajaților", arată documentul menționat.

Însă CETA vizează o cooperare mai largă, dincolo de stimularea schimburilor economice.

Astfel, CETA "arată angajamentul nostru de a avea o abordare progresistă în ceea ce privește comerțul internațional și, în compararație cu alte tratate de comerț bilateral mai tradiționale. (...) Această abordare progresistă asupra relațiilor comerciale reflectă și promovează valorile pe care le împărtășim și susține cooperarea și consolidarea normelor și standardelor internaționale în ceea ce privește  aspecte de interes comun, cum ar fi managementul și dezvoltarea sustenabile, proprietatea intelectuală, protecția ecosistemelor și a speciilor pe cale de dispariție, drepturile angajaților și barierele non-tarifare", a declarat ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton.

Guvernul român a anunțat  în octombrie 2016 că, în urma semnării tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetățenii români în două etape. Premierul din perioada respectivă, Dacian Cioloș, a afirmat atunci că este "un moment important" atât pentru cetățeni, cât și pentru oamenii de afaceri.

De la 1 mai 2017, cetățenii români care au deținut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care dețin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) în loc de viză.

Vizele vor fi eliminate în totalitate începând din 1 decembrie 2017.

După aprobarea în PE, o mare parte din CETA va fi aplicat provizoriu, începând din luna aprilie, până la ratificarea sa de toate Parlamentele naționale și regionale din UE, ceea ce va dura ani de zile.

Textul va elimina 99% dintre taxele vamale. În plus, prevede cooperarea în domeniul social, în cel sanitar și în cel de combatere a încălzirii climatice.

Parlamentul regiunii francofone belgiene Valonia (sudul Belgiei – n.r.) și-a exprimat îngrijorarea la sfârșitul lui octombrie 2016, ceea ce a dus la o scurtă rebeliune și la o mini-criză diplomatică între UE și Canada.

Însă, în cele din urmă, semnarea CETA a fost amânată numai cu câteva zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
ceta
canada
exporturi