Banca Mondială a aprobat un împrumut de 500 milioane euro pentru România

Banca Mondială a aprobat un împrumut de 500 milioane euro pentru România
scris 16 dec 2016

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat un împrumut de 500 milioane euro (558 milioane dolari) pentru România, destinat sporirii eficienței finanțelor publice și creșterii economice prin reformarea unor instituții-cheie, a anunțat joi instituția.

Împrumutul aprobat de Banca Mondială este al doilea destinat politicilor de dezvoltare privind eficientizarea finanțelor publice și creșterea economică, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Autoritățile din România au demonstrat un angajament susținut pe calea implementării unei agende de reforme care reprezintă nucleul eforturilor de reducere a sărăciei și a excluziunii, și al creării de oportunități mai bune pentru cetățenii României. Banca Mondială va susține în continuare România pe drumul transformării economice și al unei convergențe mai rapide cu UE", a declarat vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Cyril Muller.

Programul Băncii Mondiale de sprijin pentru România are trei priorități. Prima prioritate este amplificarea potențialului de creștere al României prin majorarea eficienței companiilor de stat, pentru creșterea nivelului de competitivitate la export și al performanțelor macroeconomice.

Dolarul atinge un nivel maxim istoric, de peste 4,31 lei CITEȘTE ȘI Dolarul atinge un nivel maxim istoric, de peste 4,31 lei

A doua prioritate a programului este reducerea gradului de sărăcie și de excluziune socială, prin sprijinirea unei reforme cuprinzătoare a sistemului de asistență socială.

"Această reformă urmează să scoată jumătate de milion de români din starea de sărăcie", precizează Banca Mondială.

A treia prioritate este legată de adoptarea primei Strategii Naționale pentru Schimbările Climatice și a Planului de Acțiune privind Schimbările Climatice.

"Se așteaptă ca aceste măsuri să stimuleze investițiile în sursele de energie regenerabile și fără emisii de carbon și să îmbunătățească eficiența energetică la nivelul sectoarelor rezidențial și industrial", arată documentul Băncii Mondiale.

Banca Mondială, una dintre instituțiile create la finalul celui de-al doilea război mondial pentru a asigura stabilitatea financiară a lumii, și-a deschis birou la București în 1991, după prăbușirea comunismului.

De atunci, banca a acordat României împrumuturi în valoare de 10.6 miliarde dolari, pentru domenii precum educația, sănătatea, agricultura, mediul, asistența socială, justiția, transportul și altele.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondiala